Κόκκινες γραμμές από διοικητικούς δικαστικούς για τα ειδικά μισθολόγια

«Ως εδώ» λέει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στην κυβέρνηση ως προς το θέμα της περαιτέρω μείωσης αποδοχών.

«Ως εδώ» λέει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών στην κυβέρνηση ως προς το θέμα της περαιτέρω μείωσης αποδοχών. Με ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της, η Ενωση θέτει κόκκινες γραμμές, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθεί ούτε παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, αλλά ούτε και τη δημιουργία δικαστών δυο ταχυτήτων. Οι δικαστές αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους, αν κατατεθεί σχετικό σχέδιο νόμου.
Αναλυτικότερα, το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των αποδοχών μισθοδοτούμένων από το Δημόσιο με βάση ειδικά μισθολόγια στα οποία εντάσσει και εκείνο των δικαστικών λειτουργών, παρά τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές προηγούμενες μειώσεις που έγιναν με τον ν. 4093/2012.
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών: επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές:

* Δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι κατά κανόνα είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ώστε η σωρευτική επιβάρυνση αυτών να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να είναι πλέον εμφανής η υπέρβαση των ορίων της αναλογικότητας, της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών, και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αντί της προωθήσεως διαρθρωτικών μέτρων ή της εισπράξεως των φορολογικών εσόδων από την μη εφαρμογή των οποίων ευνοούνται, κυρίως, άλλες κατηγορίες πολιτών
* Οι περικοπές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε εκ του λόγου ότι αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που περιέχει δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, προϋπόθεση η οποία αποτελεί αναγκαίο όχι όμως και επαρκή όρο για την συνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών.
Δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί:
* Παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων και περαιτέρω περικοπές στο κατά τα άρθρα 26, 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών στο οποίο έχουν ήδη προηγηθεί τέσσερις αλλεπάλληλες μειώσεις σε σημαντικό ύψος.

* Τη δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων.

Αποφασίζει ότι η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου συνεπάγεται αυτομάτως τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να αποφασίσουμε συλλογικά για τη στάση μας. Το ΔΣ δεσμεύεται από την παρούσα απόφαση να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην πλησιέστερη μετά την ημερομηνία κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου πρόσφορη ημερομηνία».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk