Ανάπτυξη για τα δίκτυα νέας γενιάς του ΟΤΕ το 2016

Περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέκτησαν μέσα στο 2016 πρόσβαση σε VDSL με ταχύτητες έως και 50 Mbps, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G αυξήθηκε στο τέλος της χρονιάς σε 93% και του 4G+ σε 82% μέσω του δικτύου του Ομίλου ΟΤΕ.

Περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέκτησαν μέσα στο 2016 πρόσβαση σε VDSL με ταχύτητες έως και 50 Mbps, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G αυξήθηκε στο τέλος της χρονιάς σε 93% και του 4G+ σε 82% μέσω του δικτύου του Ομίλου ΟΤΕ. Χάρη στο υπό υλοποίηση επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, περισσότεροι πελάτες απολαμβάνουν νέες υψηλές ταχύτητες internet σταθερής και κινητής και ποιοτικότερες υπηρεσίες.
«Για το 2016 θέσαμε υψηλούς στόχους για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Τους πετύχαμε και αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι πελάτες έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης και νέες υπηρεσίες. Πίσω από κάθε κλήση, κάθε email και κάθε post υπάρχουν οι τεχνικοί δικτύων και πληροφορικής, που δημιουργούν τα νέα δίκτυα και φροντίζουν για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο που καθημερινά φροντίζουν για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών μας. Τους ευχαριστώ. Θα συνεχίσουμε, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια δέσμευση, να αναβαθμίζουμε την εμπειρία που απολαμβάνουν οι πελάτες μας» δήλωσε ο επικεφαλής Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.

Αναλυτικά, στην κινητή τηλεφωνία, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G αυξήθηκε στο τέλος του 2016 σε 93%, παραμένοντας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. O Όμιλος ΟΤΕ αύξησε σημαντικά μέσα στη χρονιά που πέρασε και την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced (LTE-A), η οποία ξεπέρασε πλέον το 82%, προσφέροντας μοναδική εμπειρία mobile internet.
Επιπλέον, αξιοποιώντας την απόκτηση νέου φάσματος, ο Όμιλος έκανε, πρωτοπορώντας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, διαθέσιμες στους καταναλωτές ταχύτητες κινητής ευρυζωνικότητας έως και 500 Mbps. Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου ΟΤΕ έλαβε και το 2016 πιστοποίηση «Best in Test» από τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία μετρήσεων και ελέγχου δικτύων P3 Communications, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών φωνής και mobile internet που απολαμβάνουν οι συνδρομητές Cosmote.
Στη σταθερή, συνεχίστηκε εντός του 2016 η αντικατάσταση του δικτύου χαλκού με οπτικές ίνες, παρέχοντας πρόσβαση σε ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές με την πληθυσμιακή κάλυψη να αυξάνεται σε 46%. Επιπλέον, με τη νέα υπηρεσία Cosmote Home Speed Booster, που έγινε διαθέσιμη τη χρονιά που πέρασε και συνδυάζει την ταχύτητα της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης, με την ταχύτητα των δικτύων 3G και 4G, μέσω της τεχνολογίας Hybrid Access, προσφέρει γρηγορότερο σταθερό Internet με τελικές ταχύτητες έως και 100Mbps.
Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία
Για να μπορεί να είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις, ο Όμιλος ΟΤΕ συμμετέχει σε μια σειρά καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογεί τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος στα εργαστήριά του. Με τη συμμετοχή του σε τέσσερα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5ης γενιάς, ο Όμιλος συμβάλλει στην έρευνα και την ανάπτυξη του δικτύου 5G.
Αντίστοιχα, παρουσίασε την τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), που αλλάζει το IoT όπως το ξέραμε, αφού μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τον όγκο δεδομένων που διακινούνται μεταξύ συσκευών, όσο μακριά κι αν βρίσκονται και θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο στις έξυπνες πόλεις του κοντινού μέλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016 και το δίκτυο κινητής του Ομίλου ΟΤΕ, έπειτα από πολυετή έρευνα και προετοιμασία, εισήγαγε το νέο πρωτόκολλο διευθυνσιοδότησης Internet IPv6 για την καλύτερη υποστήριξη τεχνολογιών IoT. Επιπλέον, έπειτα από συνεχείς δοκιμές σε συνεργασία με κατασκευαστές, η Cosmote παρουσίασε πρώτη στην Ελλάδα τις τεχνολογίες Voice over WiFi & Voice over LTE, οι οποίες επιτρέπουν στους συνδρομητές να καλούν και να στέλνουν SMS μέσω WiFi, να πραγματοποιούν ταχύτερα τις κλήσεις τους και να απολαμβάνουν ακόμη ποιοτικότερη επικοινωνία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk