Νέα ερωτήματα για τυχόν διέλευση «τζιχαντιστών» από τη χώρα μας προκύπτουν από περιστατικό εντοπισμού σε ελληνικό νησί 40χρονου Βρετανού, αραβικής καταγωγής, που εργαζόταν ως ιδιωτικός αστυνομικός και ο οποίος εκτιμήθηκε ότι πιθανόν μετέφερε μηνύματα σε μέλη του ISIS.

Στην κατοχή του 40χρονου βρέθηκε βιβλίο (βρετανικό μυθιστόρημα) με υποσημειώσεις σε συγκεκριμένες λέξεις ή διαγραμμένα σημεία που θεωρήθηκε από έλληνες και ξένους ελεγκτές σαν «κωδικοποιημένα μηνύματα» πιθανόν προς τζιχαντιστές, χωρίς ωστόσο να αποκρυπτογραφηθεί το αναφερόμενο «μήνυμα» .

Ο Βρετανός, που ασχολείται και με πολεμικές τέχνες, φέρεται να υποστήριξε στους αξιωματούχους ότι στόχος του ήταν να μεταβεί με φεριμπότ στην Τουρκία για να επισκεφθεί συγγενείς του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί η εκδοχή του.

Πάντως όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι για τους διασυνοριακούς ελέγχους δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το ταξίδι του βρετανού υπόπτου στη Μέση Ανατολή αφού δεν υπήρχε και κανένα άλλο διωκτικό έγγραφο σε βάρος του. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πάντως και όχι μόνο που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη υπόθεση να μιλούν για «έναν ύποπτο για τον οποίο πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση και με τις επόμενες κινήσεις του».