Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί συνάντηση με τον Τσίπρα

Μπαράζ ανακοινώσεων προκάλεσε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου των επικεφαλής τωβν ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα χθες, Πέμπτη.

Μπαράζ ανακοινώσεων προκάλεσε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου των επικεφαλής τωβν ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα χθες, Πέμπτη. Όπως έγινε γνωστό, αφορούσε τα μισθολογικά ζητήματα του κλάδου και γι’ αυτό, επειδή το θέμα θεωρείται «συνδικαλιστικό» και όχι «θεσμικό», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρενέβη με ανακοίνωσή της σήμερα, Παρασκευή.

Μετά τη χθεσινή (σ.σ. Πέμπτη) συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την πεποίθησή της ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των δικαστικών ενώσεων για πραγματοποίηση συνάντησης, το οποίο και έχει υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2016. Οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι σύμφωνα με αμετάκλητες αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 του Συντάγματος, το οποίο αποτελείται κατά πλειοψηφία 2/3 από μη δικαστές, έχουν κριθεί τόσο τα ουσιαστικά όσο και τα τυπικά θέματα διάρθρωσης του δικαστικού μισθολογίου. Συνεπώς κάθε προσπάθεια δήθεν «εξορθολογισμού» του, η οποία θα έρχεται σε αντίθεση προς τις ανωτέρω αποφάσεις, θα επιφέρει ρήγμα στο ισότιμο και ισόκυρο των εξουσιών και τελικά θα πλήξει βάναυσα τη λειτουργία του κράτους δικαίου.

Τονίζουμε ότι έννοιες όπως «προσωπική διαφορά», «μισθολογικό κλιμάκιο», «ειδικό επίδομα θέσης ευθύνης» στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, που δεν υπήρξαν ποτέ αιτήματα των δικαστικών ενώσεων, θα δημιουργήσουν ανεπίτρεπτα δικαστές δύο κατηγοριών. Οι έννοιες αυτές είναι εντελώς ξένες προς τη φύση του δικαστικού λειτουργήματος, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού και έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς βασικές συνταγματικές αρχές. Κάθε δικαστής ανεξάρτητα από το βαθμό που κατέχει χειρίζεται «πολύ κρίσιμα ζητήματα» που αφορούν τη συνταγματική νομιμότητα, την ελευθερία, την τιμή και την περιουσία των πολιτών.

Αντίδραση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων

Απάντηση στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δίνουν οι τρεις πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων που συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι το θέμα του μισθολογίου τους δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και θεσμικό και υπεραμύνονται του δικαιώματός τους να συζητήσουν τα μισθολογικά τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88).

Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των προέδρων, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί πρωθυπουργίας κ. Σαμαρά με τους τότε προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών κομμάτων να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, χωρίς βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».

Παρέμβαση των δικηγόρων

Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων εξέδωσε παράλληλα ανακοίνωση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ΔΣΑ.

Σε αυτή σημειώνεται: «Είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν.

Όμως η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη.

Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά τη ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Έγινε μία μόλις ημέρα μετά τις ηχηρές καταγγελίες αντιπροέδρων του ιδίου δικαστηρίου για εκτροπή της Δικαιοσύνης από τον συνταγματικό της ρόλο και ανεπίτρεπτη αρνησιδικία, που συνοδεύτηκε από την παραίτησή τους από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ.

Έγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα.

Υπό το κράτος των συμπτώσεων αυτών, η συνάντηση που έγινε έχει απολέσει τα αμιγή θεσμικά της χαρακτηριστικά και εγείρει εύλογες υπόνοιες ότι απέβλεπε στη “λύση” εκκρεμών νομικών ζητημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι προεχόντως καθήκον των λειτουργών της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk