Νέα τεράστια προβλήματα λειτουργίας στα παλαιάς τεχνολογίας συστήματα ενδοεπικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα περιστατικά τόσο με τους πυροβολισμούς από μετέπειτα αυτόχειρα δραπέτη σε βάρος αστυνομικών στην πλατεία Θεάτρου όσο και στην αιματηρή ληστεία σε εταιρεία αλλαντικών στην Κηφισιά. Όλα αυτά ενώ εξακολουθεί η καθυστέρηση πλήρους λειτουργίας του νέου συστήματος επικοινωνιών Tetra από τη βρετανική εταιρεία Sepura, το οποίο θα έπρεπε να παραδοθεί τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Το εν λόγω σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί πειραματικά για λίγο χρόνο και σε περιορισμένη έκταση.

Υπενθυμίζεται ότι «Το Βήμα της Κυριακής» είχε αποκαλύψει στις 31 Ιανουαρίου 2016 (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=772830&wordsinarticle=TETRA) ότι η ύψους 25 εκατ. ευρώ δωρεά του νέου συστήματος Tetra –θα αντικαθιστούσε αυτό που είχε εγκατασταθεί το 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας– από αμερικανική εταιρεία ήταν εικονική και η δωρήτρια εξαϋλώθηκε αμέσως μετά την «ευγενική χορηγία». Υπήρχαν ενδείξεις ότι επρόκειτο για ύποπτη μεθόδευση ιδιωτών αλλά και κρατικών στελεχών προκειμένου να παρακαμφθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Ενώ αυτή η κίνηση φέρεται να έγινε προκειμένου να μην υπάρξει αργοπορία στην αντικατάσταση του νέου υπερσύγχρονου συστήματος για σχεδόν τρία χρόνια η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλιό, διάτρητο, προβληματικό αναλογικό σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιούσε προ περίπου δύο δεκαετιών.

Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική (ΣΕΦΕΑΑ) μεσω του προέδρου του κ. Βασίλη Ντούμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Δεν στέγνωσε το αίμα του τραυματία ειδικού φρουρού στην ένοπλη συμπλοκή με κακοποιό στο κέντρο της Αθήνας, και έρχεται ένα νέο περιστατικό να επιβεβαιώσει την ήδη αδιάψευστη δημόσια καταγγελία του σωματείου μας για ένα παράλυτο έως ανύπαρκτο σύστημα επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Λίγες ώρες πριν, κακοποιοί καταδιώχθηκαν από συναδέλφους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αφού είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία (Κηφισιά, κατάστημα αλλαντικών) και είχαν τραυματίσει δύο πολίτες με πολεμικά όπλα. Στη διάρκεια της καταδίωξης επιχείρησαν να διαβιβάσουν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης χωρίς να λάβουν καμιά ανταπόκριση. Αφού δέχθηκαν πυρά από τους κακοποιούς και μετά από αρκετή ώρα, κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το κέντρο τους, ευτυχώς ζωντανοί, όρθιοι και χωρίς κανένα τραυματία.

Έχουμε κουραστεί να καταγελούμε το τριτοκοσμικό και επικίνδυνο σύστημα επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς καμία ανταπόκριση. Έχουμε κουραστεί καιρό τώρα να ακούμε υποσχέσεις για την αντικατάστασή του με σύγχρονο εφάμιλλο της τεχνολογίας σύστημα διαβιβάσεων . Είναι τραγικό με τις διαστάσεις της εγκληματικότητας αλλά και της ποιότητας του εγκλήματος να κρατούν οι συνάδελφοί μας στα χέρια τους διακοσμητικό και κατ’ ουσίαν άχρηστο ασύρματο».

Με τους εκπροσώπους του ΣΕΦΕΑΑ να αναφέρουν στην ανακοίνωση ότι «θα απευθυνθούν ακόμη και στη Δικαιοσύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες σε κάθε κατεύθυνση».