Μετά την υπογραφή του Δ΄ Μνημονίου…

Για να θυμούνται οι πολλοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η UNRRA ήταν η Αμερικάνικη βοήθεια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της τετράχρονης κατοχής της Ελλάδας.

Μετά την υπογραφή του Δ΄ Μνημονίου… | tovima.gr

Για να θυμούνται οι πολλοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η UNRRA ήταν η Αμερικάνικη βοήθεια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της τετράχρονης κατοχής της Ελλάδας. Το 1944. τον Οκτώβριο, έφυγαν από την Ελλάδα τα κατοχικά στρατεύματα και άρχισε η διανομή της βοήθειας στον εξαθλιωμένο λαό.

Το 73% των κεφαλαίων ήταν αμερικάνικα αν και συμμετείχαν 40 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Συνολικά διετέθησαν 415 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά λεφτά για την εποχή και με μεγάλη αξία, αν και τα καρπώθηκαν κατά κόρον οι επιτήδειοι της εποχής.
Αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί η ευνοιοκρατία , να ενισχυθεί το παρακράτος ιδιαίτερα της υπαίθρου (βλέπε Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου – MAYδες), να υπονομευτεί η παραγωγική προσπάθεια γιατί υπήρχε ανταγωνισμός των προιόντων της UNRRA που πουλιόταν…. στην ελληνική αγορά και κυρίως να υπάρξει σταδιακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.
Όλα τα παραπάνω κάτι θυμίζουν γι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα των μνημονίων έχοντας την καταστήσει απολύτως εξαρτώμενη, αυτή την φορά από ευρωπαική πλευρά , και ας είμαστε στον πυρήνα του ευρώ. Η ελληνική οικονομία είναι κολλημένη στην ύφεση εδώ και έξι μήνες με ταυτόχρονη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι και αυτό αποτέλεσμα της στέρησης τζίρων εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των μισθωτών και βέβαια των ελεύθερων επαγγελματιών. Για τους φόρους δε συζητάμε γιατί όλοι γνωρίζουν.
Το Eurogroup αποφασίζει για λιτότητα μέχρι το 2022, και οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι ετοιμάζουν στενό κορσέ πλεονασμάτων μέχρι το 2060 γύρω στο 2% με αρχή τα 4,6 δισ. ευρώ που έχουν άμεσο στόχο 4% πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά τα αντίμετρα 7,5 δις αφού πιαστούν τα (φονικά) πλεονάσματα.
Όμως δεν αντέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτό το βάρος , με αποτέλεσμα η εκκλησία και οι φορείς να φροντίζουν για διατροφή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το νέο μνημόνιο… που εκ των πραγμάτων είναι χειρότερο από τα άλλα, θα πολλαπλασιάσει την φτώχεια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες που εξυπηρετούνται από τα συσσίτια. Και τότε η νέα UNRRA….θα είναι απαραίτητη.
*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι οικονομικός αναλυτής, επιχειρηματικός σύμβουλος
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk