Στα δίχτυα της Εφορίας 1.500.000 νοικοκυριά

Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει καθώς δεν υπάρχει μήνας ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες,

Στις εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει καθώς δεν υπάρχει μήνας ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2017 που να μην πρέπει να πληρωθεί κάποιος φόρος (άμεσος ή έμμεσος) από εκατομμύρια πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη όσοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν την κρίση και την αδυναμία πληρωμής φόρων, τελών και ασφαλιστικών εισφορών.
Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 774.321 κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και εισοδημάτων για χρέη στο Δημόσιο, ενώ συνολικά κινδυνεύουν με κατάσχεση πάνω από 1.541.900 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και τελωνεία.
Οσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 303.549 επαγγελματίες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, χρωστούν συνολικά 16,6 δισ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί κατασχέσεις σε 14.793 οφειλέτες για να εισπραχθούν μόλις 16,3 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι συνολικά οι κατασχέσεις σε οφειλέτες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα ξεπεράσουν τις 150.000.
Σε δεσμεύσεις λογαριασμών προχωρούν και οι δήμοι για οφειλές από δημοτικά τέλη, τροχαίες παραβάσεις, ακόμη και παράνομη στάθευση, προκαλώντας την μήνιν των δημοτών που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πληρωμές.
Τα στοιχεία από την πρωτοφανή αυτή καταιγίδα εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είναι συγκλονιστικά καθώς απειλούν σχεδόν τη μισή Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 4.030.910 φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία 91,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% των Ελλήνων έχουν χρέος το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ μόνο τον Αύγουστο έμειναν απλήρωτοι φόροι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών 887,2 εκατ. ευρώ.
Το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα ξεπέρασαν τα 5,17 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζει κανείς την αύξηση των οφειλών από την αδυναμία πληρωμής που θα προκύψει τους επόμενους μήνες για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους φόρους ή όποιοι τους πληρώνουν τους καταβάλλουν με καπέλο καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αυξήσει σε τέτοιον βαθμό τους φορολογικούς συντελεστές σε άμεση και έμμεση φορολογία προκειμένου να καλύψει τη χασούρα από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 79.247 κατασχέσεις, δηλαδή κατά μέσον όρο περίπου 500 κατασχέσεις την ημέρα.
Για τον λόγο αυτόν καθημερινά χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) για να δηλώσουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό ώστε να μπορούν τουλάχιστον να «σώσουν» σημαντικό μέρος της μηνιαίας σύνταξης ή του μισθού τους.
Επίσης πολλοί είναι αυτοί που επικοινωνούν με λογιστικά γραφεία προκειμένου να ρυθμίσουν χρέη που θα δημιουργηθούν από τη μη πληρωμή των δόσεων φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, ενώ άλλοι σπεύδουν στις εφορίες για να προχωρήσουν σε συμψηφισμό επιστροφών φόρων από φόρο εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ.
Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δόσης έστω και για μία ημέρα η Εφορία προσαυξάνει αυτόματα το ποσό κατά 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου. Οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνονται ηλεκτρονικά μέσω υποβολής αίτησης στο taxisnet για εξόφληση ως και σε 12 άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση μη ληξιπρόθεσμης οφειλής ο πολίτης πρέπει να πάει στην Εφορία και να υποβάλει αίτηση.
Ακατάσχετο


Αν δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώσει καμία δόση, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων.
Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είναι ακατάσχετοι μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα ως 1.000 ευρώ μηνιαίως. Σε μισθό ή σύνταξη από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% της διαφοράς, δηλαδή ως 250 ευρώ. Σε μισθό ή σύνταξή άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.
Επίσης ισχύει ακατάσχετο καταθέσεων σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό για 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ η κατάσχεση αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη σε ρύθμιση. Για χρέη όμως άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη αν δεν πληρωθούν εντός τεσσάρων μηνών.
Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού το όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά. Ετσι, στην περίπτωση δύο συνδικαιούχων δεν κατάσχονται ποσά 2.500 ευρώ, τριών συνδικαιούχων 3.750 ευρώ κ.ο.κ.
Η διαδικασία για συμψηφισμό φόρων:
  • Επίσκεψη φορολογουμένου στην Εφορία για να γίνει συμψηφισμός οφειλών (φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.) με επιστροφές φόρων.
  • Εφόσον το αποτέλεσμα του συμψηφισμού είναι πιστωτικό (επιστροφή φόρου): τα χρήματα μπαίνουν μέσα σε τρεις ημέρες στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί.
  • Εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο: ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί αν έχει δικαίωμα να πληρώσει σε δόσεις ή εφάπαξ το υπόλοιπο ποσό φόρου.
  • Σε δύο μήνες προβλέπεται οι πολίτες να μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τον συμψηφισμό μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογή στο Taxisnet.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk