Ψήφιση τώρα των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για μετά το 2018 καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με συμμετοχή του Ταμείου.

Πρόκειται κυρίως για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά το 2018.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, αφού θα μπορέσει να κηρύξει το χρέος βιώσιμο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπλέον, επιχειρώντας να διευκολύνουν την κυβέρνηση να φέρει τώρα στη Βουλή προς ψήφιση μέτρα, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή να δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό.

Αυτή η φόρμουλα συμβιβασμού έχει βεβαίως βαρύ κόστος για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα για μετά το 2018 και μιλάει μόνο για παράταση του κόφτη και μόνο για έναν χρόνο, ώς το 2019, προκειμένου να μη δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση.