Ο Κώστας Καρτσώτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας με κεφαλαιακή αξία άνω του 1,5 δισ. δολαρίων και ετήσια κέρδη που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 147 εκατ. δολάρια. Αυτά και μόνο θα ήταν αρκετά ώστε τα φώτα της δημοσιότητας να ήταν στραμμένα επάνω του και να ανήκει στο κλαμπ των διασημοτήτων των επιχειρήσεων μαζί με ανθρώπους όπως ο Τιμ Κουκ της Apple ή ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook.
Αντίθετα, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πώς μοιάζει στην πραγματικότητα το αφεντικό της Fossil Group. Ο Καρτσώτης αρνείται να μοιραστεί προσωπικές του φωτογραφίες ενώ έχει απαγορεύσει να δημοσιεύονται ομαδικά εταιρικά στιγμιότυπα. Πράγματι, ακόμα και η Google –που, ως γνωστόν, ουδέν κρυπτόν υπό αυτήν –δεν διαθέτει εικόνες του δυσθεώρητου (έως και αόρατου) μάνατζερ.
Ο Καρτσώτης δεν έχει λογαριασμούς σε κανένα κοινωνικό δίκτυο, δεν υπάρχει εμφάνισή του καταγεγραμμένη σε κάποιο βίντεο στο YouTube ενώ ακόμα και αν κάποιος ήθελε να αποθανατίσει κάποια στιγμή του, δημόσια ή προσωπική, δεν θα μπορούσε γιατί πολύ απλά δεν θα τον αναγνώριζε σχολιάζει σαρκαστικά το Business Insider. Ακόμα και όταν ζητείται συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό του Καρτσώτη από τον Τύπο, το τμήμα δημοσίων σχέσεων της Fossil αρνείται ευγενικά την παραχώρησή του ενώ η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας.
Η Fossil ιδρύθηκε από τον Τομ Καρτσώτη το 1984 και ειδικεύεται σε αξεσουάρ μόδας. Ο Κώστας, με προτροπή του οποίου δημιουργήθηκε η εταιρεία, εντάχθηκε στο δυναμικό της το 1988. Τα προϊόντα της εταιρείας απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ρολόγια, τσάντες, κοσμήματα, μικρά δερμάτινα είδη, γυαλιά ηλίου κ.λπ.
Σε 150 χώρες


Στα 30 και πλέον έτη λειτουργίας της η εταιρεία που έχει έδρα το Τέξας έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας 615 ιδιόκτητα καταστήματα και απασχολώντας πάνω από 10.000 άτομα. Η Fossil διαθέτει αρκετές δικές της μάρκες αλλά η μεγάλη επιτυχία της οδήγησε στη συνεργασία και με άλλα παγκόσμια brands. Σήμερα, κατασκευάζει ειδικές σειρές για άλλες εταιρείες και σχεδιαστές, όπως η Adidas, η Emporio Armani, η Burberry, η DKNY, η Diesel, η Armani Exchange αλλά και ο Karl Lagerfeld, ο Michael Kors, ο Marc Jacobs κ.ά.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, η Fossil δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου του 2016. Η εταιρεία ανέφερε πτώση στις καθαρές πωλήσεις κατά 4,4% σε 33,3 εκατ. δολάρια παγκοσμίως ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 17,4 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 57,5 εκατ. δολάρια που κατέγραψε την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Ο Καρτσώτης σε δήλωσή του σχετικά με τα αποτελέσματα ανέφερε ότι «με το τρίτο τρίμηνο πίσω μας και τα αποτελέσματα να βρίσκονται εντός των προσδοκιών μας προχωράμε για το τέταρτο τρίμηνο με μια πολύ καλή αρχή. Από αυτή την άποψη, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την προσπάθεια της ομάδας μας».
Πρόσφατα το Bloomberg προσπάθησε να δώσει την απάντηση στο ερώτημα αν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου είναι άξιοι του μισθού τους. Για τον σκοπό αυτό δημιούργησε έναν κατάλογο, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως η χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας και η διάρκεια θητείας των CEO που θα έπρεπε να βρίσκονται στο τιμόνι τουλάχιστον τρία χρόνια.
Στην κορυφή της λίστας


Ο Καρτσώτης και η Fossil Group φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο ελληνικής καταγωγής συνιδρυτής της Fossil μπορεί να έχει παραιτηθεί από τις μισθολογικές απολαβές για τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου αλλά κατέχει περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια σε μετοχές της εταιρείας. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η ετήσια αποζημίωσή του εξαρτάται από την επίδοση της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο στο οποίο είναι εισηγμένη η εταιρεία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ίδια λίστα αλλά σε χαμηλότερες θέσεις βρέθηκαν ονόματα όπως ο Λάρι Πέιτζ της Google και ο κολοσσός των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος μάλιστα λαμβάνει τον ίδιο μισθό από την Berkshire Hathaway για περισσότερα από 25 χρόνια.
Προς υπεράσπιση της αποστροφής του Κώστα Καρτσώτη προς τα φώτα της δημοσιότητας, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η… ιδιορρυθμία μάλλον χαρακτηρίζει όλη την οικογένεια. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Simon Equity Partners, μιας αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων στην οποία ο Τομ Καρτσώτης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, δίπλα στο όνομά του υπάρχει μια φωτογραφία του διάσημου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Φρεντ Φλίντστοουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ