Φραγμό στις κληρονομικές μητροπόλεις έβαλε η Ιεραρχία

Φραγμό στην «κληρονομικότητα» των μητροπόλεων έβαλε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Η εκλογή του επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου στον μητροπολιτικό θρόνο της Άρτας ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα της Ιεραρχίας στην τάση των τελευταίων χρόνων οι μητροπολίτες που παραιτούνται να ορίζουν τη διαδοχή τους.

Φραγμό στην «κληρονομικότητα» των μητροπόλεων έβαλε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Η εκλογή του επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου στον μητροπολιτικό θρόνο της Άρτας ερμηνεύεται ως ηχηρό μήνυμα της Ιεραρχίας στην τάση των τελευταίων χρόνων οι μητροπολίτες που παραιτούνται να ορίζουν τη διαδοχή τους.

Ο πρώην μητροπολίτης Αρτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατήθηκε στα τέλη Αυγούστου, είχε ζητήσει την εκλογή του πρωτοσύγκελού του και παρά ην υπόσχεση που είχε δοθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τελικά αυτό δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η σημερινή ανατροπή στην εκλογή ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα της Ιεραρχίας προς ένα τμήμα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου το οποίο είχε υποσχεθεί στον κ. Ιγνάτιο την εκλογή του πρωτοσύγκελού του.

Ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος νέος Μητροπολίτης Αρτης

Ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ανεδείχθη σήμερα νέος Μητροπολίτης Αρτης. Ο κ.Καλλίνικος έλαβε 66 ψήφους
έναντι του Αρχιμ. Θεολόγου Ντούβαλη που έλαβε 12 ψήφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την καταμέτρηση του Τριπροσώπου για την πλήρωση της Ι.Μ. Άρτης, βρέθηκε ψηφοδέλτιο που έγραφε «Ψηφίζω Νίκο Φίλη». Επίσης ο Υπουργός Παιδείας έλαβε και στην τελική ψηφοφορία 1 ψήφο!

Ο Επίσκοπος Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Κορομπόκης γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1967 στο Άργος Αργολίδος. Είναι απόφοιτος του Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1985) και πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991) και του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής (1996) του ίδιου Πανεπιστημίου.

Εκάρη στην Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής Ναυπλίου μοναχός στις 28 Ιουλίου 1991 από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο Β΄, ο οποίος και τον χειροτόνησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους Διάκονο στις 18 Αυγούστου 1991 και Πρεσβύτερο στις 13 Οκτωβρίου 1996 .

Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος επί 18 συναπτά έτη ως Ιεροκήρυκας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη και συγγραφή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Μητροπόλεως και εποίησε ιερές ακολουθίες τοπικών της Αργολίδος Αγίων εγκεκριμένες από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την εισήγηση του τότε Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου, τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου.

Στις 26 Οκτωβρίου 2009, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, συμπαραστατούμενο από τους Μητροπολίτες Αργολίδος Ιάκωβο, Μονεμβασίας Ευστάθιο, Μαντινείας Αλέξανδρο, Άρτης Ιγνάτιο, Ύδρας Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρετωτικής Νικόλαο, Πατρών Χρυσόστομο, Κορίνθου Διονύσιος, Μουάνζας Ιερώνυμο, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τους Επισκόπους Κερνίτσης Προκόπιο (μετέπειτα Χριστιανουπόλεως) και Ανδρούσης Θεόκτιστο (μετέπειτα Μητροπολίτη Φωκίδος). Επίσης ορίσθηκε και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Μετά την παραίτηση (Ιανουάριος 2013) του Μητροπολίτη Αργολίδας κυρού Ιακώβου, ήταν υποψήφιος για την κάλυψη του Μητροπολιτικού θρόνου. Μάλιστα ο Μακαριστός πρώην Αργολίδος κυρός Ιακώβος επιθυμούσε να τον διαδεχθεί το πνευματικό του παιδί, Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος Β΄, μη έχοντας προλάβει να γίνει αποδεκτή η παραίτησή του, εκοιμήθη ως εν ενεργεία Μητροπολίτης και στις 18 Οκτωβρίου 2013, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη Αργολίδος τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Αντωνόπουλο. Ο Επιδαύρου Καλλίνικος στο Τριπρόσωπο συνέλεξε 45 ψήφους Αρχιερέων, ενώ στην τελική ψηφοφορία 22, χωρίς τελικά να εκλεγεί Μητροπολίτης Αργολίδος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk