Η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Οι άνδρες που κοιμούνται πολύ λίγο ή πάρα πολύ, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, υποστήριξαν αμερικανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι άνδρες που κοιμούνται πολύ λίγο ή πάρα πολύ, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας, υποστήριξαν αμερικανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Και προτείνουν ως «ιδανική» -για τη γονιμότητα- διάρκεια ύπνου τις επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, Λορίν Γουάιζ, ανέλυσαν στοιχεία για 790 ζευγάρια, που προσπαθούσαν να κάνουν παιδί, συσχετίζοντας τη διάρκεια του ύπνου με τη γονιμότητα.

Το πολύ και το λίγο βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα

Διαπίστωσαν ότι τόσο ο λίγος ύπνος (κάτω των έξι ωρών), όσο και ο πολύς (άνω των εννέα ωρών) σχετίζεται με μειωμένη κατά 42% πιθανότητα ο άνδρας να είναι σε θέση να τεκνοποιήσει, σε σχέση με διάρκεια ύπνου οκτώ ωρών.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τον συσχετισμό στην επίπτωση του ύπνου στα επίπεδα της τεστοστερόνης η οποία είναι μιας ζωτικής σημασίας ορμόνη για την αναπαραγωγή στους άνδρες και παράγεται κυρίως το βράδυ κατά τον ύπνο. Όμως, μπορεί να παίζουν ρόλο και μεταβολικοί παράγοντες.

Η δρ Γουάιζ σημείωσε ότι η νέα μελέτη βρήκε μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου και στην ανδρική υπογονιμότητα, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πρώτο αποτελεί την άμεση αιτία για το δεύτερο. Η συσχέτιση πάντως φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως παραγόντων όπως η ηλικία του άνδρα, το βάρος του, η συχνότητα του σεξ, αν είναι καπνιστής, εργαζόμενος ή άνεργος, αν έχει κατάθλιψη κ.α.

Λιγοστά τα στοιχεία για τους άνδρες, ακόμη λιγότερα για τις γυναίκες

Έως σήμερα υπάρχουν λιγοστά στοιχεία για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα, ενώ για τις γυναίκες ακόμη λιγότερα. Περίπου το 85% των ζευγαριών καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί μέσα σε ένα έτος από τότε που ξεκινούν να κάνουν τακτικά σεξ χωρίς προφύλαξη, ενώ ένα 15% εμφανίζει κάποιο πρόβλημα.

Άλλη μελέτη στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι όσοι άνδρες παίρνουν τακτικά ορισμένα φάρμακα για την υπέρταση (β-αναστολείς και αναστολείς ACE) είναι περίπου 10% πιθανότερο να είναι υπογόνιμοι. Τα φάρμακα όμως αυτά είναι σημαντικά για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk