• Αναζήτηση
 • Νευρικότητα και αναμονή στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης

  Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη σημείωνε μικρή άνοδο τη Δευτέρα, μετά τις ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να περιορίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE).

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη σημείωνε μικρή άνοδο τη Δευτέρα, μετά τις ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να περιορίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE).

  Tο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπ.Κερέ είπε τη Δευτέρα ότι η προσπάθεια της τράπεζας να αυξήσει τις τιμές καταναλωτή, θα χρειαστεί πιθανόν περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως, αναφέρει το Reuters.

  Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη οδήγησαν αρχικά σε πτώση των αποδόσεων, προσθέτει.

  Παρά τις προσδοκίες αναφορικά με την κίνηση της ΕΚΤ να προχωρήσει με μικρά βήματα προς την έξοδο από το (QE), τα νέα ότι αξιωματούχοι της τράπεζας έχουν ήδη συζητήσει τέτοιες επιλογές, προκαλούσαν νευρικότητα.

  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς σημείωνε την Δευτέρα άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,33%. Υψηλότερα κατά 4,5 μονάδες βάσης από το χαμηλό μήνα που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.

  Η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου σημείωνε άνοδο από το χαμηλό 4,5 μηνών και διαπραγματευόταν στο -0,78%.

  Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών που είναι πιο ευαίσθητες στον περιορισμό του QE – Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας- σημείωναν σταθεροποίηση ή μικρή υποχώρηση, μετά την αισθητή άνοδό τους την Παρασκευή.

  «Την Πέμπτη υπήρχε μεγάλη ανακούφιση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική. Τα τελευταία όμως σχόλια υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία συνεχιζόμενη συζήτηση και ότι υπάρχουν αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου που είναι υπέρ μιας λιγότερο επεκτατικής πολιτικής», είπε ο Daniel Lenz στην DZ Bank.

  «Μάθαμε ότι ο όγκος αγορών μπορεί να είναι μικρότερος από τις προσδοκίες της αγοράς», πρόσθεσε.

  Το Reuters μετέδωσε την Παρασκευή ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν αμετάβλητη την πολιτική της τράπεζας, αλλά υποδήλωναν ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει απόφαση σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ.

  Οι τέσσερις επιλογές που εξετάζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Παρασκευής, περιλαμβάνουν την περικοπή των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τα επίπεδα των 60 δις ευρώ στα 40 ή και στα 20 δις ευρώ για το πρώτο μισό του 2018, με το πρόγραμμα να συνεχίζει για επιπλέον 6 ή 9 μήνες. Αναλυτές είπαν ότι η συζήτηση με συγκεκριμένους αριθμούς τάραξε την αγορά ομολόγων.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk