Ανάκληση 17 χαριστικών παραχωρήσεων δημόσιας περιουσίας

Στην ανάκτηση δημόσιας περιουσίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε, κατά κυριότητα, χαριστικά σε ιδιώτες, όχι μόνο σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές (λ.χ. για 150 με 170 ευρώ το στρέμμα) αλλά και για χρήσεις που δεν προάγουν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου…

Στην ανάκτηση δημόσιας περιουσίας, η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε, κατά κυριότητα, χαριστικά σε ιδιώτες, όχι μόνο σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές (λ.χ. για 150 με 170 ευρώ το στρέμμα) αλλά και για χρήσεις που δεν προάγουν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, δίχως να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, «ήδη βρίσκονται στο γραφείο μου προς υπογραφή, 17 αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003-08». Όπως τόνισε, οι 17 παραχωρούμενες εκτάσεις (από 5 έως 50 στρέμματα) δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, «με μόνη τη δήλωση των «ημετέρων» ενδιαφερομένων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων – ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 (κατ’ επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση), προέβλεπε».
Χαρακτηριστικό και των 17 περιπτώσεων είναι ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης παρότι μεσολάβησαν από οκτώ έως και 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης.
«Απορία προκαλεί γιατί η πρώην ηγεσία του υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε παρέλθει η πενταετία χωρίς να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης» υπογράμμισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αποστόλου, από τις προαναφερόμενες 17 παραχωρήσεις των οποίων τις ανακλήσεις θα υπογράψει άμεσα, 12 αφορούν τον νομό Δράμας (συνολική έκταση 177 στρ.), δύο τον νομό Ξάνθης (συνολική έκταση 70,5 στρ.), μία τον νομό Σερρών (έκταση 4,5 στρ.), μία τον νομό Καστοριάς (έκταση 4,5 στρ.) και μία τον νομό Πέλλας (έκταση 4 στρ).
Περαιτέρω, όπως σημείωσε ο υπουργός, «άμεσα και κατόπιν εντολής μου, η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείρισή τους θα επιστρέφει στο υπουργείο, προκειμένου να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου».
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, τέλος, στο νομικό πρόσωπο που ίδρυσε το υπουργείο με την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών ΑΕ και τον διακριτικό τίτλο ΟΔΙΑΓΕ. Όπως είπε,«ο οργανισμός αυτός τελεί υπό τον έλεγχο του εελληνικού Δημοσίου και στοχεύει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αξιοποιεί τόσο τα ακίνητα και τον εξοπλισμό που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή όσο και τη δημόσια γη που είναι κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση.

Αυτή την ώρα ο οργανισμός σε συνεργασία με τη διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας αποτυπώνει και καταγράφει τα ακίνητα του υπουργείου που μπορούν να υπηρετήσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Ένας από τους μεγάλους στόχους του υπουργείου είναι η προστασία της δημόσιας ακίνητης περιουσίας καθώς και η καλύτερη αξιοποίησή της πάντα με διαφανείς διαδικασίες και προς όφελος των ελλήνων αγροτών. Έχουν ήδη καταγραφεί 1.800.000 στρ. αγροτικής γης και εκατοντάδες κτίσματα σε όλη τη χώρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση των καταπατημένων, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk