Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επανυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

Πρόκειται για το κομμάτι των σημερινών συντάξεων που προς το παρόν έχει διασωθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά εκτιμάται ότι θα τεμαχιστεί στις δαγκάνες του κόφτη που μελετά η κυβέρνηση -ως μέτρο αντισταθμιστικό στις πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα – προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2018 και μετά.

Το ύψος της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό του πρώτου δείγματος των υφιστάμενων συντάξεων αναγνώρισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με «Τα Νέα» αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μειώσεων στις συντάξεις, αν τελικά συμφωνηθεί η επέκταση του κόφτη για το διάστημα από το 2018 και μετά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων». Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα, κυρίως του ΔΝΤ.

Βάσει του νόμου η προσωπική διαφορά διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, το οποίο υποστηρίζει ότι η προσωπική διαφορά είναι η πρώτη που θα μηδενιστεί αν τεθεί σε εφαρμογή ο κόφτης, επεξεργάστηκε ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν διαφορές από 11 έως 722 ευρώ ανάμεσα σε παλιές και νέες συντάξεις

Σημερινή σύνταξη 1.989 ευρώ (μεικτά) καταλήγει μετά τον επανυπολογισμό της στα 1.266 ευρώ. Τα 722 ευρώ που υπολείπονται θα δίνονται στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά.

Αντίστοιχα, μια σύνταξη 1.029 ευρώ (μεικτά) καταλήγει στα 784 και τα υπόλοιπα 245 θα διατηρούνται ως προσωπική διαφορά που θα εισπράττει στο εξής ο συνταξιούχος.