Σειρά στοιχείων τα οποία, κατά την ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτουν τους δράστες της περιβόητης απόπειρας απαγωγής του επιχειρηματία Κίκου Μαρτίνου από ομάδα ποινικών και αντιεξουσιαστών αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Περιλαμβάνονται σε απόρρητο έγγραφο που συνέταξε τον Μάιο του 2016 η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και απέστειλε στον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Ευτύχιο Νικόπουλο.
Στον ίδιο φάκελο υπάρχουν χειρόγραφα σημειώματα σχετικά με τα σχέδια αρπαγής και άλλων επιχειρηματιών και εντυπωσιάζουν αναφορές για φωτογραφίσεις σπιτιών στην Εκάλη, για προσωπικές γνωριμίες επωνύμων κ.ά.
Καταγραφή κινήσεων


Η κινηματογραφική απόπειρα απαγωγής του Ανδρέα (Κίκου) Μαρτίνου, γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογενείας, σημειώθηκε το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα. Οι πέντε δράστες με ένα κλειστό φορτηγάκι μάρκας Mitsubishi και ένα άσπρο Citroën, που αποτέλεσε το κλειδί της εξιχνίασης της υπόθεσης, επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο του 36χρονου επιχειρηματία το οποίο βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από την εφοπλιστική εταιρεία του, στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Αιόλου. Από το μικρό βαν εξήλθαν δύο άτομα και έστρεψαν όπλα Καλάσνικοφ εναντίον του. Ο εφοπλιστής όμως με εντυπωσιακή ψυχραιμία εμβόλισε το Citroën και ξέφυγε.
Οι δράστες έκαψαν το βαν σε αλσύλλιο και το Citroën. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο κ. Μαρτίνος είχε προβληματιστεί και ο ίδιος από τη γνώση που είχαν οι απαγωγείς για τις κινήσεις του και επιζητούσε σχετική έρευνα από τους αστυνομικούς.
Αρχικά την έρευνα είχε αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής και είχαν αναπτυχθεί σενάρια για συμμετοχή της ομάδας Παλαιοκώστα, για αλβανούς ποινικούς κ.ά. Κατά τη διάρκειά της, λόγω οικονομικών δυσχερειών της ΕΛ.ΑΣ. (για αγορά σχετικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού), δεν είχε συγκεντρωθεί το υλικό από τις κάμερες πριν και μετά την απόπειρα. Με βάση όμως στοιχεία που ανέκυψαν τους τελευταίους μήνες φάνηκε ο πολυετής «γρίφος» να λύνεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Και αυτό ύστερα από πολύμηνες έρευνες σε σχέση με τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» και το μεικτό σχήμα ποινικών – αναρχικών.
Το επίμαχο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που παρουσιάζει «Το Βήμα», συντάχθηκε στις 5 Μαΐου 2016 και αφορά τη δράση ποινικών και αντιεξουσιαστών, όπως οι Σπύρος Χριστοδούλου, Σπύρος Δραβίλας (έθεσε τέλος στη ζωή του σε επιχείρηση αστυνομικών), Γιώργος Πετρακάκος (πρώην συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα), Γρηγόρης Τσιρώνης, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πριν από έναν χρόνο σε Μαγνησία και Φθιώτιδα.
Ορισμένοι από αυτούς, μαζί με τον αντιεξουσιαστή Νίκο Μαζιώτη και άλλους από τον ίδιο χώρο, συμμετείχαν σε δεκάδες ληστείες σε Σπέτσες, Νεμέα, Μέθανα, Βελεστίνο, Δίστομο, σε περιοχές της Αργολίδας, στην Κλειτορία και αλλού.
Τα πειστήρια


Το έγγραφο αφορά έκθεση των Εργαστηρίων Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας Εντύπων και Αξιών Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σχετικά με αντικείμενα-πειστήρια που είχαν βρεθεί σε οίκημα-γιάφκα των ενόπλων στη λεωφόρο Μαραθώνος.
Στην έκθεση «παρουσιάζονται τα πειστήρια 52γ, 52δ και 52ε από το οίκημα του Μαραθώνα που αποτελούν τεμάχια εμπρόσθιας πινακίδας κυκλοφορίας ελληνικού οχήματος παλαιού τύπου που συνθέτουν πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό «ΙΜΟ 9729″, η οποία εργαστηριακά είναι εξ υπαρχής πλαστή. Από το έως τώρα συλλεγέν προανακριτικό υλικό για την απόπειρα αρπαγής του Μαρτίνου Ανδρέα-Ιωάννη (Κίκου) προέκυψε ότι οι άγνωστοι δράστες για τη διαφυγή τους χρησιμοποίησαν μεταξύ των άλλων οχημάτων ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας Citroën, μοντέλο C1, με αριθμό πλαισίου VF7PNCFAC89419389, φέρον δύο πινακίδες κυκλοφορίας με αριθμό ΙΜΟ-9729 (σ.σ.: ίδιο γραμματικό και αριθμητικό μέρος με το εύρημα στη γιάφκα του Μαραθώνα) το οποίο βρέθηκε ολοσχερώς καμένο επί της οδού Ηρακλειδών αρ. 35 στη Βούλα, Ν. Αττικής».
Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. συμμετοχή μελών της συγκεκριμένης ένοπλης ομάδας στην απόπειρα απαγωγής του κ. Μαρτίνου είναι ένα απόκομμα κυριακάτικης εφημερίδας τον Δεκέμβριο του 2010 (σ.σ.: προσδιορίζεται ως πειστήριο 70 στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.) που έχει τίτλο «Σεμνά πάρτι στα χιόνια» και αφορά χριστουγεννιάτικα ταξίδια γνωστών επιχειρηματιών σε Ελβετία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στο έγγραφο επισημαίνονται οι υπογραμμίσεις που έχει τμήμα του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τις κινήσεις του κ. Μαρτίνου, με ειδικό τίτλο: «Σεν Μόριτς το… ελληνικό».
Ο οδηγός απαγωγής


Οι υπογραμμίσεις από τους επίδοξους απαγωγείς, όπως φαίνεται, αφορούσαν αναφορές στο ρεπορτάζ για την «αγορά από τον Κίκο Μαρτίνο και συγγενείς του δύο σαλέ στο Σεν Μόριτς πολύ κοντά σε παρόμοιο πολυτελές οίκημα που διαθέτει άλλος εφοπλιστής». Μια αγορά στην Ελβετία που μπήκε στο «στόχαστρο» των ελλήνων ενόπλων προκειμένου να αυξήσουν πιθανόν τα λύτρα της παρ’ ολίγον αρπαγής.
Ενα τρίτο στοιχείο αφορά χειρόγραφο οδηγό ενεργειών για την απαγωγή. Εκεί μνημονεύεται η πρώτη φράση που θα έλεγαν οι δράστες –αν ολοκλήρωναν την αρπαγή –στην επικοινωνία με τους γονείς του εφοπλιστή: «Εχουμε απαγάγει τον γιο σας Αντρέα». Ακριβώς δίπλα υπάρχει ειδική σημείωση για τις απαιτήσεις και κενό το ποσό που θα ζητούσαν –πιθανολογείται ότι θα υπερέβαινε τα 30 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στους απαγωγείς του επιχειρηματία κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2019.
Στο ίδιο χειρόγραφο περιέχονται εντολές για υπόδειξη των απαγωγέων προς τους συγγενείς του ομήρου να μην ειδοποιήσουν την Αστυνομία. Υπάρχει και χειρόγραφη σημείωση για να παραδοθεί στους συγγενείς κασέτα με δηλώσεις του απαχθέντος ότι είναι καλά στην υγεία του.

Χαρτί και καλαμάρι
Σημειώματα με σπίτια, αυτοκίνητα και γυναίκες

Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνονται και τα κατασχεθέντα σημειώματα των ενόπλων με τις παρακολουθήσεις επιχειρηματιών. Σε ένα αναφέρεται για τις κινήσεις του εφοπλιστή Γ.Κ.: «Τόχουμε το σπίτι του στην Γλυφάδα», ενώ σημειώνουν για «φωτό σπιτιού επιχειρηματία –γόνου γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας –κοντά στην πλατεία Γιάννη Λάτση στην Εκάλη».
Εντυπωσιάζει ακόμη ότι οι ίδιοι ένοπλοι αναφέρουν στη λίστα και τα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε ο κ. Μαρτίνος, αλλά και το ότι σε δύο περιπτώσεις δίπλα από τα ονόματα των εφοπλιστών-στόχων σημειώνονταν και τα ονόματα γυναικών με τα οποία διατηρούσαν δεσμό. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλαν ερωτήσεις στους επιχειρηματίες για τον χρόνο αυτών των προσωπικών επιλογών, προκειμένου να αντιληφθούν πότε τους κατέγραφαν και πότε πιθανόν σχεδίαζαν την αρπαγή τους.
Κύριο συμπέρασμα είναι ότι αυτό συνέβαινε περίπου δύο χρόνια πριν από την ανακάλυψη της γιάφκας του Μαραθώνα, που συμπίπτει χρονικά με την παρ’ ολίγον αρπαγή του κ. Μαρτίνου.

ΡΑΔΙΟ… ΜΑΖΙΩΤΗΣ
Στοιχεία για το κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα – πιθανολογείται ότι είναι στην Αθήνα – επιχειρεί να αντλήσει η Αντιτρομοκρατική μετά την οργανωμένη ληστεία στη Μαλεσίνα. Οι αξιωματικοί συνεκτιμούν αναφορές του Νίκου Μαζιώτη σε ραδιοφωνική συνέντευξή του μέσα από τις φυλακές. Ερωτώμενος για τη ληστεία αρνήθηκε να αποκλείσει εμπλοκή της συντρόφου του. Μίλησε για «χαμένα χρόνια του ένοπλου αγώνα» από το 2010 που άρχισαν τα μνημόνια αλλά και για το ISIS, σημειώνοντας ότι «τώρα η Δύση πληρώνει τα λάθη της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ