Άρση περιορισμών και άμεση πρόσβαση στη θεραπεία της ηπατίτιδας C ζητούν οι ασθενείς

Επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για τις τιμές των καινοτόμων θεραπειών για την ηπατίτιδα C, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς άμεσα πρόσβαση στα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης για τις τιμές των καινοτόμων θεραπειών για την ηπατίτιδα C, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς άμεσα πρόσβαση στα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί σχετικά με τη υιοθέτηση της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μέχρι το 2030. Ωστόσο, ο στόχος της καθολικής πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες αποτελεί πραγματική οικονομική πρόκληση για τα περισσότερα συστήματα Υγείας της ΕΕ.

Κι ενώ οι περισσότερες χώρες πέτυχαν πρόσβαση στην θεραπεία των ασθενών στα αρχικά στάδια της νόσου, στην Ελλάδα αποκλείονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που ζουν με την ασθένεια, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε στάδιο ηπατικής ίνωσης λίγο πριν την κίρρωση.

Επίσης, μέχρι και σήμερα πρόσβαση στην θεραπεία δεν έχει δοθεί ούτε στους κατά προτεραιότητα, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, ασθενείς με συλλοίμωξη HIV και Ηπατίτιδα C, θαλασσαιμία, αιμορροφιλία καθώς και αυτούς που πάσχουν με κάποιο συνοδό ψυχιατρικό νόσημα.

Το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια διαπραγματευτική διαδικασία με τις φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των νέων θεραπειών και ο «Προμηθέας» ζητά την άμεση ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Επίσης, οι ασθενείς ζητούν την άρση των αυστηρών περιορισμών ώστε να μην υπονομεύεται το δικαίωμα κάθε πολίτη στην υγεία και στη ζωή, καθώς δεν συνάδει με τη δέσμευση της χώρας για οριστική εξάλειψη της νόσου.

«Για το λόγο αυτό σας καλούμε να παρέμβετε με σκοπό την άμεση επίλυση των ζητημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου στην άμεση πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία» αναφέρει ο σύλλογος ασθενών απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Μαίρη Μπιμπή

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk