Η κινηματογράφηση μιας άλλης (άγνωστης ίσως;) Ελλάδας, αυτής της δημιουργίας και της καινοτομίας με την προβολή ανθρώπων από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της επιχείρησης και του αθλητισμού, είναι η καρδιά του 3ου κύκλου της σειράς ημίωρων ντοκιμαντέρ με θεματικό τίτλο «Ες αύριον τα σπουδαία – Πορτρέτα του αύριο».
Πρόκειται για μια παραγωγή της SEE – Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για λογαριασμό της ΕΡΤ ΑΕ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων γνωρισμάτων και πλεονεκτημάτων της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας που αναμένεται να αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα.
Το ενδιαφέρον όμως εδώ είναι ότι η ανάθεση της σκηνοθεσίας των επεισοδίων έγινε επίσης σε νέους ανθρώπους όπως ο Δημήτρης Νάκος, ο Αλέξανδρος Σκούρας, ο Θανάσης Νεοφώτιστος και ο Χρήστος Καρτέρης, οι οποίοι κατά μία έννοια αναμένεται να γίνουν οι αυριανοί πρωταθλητές του δικού τους τομέα.

«Ολοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες που όμως δεν τους αποθαρρύνουν»
επισημαίνει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος. «Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα τον στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι».
Μεταξύ των επεισοδίων που θα προβληθούν θα δούμε:
Στο επεισόδιο «Περιμένοντας τον ουρανό» του σκηνοθέτη Δημήτρη Νάκου παρουσιάζεται ο συγγραφέας και ποιητής Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, 28 ετών. Μιλάει για το πώς ξεκίνησε να γράφει, για τις ποικίλες επιρροές του τόσο από τον χώρο της λογοτεχνίας όσο και από τον χώρο του κινηματογράφου, αλλά και τις σπουδές του. Εξηγεί τις θεματικές των βιβλίων του, με κυρίαρχες εκείνες του θανάτου και της ξενότητας, οι οποίες επανέρχονται τόσο στα ποιητικά όσο και στα πεζά του έργα.
Στο επεισόδιο «Ταλέντο» του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Σκούρα ο Γιώργος Αρκομάνης, καταξιωμένος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας με εξαιρετικές μουσικές σπουδές. Ο Αρκομάνης ασχολείται επίσης επαγγελματικά με τη μαγεία, ως ο μάγος Tristan, δίνοντας παραστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το όνειρό του είναι να μπορέσει να συνδυάσει τις δύο αγαπημένες του τέχνες, τη μουσική και τη μαγεία, σε μια μοναδική παράσταση.
To επεισόδιο «Αρχιτέκτονες του μέλλοντος» του σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου παρουσιάζει δύο νέες αρχιτεκτόνισσες και τις αθέατες πλευρές της δουλειάς τους. Τα ψηφιακά και εικαστικά έργα, μορφή της δουλειάς ενός αρχιτέκτονα στην Αθήνα του 2017, το άγχος για τη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής σύνθεσης, η ώρα της οικοδομής ή μιας ανακαίνισης χώρου, ο τρόπος που μιλάει με ανθρώπους και πελάτες.
Το επεισόδιο «Σιωπηλός παρατηρητής» του σκηνοθέτη Χρήστου Καρτέρη είναι επικεντρωμένο στη Νατάσα Ευσταθίου, θεραπεύτρια/εμψυχώτρια του πρωτοποριακού εργαλείου iMUSE. Το πρωτοποριακό εργαλείο iMUSE είναι ένα πολυαισθητηριακό διαδραστικό τεχνολογικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες και ηλικιωμένους να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που διαφορετικά θα τους ήταν αδύνατες, να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να εκφραστούν με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ευημερίας.
Τέλος, το επεισόδιο «Εικόνες στα σύννεφα» του σκηνοθέτη Παναγιώτη Σκορδίλη είναι μια διαδρομή στη δουλειά και στην καλλιτεχνική διαδρομή του σκιτσογράφου Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, μόνιμου συνεργάτη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από τα πρώτα του βήματα ως επαγγελματία σκιτσογράφου ως τη διεθνή βράβευσή του. Ο νεαρός καλλιτέχνης μιλάει για τον τρόπο έκφρασής του, τις προσδοκίες και τους φόβους του, που παρουσιάζει μέσα από τα σκίτσα του.

HeliosPlus