Τιμητικός τόμος στον δικηγόρο-ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων τίμησαν σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τον δικηγόρο-ποινικολόγο κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο για την πολύτιμη και πολύχρονη συνεισφορά του στην ποινική Δικαιοσύνη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ)και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων τίμησαν σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής τον δικηγόρο-ποινικολόγο κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο για την πολύτιμη και πολύχρονη συνεισφορά του στην ποινική Δικαιοσύνη.
Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου, πρώην υπουργών και πολλών συναδέλφων του δικηγόρων, δικαστών και πολιτών, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Β. Αλεξανδρής του επέδωσε τον τιμητικό τόμο των 1.200 σελίδων με πληθώρα εμπεριστατωμένων συμβολών για όλα σχεδόν τα σοβαρά και τρέχοντα νομικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος είναι ένας άνθρωπος με ευρύτατη παιδεία και καλλιέργεια. Ένας άνθρωπος που τίμησε και τιμά την ιστορία του δικηγορικού σώματος, ενέπνευσε το σεβασμό στο δικηγορικό λειτούργημα και αγωνίστηκε και αγωνίζεται για την προάσπιση του κράτους δικαίου».
Επεσήμανε ότι διακρίθηκε στον χώρο της ποινικής δικηγορίας, αλλά και ευρύτερα του δημόσιου διαλόγου για κρίσιμα ζητήματα της Δικαιοσύνης, δικαιοπολιτικών επιλογών καθώς και του πολιτισμού.
Ανέφερε ότι διετέλεσε πρόεδρος της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ), πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Επεσήμανε ότι υπήρξε επίσης επί σειρά ετών μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Νομικού Βήματος», συμβάλλοντας σημαντικά στην άνοδο του επιστημονικού επιπέδου του περιοδικού. Διετέλεσε μέλος και πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, θέση που κατείχε επί πολλά έτη, ανέδειξε καθοριστικά το ρόλο της.
Και ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε: «Διακρίθηκε στον στίβο της δικηγορίας χωρίς να ακολουθήσει τις συνταγές της κοινωνίας, του θεάματος, των εντυπώσεων, των δηλώσεων, των μεγάλων λόγων και της ραδιοτηλεοπτικής προβολής. Στόχος του ήταν και είναι το ουσιαστικό αντίκρισμα. Διατήρησε την αυτονομία του λόγου του, σεβόμενος τη δική του επιστημονική και διανοητική ταυτότητα. Στην ποινική αντιδικία αντί της έντασης, επιλέγει τον προηγμένο νομικό διάλογο.

Ως δικηγόρος δεν υπέκυψε ποτέ στις ανάγκες επωνύμων εντολέων του, στο πλαίσιο χειρισμού μιας υπόθεσης. Προτεραιότητά του ήταν η αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος. Η αξιοπρέπεια του θεσμού».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι στο πρόσωπο του Χρ. Αργυρόπουλου τιμάται η μακρά παράδοση της θαρραλέας και ενάρετης ποινικολογίας στην Ελλάδα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος εξήρε την παρουσία του τιμωμένου στο δικανικό βήμα και τη δράση του για την υπεράσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σημείωσε ακόμη ότι επί της 18ετούς προεδρίας του η ΕΕΠ ενίσχυσε την επιρροή της στο δικαιοπολιτικό γίγνεσθαι και επισήμανε τη συμβολή του τιμωμένου στην καλλιέργεια των γραμμάτων και τεχνών. Ο πλούσιος σε περιεχόμενο τιμητικός τόμος αποτελεί, είπε ο ομιλητής, αψευδές πειστήριο της λαμπρής ακτινοβολίας του Χρ. Αργυρόπουλου.
Παραλαμβάνοντας τον τιμητικό τόμο, ο κ. Αργυρόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην εκδήλωση και στη συγγραφή του τόμου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Την αμηχανία που αισθάνομαι παρηγορεί η σκέψη ότι στο πρόσωπό μου τιμάται ο δικηγόρος. Ο καθημερινός αγώνας του να ανταποκριθεί στις δοκιμασίες ενός λειτουργήματος δύσκολου και γι’ αυτό ενδιαφέροντος. Ο δικηγόρος αναδέχεται σημαντικά χρέη. Να συμβάλλει δημιουργικά και αξιόπιστα στην απονομή της δικαιοσύνης. Να παραμένει σε ετοιμότητα. Να συντηρεί την επιστημονική ενημέρωσή του. Να έχει συνείδηση της ελευθερίας του και της σύστοιχης προσωπικής και κοινωνικής του ευθύνης. Να τηρεί τους κανόνες όχι ως αναγκαιότητα, αλλά πρωταρχικά ως ηθικό καθήκον. Να διακρίνει ανάμεσα στον αυτοσεβασμό και στην αλαζονεία. Ανάμεσα στην κριτική και στην καχυποψία. Να σέβεται την αξία της αυτογνωσίας και να κατανοεί την ανθρώπινη ατέλεια».
Και συνέχισε: «Η άσκηση της δικηγορίας δημιουργεί ένταση και αγωνία, επιφυλάσσει πικρίες και διαψεύσεις, αλλά η ικανοποίηση που προσφέρει αγγίζει την καθαρή, απαλλαγμένη από κάθε ωφελιμισμό, ικανοποίηση όχι απλώς του επαγγελματία, ο οποίος οφείλει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την υπεράσπιση του εντολέα του και των εννόμων αγαθών του, αλλά και του σκεπτόμενου ανθρώπου, που φιλοδοξεί να ασκήσει τα καθήκοντά του στο δικαστήριο με επάρκεια και εντελέχεια».
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Τεκμήριο αθωότητας και «Λαϊκός τιμωρητισμός»», με εισηγητές τους κκ. Φίλιππο Δωρή, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Αλιβιζάτο, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυχρόνη Τσιρίδη, δικηγόρο ΔΝ, και Παν. Βασιλακόπουλο, δικηγόρο ΔΝ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk