«Ο Αρειος Πάγος ηυτοκτόνησε». Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου του κορυφαίου νομομαθούς Αλέξανδρου Βαμβέτσου που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» τής 28.3.1965. Τότε η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με νομικίστικους ακροβατισμούς, παραβίασε Σύνταγμα και νόμους προκειμένου να απαλλάξει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετέπειτα βασιλοχουντικό πρωθυπουργό Κ. Κόλλια από την πειθαρχική δίωξη εναντίον του για τις παράνομες παρεμβάσεις του στην ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.
Θα αυτοκτονήσει άραγε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως φαίνεται να επιχειρεί με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις ο πρόεδρός του;
Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι πρωτοφανή. Αλωνίζει στον χώρο αυτόν ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Και καλά ο Παπαγγελόπουλος, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη λαμπρή παράδοση που έχουν αφήσει καθηγητές του επιπέδου των Μάνεση και Μανωλεδάκη, πώς ανέχεται το καπέλωμά του από τον αναπληρωτή του;
Δεν φτάνουν τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στον Αρειο Πάγο από την απίθανη συνδικαλίστρια που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα ως πρόεδρο και την εξόπλισε μάλιστα με πρόσθετες εξουσίες με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αλλά και η όψιμη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε να αφαιρέσει από τον διακεκριμένο αντεισαγγελέα του Δικαστηρίου Ν. Παντελή την αρμοδιότητα του προϊσταμένου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, ενώ έχει διωχθεί πειθαρχικά και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Μετά από όλα αυτά ήλθε πρόσφατα και η έκπτωση του αιρετού και μόλις επανεκλεγμένου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, που αντιστάθηκε ακόμη και στη δικτατορία, με πρόεδρο τότε τον αείμνηστο Μιχαήλ Στασινόπουλο, έχει την ατυχία να έχει σήμερα πρόεδρο τον Ν. Σακελλαρίου, επιλογή και αυτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με τις πράξεις και τις δηλώσεις του έχει ήδη εκπέσει στη συνείδηση κάθε νομικού αυτής της χώρας και όχι μόνον. Ηδη δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την Ενωσή τους, με οξύτατη κριτική κατά του προέδρου, που φτάνει ως τη μομφή της αρνησιδικίας.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές άξιοι του τίτλου τους που θα σταθούν στο ύψος της αποστολής τους και δεν θα δεχθούν να δικάζουν κατά τις επιθυμίες της κυβέρνησης. Στην υπεράσπιση των συνταγματικών θεσμών και του κράτους δικαίου πρέπει να ενωθούν όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας.
Ο κ. Φοίβος Ιωαννίδης είναι πρώην βουλευτής και υπουργός, πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος του 2001 και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ