Απόφαση με σημαντικές παραμέτρους για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και τις ρυθμίσεις της ελληνικής νομοθεσίας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Εκρινε ότι μπορεί η ελληνική νομοθεσία να θέτει περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις αλλά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μην παραβιάζει την βασική αρχή της Ε.Ε. για ελεύθερη εγκατάσταση των επιχειρήσεων.
Με αυτό το σκεπτικό κρίθηκαν μη συμβατοί με το ευρωπαϊκό δίκαιο οι χειρισμοί στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στην υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Τελικώς για την ΑΓΕΤ θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να έχουν νομοθεσίες που αποκλίνουν από το δίκαιο της Ενωσης, προστατευτικές των ομαδικών απολύσεων, όπως εν προκειμένω η ελληνική, όμως αυτό μπορεί να γίνεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ελληνική νομοθεσία που αποτέλεσε αντικείμενο της δίκης για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας ότι ο υπουργός Εργαςίας μπορεί να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι εν μέρει συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.