Αποσύνθεση

Το 1981, όταν ανέλαβε το ΠαΣοΚ τη διακυβέρνηση της χώρας προχώρησε και στις πρώτες αξιολογήσεις-κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αποσύνθεση | tovima.gr
Το 1981, όταν ανέλαβε το ΠαΣοΚ τη διακυβέρνηση της χώρας προχώρησε και στις πρώτες αξιολογήσεις-κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Επέλεξε από το 10% των δημοκρατικών αξιωματικών και όχι από το 90% των δεξιών, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν όχι οι κατάλληλοι αξιωματικοί στις ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων (πρόκειται για απλά μαθηματικά: πιο εύκολα βρίσκεις τους άριστους στους πολλούς παρά στους λίγους).
Βεβαίως όλοι οι έλληνες αξιωματικοί είναι επαρκείς αλλά για τις ανώτατες θέσεις ευθύνης πρέπει να επιλέγονται οι περισσότερο προσοντούχοι. Οπως για παράδειγμα εκατοντάδες αποφοιτούν κάθε χρόνο από την Ιατρική και τη Νομική αλλά ελάχιστοι γίνονται μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί. Το αποτέλεσμα ήταν στο στράτευμα και στα σώματα ασφαλείας να ακολουθήσει μια μακρά περίοδος αποσύνθεσης. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις αργότερα κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο.
Μέχρι τον βαθμό του ταξιάρχου έφθανε κανείς με το σπαθί του και στη συνέχεια η επαγγελματική του ανέλιξη αποφασιζόταν από τους πολιτικούς με κριτήρια ιδεολογικά. Η ιστορική αυτή αναδρομή γίνεται με αφορμή τις καταστρεπτικές φωτιές στην Αττική. Ανεξάρτητα από την ένταση των καιρικών φαινομένων και τον ελλιπή εξοπλισμό, ο απολογισμός πάνω από τα αποκαΐδια δείχνει ότι όλα θα ήταν διαφορετικά αν η επιχειρησιακή ηγεσία ήταν πιο αποτελεσματική και διορατική. Μια επιχειρησιακή ηγεσία που οι αστοχίες της καλύπτονται από την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των απλών ενστόλων. Σε μια χώρα που το 80% των δημοσίων υπαλλήλων αρνούνται να αξιολογηθούν όχι μόνο θα καούμε, αλλά σε λίγο μπορεί να πνιγούμε ή να σαπίσουμε κάτω από ερείπια.
Το μυστικό για να μη γίνουμε ξανά μάρτυρες τέτοιων οικολογικών και οικονομικών καταστροφών είναι να κάνουν κουμάντο οι άριστοι (ακούει ο κ. Γαβρόγλου;) και ο κάθε πρωθυπουργός να φροντίζει να εξασφαλίζει σε ικανούς ηγήτορες τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει αύξηση δαπανών μόνο για προσλήψεις στο Δημόσιο και συντάξεις. Μπορεί να μην είμαστε Σουηδία ώστε να έχουμε τις σούπερ κοινωνικές παροχές αλλά δεν μας αξίζει, διάολε, να καίγεται ο πολυπληθέστερος νομός της χώρας επειδή δεν έχουν ανταλλακτικά τα Canadair.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk