Η διαστημική εταιρεία που δημιούργησε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ελπίζει να εκτοξεύσει στα τέλη της δεκαετίας έναν γιγάντιο πύραυλο για φορτία και αστροναύτες ο οποίος θα επιστρέφει στη Γη μετά την εκτόξευση για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου με χαμηλό κόστος.

Το νέο μοντέλο της Blue Origin ουσιαστικά θα ανταγωνιστεί τον αντίστοιχο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9 της SpaceX, ο οποίος έχει ολοκληρώσει με επιτυχία πολυάριθμες αποστολές, καθηλώθηκε όμως επ’ αόριστον έπειτα από μια καταστροφική έκρηξη την περασμένη εβδομάδα.

Ο νέος πύραυλος της Blue Origin βαφτίστηκε New Glenn προς τιμήν του Τζον Γκλεν, του πρώτου Αμερικανού που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Με ύψος ως 95 μέτρα

Για αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά, ο New Glenn θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, ενώ για πιο μακρινές αποστολές θα προστίθεται και ένα τρίτο στάδιο, ανεβάζοντας το ύψος του πυραύλου στα 95 μέτρα. Το κατώτερο και μεγαλύτερο στάδιο θα καίει μεθάνιο και οξυγόνο, ενώ τα δύο ανώτερα στάδια θα χρησιμοποιούν υδρογόνο και οξυγόνο.

Αν και θα ξεπερνά σε ύψος τον Falcon 9, ο πύραυλος της Blue Origin θα προσφέρει 30% μικρότερη ώση, αντίστοιχη με 3,85 εκατομμύρια λίβρες ή 1,74 εκατομμύρια κιλά.

Όπως συμβαίνει και με τον Falcon 9, μόνο το κατώτερο στάδιο του New Glenn είναι σχεδιασμένο να επιστρέφει για προσεδάφιση και επαναχρησιμοποίηση.

Η Blue Origin ήταν η πρώτη εταιρεία που δοκίμασε με επιτυχία επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, ένα πολύ μικρότερο μοντέλο με την ονομασία New Shepherd.

Το επόμενο σχέδιο

Προορίζεται για τουριστικές πτήσεις αναψυχής στο όριο του Διαστήματος, αν και μέχρι σήμερα όλες οι δοκιμές ήταν μη επανδρωμένες.

Για το απώτερο μέλλον, ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post έχει ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Παρουσιάζοντας το σχέδιο του New Glenn, ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε ότι το επόμενο μεγάλο του σχέδιο θα είναι το «New Armstrong», ένας πύραυλος που παίρνει το όνομα του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη.

«Αυτή όμως είναι μια ιστορία για το μέλλον» είπε το αφεντικό της Blue Origin.