Ερευνα της Deloitte: Ξεχωρίζει στις κοινωνικές επιδόσεις η Ελλάδα

Zηλευτή θέση – 33η σε σύνολο 128 χωρών – κατέχει η Ελλάδα στον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου το 2017. Ο Δείκτης

Zηλευτή θέση – 33η σε σύνολο 128 χωρών – κατέχει η Ελλάδα στον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου το 2017. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου αποτελεί την πρώτη ολιστική μέθοδο μέτρησης της κοινωνικής απόδοσης μιας χώρας και είναι ανεξάρτητος από οικονομικούς παράγοντες, για αυτό ίσως και η Ελλάδα διατηρείται ψηλά στην κατάταξη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υποχώρησε μια θέση σε σχέση με το 2016.
Η παραπάνω κατάταξη προέκυψε από την έρευνα «Social Progress Index 2017» που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Social Progress Imperative με την υποστήριξη της Deloitte και εξετάζει ένα ευρύ φάσμα από κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της μελέτης κατατάσσουν τις 128 χώρες σε έξι ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο κοινωνικής προόδου. Η Ελλάδα εμφανίζεται στην ομάδα Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, τη δεύτερη κατά σειρά μετά την ομάδα Πολύ Υψηλής Κοινωνικής Προόδου, η οποία περιλαμβάνει τις πρώτες 14 χώρες της λίστας, με την πρώτη τετράδα να συμπληρώνουν χώρες της Σκανδιναβίας (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία).
Τα κριτήρια με βάση τα οποία προκύπτει η συνολική βαθμολογία των χωρών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες (τροφή, στέγη, νερό, ιατρική περίθαλψη, προσωπική ασφάλεια), Θεμέλια Ευημερίας (πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, πρόσβαση σε πληροφορίες και τηλεπικοινωνίες, υγεία, περιβαλλοντική ποιότητα) και Ευκαιρίες (προσωπικά δικαιώματα, προσωπική ελευθερία και επιλογή, ανοχή και ένταξη, πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση).
Η Ελλάδα σημειώνει υψηλές βαθμολογίες σε κριτήρια όπως η πρόσβαση σε ανώτερη εκπαίδευση, η υγεία και το προσδόκιμο ζωής, καθώς και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο υστερεί σε σχέση με χώρες παρόμοιου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε παραμέτρους όπως η προσωπική ελευθερία και επιλογή, καθώς και η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία της χώρας στον τομέα της «Ελευθερίας στις επιλογές ζωής» είναι από τις χαμηλότερες της λίστας του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Υεμένη. Η Ελλάδα επίσης υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες στον τομέα της «ανοχής στην υποδοχή μεταναστών», λόγω της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, η οποία δημιούργησε ελλείψεις στους διαθέσιμους πόρους (φυσικούς και οικονομικούς).
Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας με αυτά του 2014, ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου έχει σημειώσει βελτίωση σε 113 από τις 128 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βελτίωσης εντοπίζεται σε χώρες της Νότιας Ασίας και της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες κατατάσσονται παραδοσιακά στις ομάδες Κατώτερης Μέσης ή Χαμηλής Κοινωνικής Προόδου.
Στον αντίποδα βρίσκεται ένα μικρό group 15 χωρών, το οποίο εμφανίζει μειωμένο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου σε σχέση με το 2014, περιλαμβανομένων χωρών της Κεντρικής Αφρικής και της Ουγγαρίας, η οποία εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση από τις χώρες της Ευρώπης.

Κοινωνική πρόοδος και επενδύσεις

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι βάσει της ανάλυσης του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της Κοινωνικής Προόδου και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (FDI), και μάλιστα η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη: οι συνιστώσες του Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, όπως η απρόσκοπτη παροχή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας και οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση, υποστηρίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων παρέχοντας τις υποδομές, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και το ασφαλές πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη υποδομών και εκπαίδευσης, ενώ υποστηρίζουν ενεργά τη βελτίωση του επιπέδου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk