Τζάμπα μάγκες

Όλα τ’ – άλλα – κόμματα κατηγόρησε για την διαπλοκή και τη διαφθορά…

Τζάμπα μάγκες | tovima.gr

Όλα τ’ – άλλα – κόμματα κατηγόρησε για την διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα ο κ.Τσίπρας μιλώντας χτες – σε πολύ υψηλούς τόνους – στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει σε κανένα και γι αυτό είναι έτοιμη να συγκρουστεί με συμφέροντα και να αποκαλύψει τη διαπλοκή.

Ωστόσο, ο κ.Τσίπρας δεν θέλησε να αναφερθεί επί της ουσίας στο μείζον ζήτημα διαπλοκής που έχει ανακύψει στη χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών .

Δεν εξήγησε ποτέ γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα ότι τέσσερα κανάλια είναι αρκετά για τον πλουραλισμό της ενημέρωσης στη χώρα .Και γιατί δεν επεδίωξε να δοθούν δέκα τουλάχιστον άδειες έτσι ώστε να μαζευτούν τα 246 εκατομμύρια με μικρότερο ποσό για κάθε κανάλι εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο μεγαλύτερη πολυφωνία αλλά και αύξηση της απασχόλησης στα τηλεοπτικά ΜΜΕ.

Ούτε εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε να υπάρξει πρώτα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά – αλλά προτίμησε να γίνει πρώτα ο διαγωνισμός (εν όψει ΔΕΘ ) διακινδυνεύοντας η όλη διαδικασία να ακυρωθεί από τα δικαστήρια .

Δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει επίσης γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταμορφώσει έναν μεσαίο εργολάβο σε ισχυρό οικονομικά καναλάρχη, δίνοντάς του δάνεια 75 εκατομμυρίων ευρώ, κρατώντας ανοιχτό -παρανόμως- το πρωτόκολλο για να καταθέσει την εγγυητική του επιστολή -έκδοσης της «κυβερνητικής» Τράπεζας Αττικής – και ανάβοντας πράσινο φως για το «πόθεν έσχες» του στο οποίο περιλαμβάνοντας δανεικά βοσκοτόπια .

Ούτε φυσικά ο κ.Τσίπρας θέλησε να μιλήσει για τα λεφτά που θα χάσει το κράτος (από φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις) από το «μαύρο» που θα πέσει σε μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και την ανεργία 1500 δημοσιογράφων . Ο ΣΕΒ που έκανε τους υπολογισμούς εκτίμησε και έδωσε πριν από μερικές εβδομάδες στη δημοσιότητα ότι σε 10 χρόνια (όσο διάστημα διαρκούν οι άδειες που δίνει η κυβέρνηση) το ελληνικό κράτος θα χάσει περίπου 1,7 δισ, ευρώ από το «μαύρο» στα κανάλια – την εκτίμηση παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Και δυστυχώς δεν θέλησε ο κ.Τσίπρας να απαντήσει και στον βάσιμο ισχυρισμό ότι με τον νέο τρόπο αδειοδότησης επί της ουσίας στήνει τη δική του διαπλοκή . Όταν ένα νέο κανάλι που θα πληρώσει μόνο για την άδεια έως και 75 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 30 εκατομμύρια ευρω το χρόνο για πρόγραμμα ,εφορία και μισθούς προσωπικού είναι σχεδόν αδύνατον να βγει οικονομικά με δεδομένο ότι η συνολική τηλεοπτική διαφήμιση ειναι 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ( δια τέσσερα : 50 εκατομμύρια για κάθε κανάλι). Κι ότι ο καναλάρχης που διεκδίκησε το κανάλι αυτό είναι φανερό ότι το έκανε ελπίζοντας σε άλλου είδους ανταλλάγματα από την κυβέρνηση.

Επίσης ο κ.Τσίπρας απέκρυψε τεχνηέντως να πει ότι οι άδειες που δόθηκαν στα ιδιωτικά κανάλια -το θύμισε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης – πάνε πίσω στην κυβέρνηση συνεργασία ΝΔ-Συνασπισμού του Τζαννή Τζανετάκη (στην οποία μετείχαν από την πλευρά του Ενιαιου Συνασπισμού ο κ. Φώτης Κουβέλης και ο κ. Νίκος Κωσταντόπουλος) .Και ακόμη ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια τα κανάλια αυτά πλήρωναν σημαντικά ποσά για τέλη εκπομπής και για χρήση της συχνότητας . Μόνο το Mega έχει πληρώσει όλο αυτό το διάστημα στο κράτος πάνω από 1,3 δισ ευρώ !

Το μόνο διαφορετικό που είπε χτες ο κ. Τσίπρας – κι έδειξε να το ευχαριστιέται- είναι ότι κατάφερε με τον νόμο Παππά να κλείσει για τρεις μέρες σε ένα δωματιάκι όλους τους ισχυρούς της χώρας ,και να τους υποβάλει σ αυτήν την ταπεινωτική διαδικασία της αδειοδότησης .Για να δείξει ,όπως ,είπε ότι το νταβατζιλίκι των ισχυρών τελείωσε.

Και να πουλήσει -παραμονές Συνεδρίου- τζάμπα μαγκιά στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (και τους αριστερούς ψηφοφόρους του κόμματος) που έχουν ανεβεί στα κάγκελα με όσα ,καθόλου αριστερά- πράττει η κυβέρνηση Τσίπρα. Από τις συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ , από τις ιδιωτικοποιήσεις και την δημιουργία του Υπερταμείου των 99 ετών με όλη τη δημόσια περιουσία , από τις μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Από την ψήφιση- χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση -όλων των μέτρων που ζητούν οι δανειστές που ωστόσο δεν εξασφαλίζουν καν την απαιτούμενη χρηματοδότηση της χώρας: μόλις 1,1 δισ ευρώ από τα αναμενόμενα 2,8 δισ ευρώ αποφάσισε να εκταμιεύσει χτες το Eurogroup.

Δυστυχώς η χώρα δεν κυβερνιέται με εντυπώσεις ,κοκορομαχίες και τζάμπα μαγκιές. Ιδιαίτερα ,μάλιστα, όταν η παραπαίουσα ελληνική οικονομία βασίζεται στην προσέλκυση ισχυρών επιχειρηματιών του εξωτερικού για νέες επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψουν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk