Ηταν η στιγμή, μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα, των εγκαινίων τμήματος της (πολύπαθης) Ιόνιας οδού που ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δυσανασχέτησε και φάνηκε να το δείχνει: Οι παπάδες που επιστρατεύθηκαν για τη θρησκευτική τελετή έψαλλαν το «νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος». Ο Πρωθυπουργός μπορεί να δηλώνει άθεος αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι οι όροι «βάρβαροι» και «βασιλείς» σκανδαλίζουν πολλούς πιστούς και δημοκράτες, επειδή ο θεσμός της βασιλείας έχει σχεδόν εκλείψει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες και βάρβαροι λαοί αντικειμενικά δεν υπάρχουν. Γνωρίζει επίσης ότι έγινε προσπάθεια από την Εκκλησία αλλά και από την πολιτεία αντικατάστασης των λέξεων «τοις βασιλεύσι» και «κατά βαρβάρων» με τις αντίστοιχες «τοις ευσεβέσι» και «κατ’ εναντίων». Και όμως, οι ιερωμένοι επέμειναν και για το «τοις βασιλεύσι» και για το «κατά βαρβάρων». Δεν διαμαρτυρήθηκε. Απλώς κάτι είπε στον Χρ. Σπίρτζη που καθόταν δίπλα του…
nnn
Αντιθέτως, διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης για το πολιτικο-θρησκευτικό ατόπημα των ιερέων. Δεν ήταν όμως η μοναδική παρατήρηση που έκανε ο κ. Χατζηδάκης. Διαμαρτυρήθηκε και για το ότι τον τοποθέτησαν στη δεύτερη σειρά των επισήμων, ενώ στην πρώτη σειρά τοποθέτησαν όλους τους Συριζαίους καθώς και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Εν συνεχεία διαμαρτυρήθηκε για τη «μικροψυχία», όπως τη χαρακτήρισε, τόσο του κ. Τσίπρα που εγκαινίασε έργα άλλων, όσο και του κ. Σπίρτζη που κατηγόρησε στην ομιλία του τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ετσι όταν τον πλησίασε ο Πρωθυπουργός για να τον χαιρετήσει και να του κάνει κομπλιμέντο «και εσύ κόκκινη γραβάτα φόρεσες;», ο κ. Χατζηδάκης σε ένδειξη… διαμαρτυρίας δεν απάντησε.
nnn
Πάμε τώρα στα εγκαίνια. Ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με έναν πρωτότυπο τρόπο, με μια προσωπική αναφορά: «Θυμάμαι», τους είπε, «ως παιδάκι που θέλαμε μια μέρα για να ανέβουμε στα Τζουμέρκα. Θέλαμε οκτώ-εννιά ώρες, ενώ τώρα φεύγοντας από την Αθήνα μπορείς να επισκεφθείς την περιοχή για Σαββατοκύριακο». Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εργολάβους. Ηταν χαρακτηριστική η αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα απέναντι στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες: «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εντύπωση που υπάρχει στη συλλογική συνείδηση ότι τα μεγάλα έργα και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος είναι έννοιες ασύμβατες». Ενώ ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον παραχωρησιούχο και τον κατασκευαστή του έργου.


Αδωνις: Θα σκάσουν από τη ζήλια τους οι «γαλάζιοι»


Ενα… photo bombing έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ανγκελα Μέρκελ και κατάφερε με αυτό να εμφανιστεί σε φωτογραφία με τη γερμανίδα καγκελάριο σε προεκλογική συγκέντρωση του χριστιανοδημοκρατικού CDU. Ο Αδωνις βρέθηκε στη Γερμανία κατόπιν πρόσκλησης του αντιπροέδρου του CDU Μίκαελ Φουξ και φέρεται να συνομίλησε για λίγα λεπτά (ο ίδιος δηλώνει ότι συνομίλησε επί 20 λεπτά) με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την… Ελλάδα και για τις εκλογές στη Γερμανία. Μια συνάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ με τη σιδηρά καγκελάριο και με τον κ. Σόιμπλε έχει βεβαίως ενδιαφέρον έστω κι αν έγινε στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας και κράτησε λίγα λεπτά. Ετσι ρώτησα τον Αδωνι τι του είπε και τι είπε αυτός στην κυρία Μέρκελ και ιδού ο διάλογος που ακολούθησε: «Δεν σου λέω τίποτα…». «Γιατί;» τον ρώτησα. «Δεν ξέρεις τι συμβαίνει στη ΝΔ; Δεν τους αρέσουν όλα αυτά. Αν σου πω τι μου είπε ο Σόιμπλε, θα σκάσουν όλοι από τη ζήλια τους». Ασε, όπως πρόσθεσε γελώντας, ότι θα υπάρξει και πρόβλημα με τον αρχηγό του κόμματος, τη στιγμή που ο Αδωνις κατάφερε να συνομιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε και όχι εκείνος. Και έκλεισε βιαστικά το τηλέφωνο από τη Γερμανία όπου βρισκόταν την Τρίτη. Λίγο προτού κλείσει το τηλέφωνο πρόλαβα και τον ρώτησα: «Τουλάχιστον ο Σόιμπλε σε αναγνώρισε; Κατάλαβε με ποιον μιλούσε επί 20 λεπτά;». Η απάντησή του ήταν μεν βιαστική, αλλά ενδεικτική της απόφασής του για… ομερτά: «Εσύ τι λες; Βεβαίως και με ήξερε!».



Ο Λαζόπουλος και οι… Βορειοκορεάτες


Μεταξύ μας τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι συνάδελφοι της καλής εφημερίδας «Le Figaro» επέλεξαν τον Λάκη Λαζόπουλο να κάνει δήλωση με την ευκαιρία της άφιξης του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ στην Αθήνα. Ισως να ενθυμούνται τον κ. Λαζόπουλο (τον οποίο οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν «πολύ δημοφιλή συγγραφέα και σκηνοθέτη») μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ όταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, να συνομιλούν μαζί στο Gazarte στο Γκάζι μια βραδιά που είχε ετοιμάσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον γάλλο πρόεδρο. Του πήραν λοιπόν μια δήλωση, στην οποία ο κ. Λαζόπουλος (ο οποίος όπως έμαθα δεν θα είναι προσκεκλημένος στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του γαλλικού προεδρικού ζεύγους) αναφέρει ότι «ο Ελληνας ζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αντιευρωπαϊκές» και ότι «οφείλουμε πολλά στους Γάλλους που τους είχαμε πάντα στο πλευρό μας σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκε μια χώρα της Ευρώπης από πολλούς εταίρους της». Κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα για «εσωτερικό δημοσιονομικό πόλεμο», λέγοντας (έτσι, για να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές κλίμα για τον Βορειοκορεάτη Κιμ) ότι «βορειοκορεάτες ηγέτες υπάρχουν και εκτός Βόρειας Κορέας».

Το σαράκι της απευθείας ανάθεσης

Την ξέρετε την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων; Η ΕΛΤΕ είναι η εποπτική αρχή που ελέγχει τους ορκωτούς λογιστές στη χώρα μας. Σκοπός της είναι η ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των επιχειρήσεων και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού, με την εφαρμογή της λογιστικής τυποποίησης και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών. Η ΕΛΤΕ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που απολαύει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών. Να διευκρινίσουμε ότι η λειτουργία της ΕΛΤΕ δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, οι δε πόροι της προέρχονται από εισφορές που βαρύνουν τους εποπτευόμενους φορείς.

***
Θα αναρωτιέστε γιατί τέτοια σπουδή με την ΕΛΤΕ. Απλά διότι η Διοίκηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων ανέθεσε σε ιδιώτη τη δημιουργία video διάρκειας 1 έως 4 λεπτών με στιγμιότυπα από διάφορες ημερίδες της Αρχής, περυσινές και εφετινές , έναντι 950 ευρώ! Όπως πληροφορούμε ακολουθήθηκε η διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης με έρευνα αγοράς». Θα μου πείτε αυτοχρηματοδοτούμενος είναι ο οργανισμός ότι θέλει κάνει και σε όποιον θέλει αναθέτει. Συγχαρητήρια λοιπόν στον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για τη σχετική εισήγηση και κυρίως για τη διαφάνεια (με… απευθείας ανάθεση) στην επιλογή του δημιουργού του video.

Οι αθάνατοι μετακλητοί

Ο Δ. Καμμένος (των ΑΝΕΛ) είχε προσφάτως εκλεγεί (με κάποια μικροπροβλήματα) Η΄Αντιπρόεδρος της Βουλής. Αυτό θα μου πείτε ότι το γνωρίζετε. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Καμμένος με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων άρχισε τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων (κάτι βεβαίως που του επιτρέπει ο κανονισμός της Βουλής). Ετσι λοιπόν διόρισε τρεις. Δύο γυναίκες (ας αναφέρω μόνον τα αρχικά τους), την Σ. Ραχ. , την Ι. Χατ. και έναν άνδρα τον Γ. Παπ. Οχι για να μην νομίζετε ότι 2,5 χρόνια τώρα που διορίζουν τους τελείωσαν οι μετακλητοί.

HeliosPlus