130 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στις τράπεζες

Νέα στρατηγική αποσυμφόρησης των καταστημάτων τους έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.

Νέα στρατηγική αποσυμφόρησης των καταστημάτων τους έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τράπεζες, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Πρόκειται για βασική παράμετρο του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει για την επόμενη διετία περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου τους και μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεων, με ταυτόχρονη βελτίωση της σχέσης κόστους λειτουργίας προς έσοδα.
Κεντρικό ρόλο στο νέο περιβάλλον που θέλουν να διαμορφώσουν οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων θα παίξουν τα νέα e-καταστήματα στα οποία οι συναλλαγές γίνονται μόνον ηλεκτρονικά και τα εναλλακτικά online δίκτυα. Η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, παρά τη μεγάλη ζημιά που έκανε στον κλάδο, έδωσε το έναυσμα στις τράπεζες για την… ηλεκτρονική τους αντεπίθεση. Επειτα από χρόνια στασιμότητας, οι αρμόδιες διευθύνσεις τους είδαν τα μεγέθη των ψηφιακών πληρωμών να πολλαπλασιάζονται μέσα σε λίγους μήνες. Η τρέχουσα συγκυρία προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των εκτός γκισέ συναλλαγών και τη μεταστροφή της συναλλακτικής κουλτούρας των πελατών τους προς το… ηλεκτρονικότερο.
Λιγότεροι επισκέπτες


Σύμφωνα με γενικό διευθυντή συστημικού ομίλου, η επιδιωκόμενη αύξηση της χρήσης των ΑΤΜ και των υπόλοιπων εναλλακτικών καναλιών (e-banking, mobile banking, phone banking) μπορεί να περιορίσει τις επισκέψεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών έως και κατά 130 εκατομμύρια τον χρόνο.
«Πρόκειται για εντυπωσιακό νούμερο. Αν πιάσουμε αυτόν τον στόχο θα απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι που θα διοχετευθούν σε κερδοφόρες τραπεζικές εργασίες, αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα των σημείων στα οποία έχουμε φυσική παρουσία» σημειώνει σχετικά η ίδια πηγή. Οπως εξηγεί, έως και το 2018 είναι δυνατή η αύξηση της χρήσης των εναλλακτικών δικτύων στα ακόλουθα επίπεδα:

Τριπλασιασμός των συναλλαγών που αφορούν καταθέσεις μετρητών στα ΑΤΜ

Σήμερα, λιγότερες από 2 στις 10 συναλλαγές κατάθεσης χαρτονομισμάτων γίνονται στα ΑΤΜ. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί στο 50% ως και το τέλος του 2018. Σε αυτό θα συμβάλει η αντικατάσταση όλων των ΑΤΜ με νέας τεχνολογίας, τα οποία επιτρέπουν την κατάθεση μετρητών χωρίς φάκελο. Η μηχανή μετρά σε πραγματικό χρόνο τα χρήματα και πιστώνει αμέσως στον λογαριασμό το ποσό.

Κατάργηση των ενημερώσεων στα βιβλιάρια

Στόχος των τραπεζών είναι η εκπαίδευση όλων των πελατών τους στη χρήση των ΑΤΜ για συναλλαγές ενημέρωσης των υπολοίπων τους. Σήμερα δαπανώνται πολλές εργατοώρες, λόγω της ζήτησης κυρίως από συνταξιούχους, για ενημέρωση των βιβλιαρίων. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη διετία είναι δυνατός ο μηδενισμός αυτών των επισκέψεων.

Πληρωμές λογαριασμών online

Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 50% των πληρωμών λογαριασμών πάσης φύσεως, περιλαμβανομένων και των οφειλών προς την Εφορία, γίνεται μέσω των εναλλακτικών δικτύων. Το υπόλοιπο μισό πραγματοποιείται στα καταστήματα προκαλώντας συμφόρησή τους, ειδικά τις καταληκτικές ημερομηνίες φόρων που αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος ή τα τέλη κυκλοφορίας. Οι τράπεζες θεωρούν ότι το ποσοστό χρήσης του e-banking σε αυτές τις πληρωμές μπορεί να φθάσει τουλάχιστον στο 80%, περιορίζοντας τον αριθμό των συναλλαγών στο γκισέ σε επίπεδα χαμηλότερα του 20%. Εκτός ωραρίου καταστημάτων μπορούν να πληρωθούν λογαριασμοί και μέσω των ΑΤΜs των περισσοτέρων τραπεζών.

Εκτέλεση εμβασμάτων

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 20% του αριθμού των συναλλαγών που αφορούν εμβάσματα εκτελείται στα τραπεζικά καταστήματα. Οι τράπεζες θεωρούν ότι εύκολα το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο μισό μέσα στην επόμενη διετία, με την περαιτέρω διάδοση των εμβασμάτων μέσω του e-banking.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk