Την αύξηση των φόρων σε πολλά αγαθά και τις επιβαρύνσεις σε αγρότες, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους με την έλευση του 2017 στην Ελλάδα σχολιάζουν γερμανικά μέσα. «Η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος».

Πολλές γερμανικές εφημερίδες όπως η FAZ, η Βild και η Stuttgarter Nachrichten αναδημοσιεύουν τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου dpa με τίτλο «Αμέτρητες αυξήσεις φόρων για τους Έλληνες στο νέο έτος». Το dpa σημειώνει: «Η οικονομία είναι ασθμαίνουσα, οι φόροι θα αυξηθούν και πολλοί Έλληνες δεν έχουν καν χρήματα στο πορτοφόλι. Πολλοί εκτιμούν ότι το 2017 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο από τη χρονιά που μόλις πέρασε». Είτε πρόκειται για τον καφέ, τα τσιγάρα ή τα καύσιμα, ο νέος χρόνος αναμένεται βαρύς για τους καταναλωτές, γράφει το γερμανικό πρακτορείο, εστιάζοντας ενδεικτικά στην υψηλή φορολόγηση των ΙΧ. «Επειδή στην αρχή του έτους δεν επαρκούν τα χρήματα να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, πολλοί κάτοχοι οχημάτων αναγκάζονται τις πρώτες μέρες του χρόνου να επιστρέψουν τις πινακίδες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Aπό τις διαδηλώσεις του 2011 στα νέα μέτρα του 2017

«Η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος για την Ελλάδα» γράφει σχετικά με το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung. «Ακόμη κι αν οι εικόνες παθογένειας του ελληνικού κράτους σε μεγάλο βαθμό εκλείπουν από τα διεθνή ΜΜΕ, για τους ίδιους τους Έλληνες και κατά τη νέα χρονιά η ζωή αναμένεται να είναι κάπως δύσκολη. Κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να παρουσιάσει το 2017 πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 2,5 εκατομ. ευρώ, κυρίως μέσω υψηλότερων φόρων και περικοπών. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν ήδη λίστες με τις αλλαγές που πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές. Από 1ης Ιανουαρίου η βενζίνη ακριβαίνει κατά τρία σεντ το λίτρο, η ντίζελ κατά οκτώ. Η τιμή για ένα κιλό καπνού αυξάνεται κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Ένα κιλό καφέ γίνεται πιο ακριβό από ένα έως τρία ευρώ. Οι κλήσεις προς σταθερά ακριβαίνουν επίσης κατά 10%. Το μεγαλύτερο μέρος των επιθυμητών εσόδων η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πάρει από τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους. Μέσω των περικοπών στις συντάξεις και την αύξηση της φορολόγησης αυτές οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να εισφέρουν έως και 1,5 εκατομ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Το 2011 παρόμοια οικονομικά προγράμματα οδήγησαν πολλούς σε βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας. Τότε οι διαδηλωτές γύρω από την πλατεία Συντάγματος άφηναν πίσω τους όχι μόνο συνθήματα στους τοίχους, αλλά και πλαστικά ποτήρια του καφέ και κουτιά από τσιγάρα. Σήμερα πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν πλέον καν να πληρώσουν (τον καφέ ή τα τσιγάρα τους). H κατανάλωση στη χώρα κατά τα χρόνια της κρίσης έχει μειωθεί δραστικά, παραπονιούνται οι έμποροι», σημειώνει η SZ.

2017, μια κρίσιμη χρονιά εκλογών

Τέλος, η ίδια εφημερίδα αναλύει την είσοδο της Γερμανίας στην «εκλογική χρονιά» και τον άτυπο προεκλογικό αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει, κάνοντας μια σύνοψη μερικών οικονομικών θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Μεταξύ αυτών, η φορολογία και οι εισφορές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση προτίθεται να κάνει ένα εκλογικό δώρο στους πολίτες, ελαφρύνοντας φορολογικά τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ενώ το SPD αφήνει ανοιχτό το αν θα προτείνει μείωση φόρων ή εισφορών. Επίσης ψηλά στα θέματα βρίσκεται και το μέλλον της νομισματικής ένωσης. «Από την ίδρυσή της, οι κανόνες της έχουν αθετηθεί 165 φορές», σημειώνει η εφημερίδα. «Στη Γερμανία πολλοί απαιτούν νέα δομή για τη νομισματική ένωση. Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα θα συζητηθεί και το θέμα της σύστασης κοινού πτωχευτικού δικαίου για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, μαζί με την υποχρέωση είτε για εξυγίανση των προϋπολογισμών είτε για αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ», αναφέρει η SZ.

Στο ίδιο άρθρο ξεχωρίζει κι ένα πολιτικό σχόλιο που αφορά εν μέρει και την Ελλάδα: «Οι εκλογές στη Γερμανία και άλλες γειτονικές χώρες, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ όπως και η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ αφήνουν τους πολίτες με ένα αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον. Παντού οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές είναι πιο ισχυροί όσο ποτέ άλλοτε. Στη Β. Ρηνανία- Βεστφαλία μέχρι τις ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές, στην Ολλανδία και τη Γαλλία, αλλά και σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Ιταλία και την Ελλάδα, έχουν καλές πιθανότητες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων (…)»

Δήμητρα Κυρανούδη