Με αυξημένα κέρδη τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 20% παρουσίασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια το δεύτερο τρίμηνο του 2016, περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εξαγωγών της εταιρείας διπλασιάστηκε σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 20% παρουσίασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια το δεύτερο τρίμηνο του 2016, περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εξαγωγών της εταιρείας διπλασιάστηκε σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο εξάμηνο να αυξηθούν κατά 57%, σε 104 εκατ. ευρώ.
Οπως επισημαίνει η εταιρεία, η αυξημένη σε σχέση με πέρυσι λειτουργική κερδοφορία των διυλιστηρίων οφείλεται στην υψηλή διαθεσιμότητα των παραγωγικών μονάδων, στην αύξηση της παραγωγής και της βελτίωσης της απόδοσης (over performance), στις αυξημένες πωλήσεις πετροχημικών και στην ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών και των συνολικών όγκων πωλήσεων. Οι παράγοντες αυτοί περιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στα αποτελέσματα η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών.
Διπλάσιες εξαγωγές
Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξαγωγές, διπλασιάστηκαν σε όγκο το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και ανήλθαν σε 2.342 χιλ. ΜΤ έναντι 1.113 χιλ. ΜΤ το 2015, όγκος που αντιστοιχεί στο 60% των συνολικών πωλήσεων, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις πωλήσεις ιστορικά.
Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την κρατική ιρανική εταιρεία NIOC, στο πλαίσιο πάντα των σχετικών διεθνών προβλέψεων, και η διεύρυνση του αριθμού των κύριων προμηθευτών αργού, με πλέον σημαντική τη συμφωνία με τη Rosneft, η οποία ήδη ετέθη σε εφαρμογή, συνετέλεσαν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αργού και την αριστοποίηση του μείγματος κατεργασίας, με θετικές επιπτώσεις στην απόδοση των διυλιστηρίων, και αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα του ομίλου στο μέλλον.
Στα χρηματοοικονομικά μεγέθη επίσης υπήρξε περαιτέρω βελτίωση καθώς αποπληρώθηκε το ομόλογο 400 εκατ. δολαρίων στις 16 Μαΐου 2016, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν και η διαδικασία εναρμόνισης των όρων ευρωομολόγων και δανειακών συμβάσεων με εμπορικές τράπεζες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα τόκων μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε εξέλιξη είναι και ο σχεδιασμός για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του κόστους δανεισμού.
Η κατανάλωση καυσίμων
Οσον αφορά τη ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σημείωσε πτώση 3,9% στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου 2016 έναντι του 2015, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 η πτώση περιορίστηκε στο 0,4%, με συνολικό όγκο κατανάλωσης 1,6 εκατ. τόνους. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε επίσης πτώση 3,1% στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου.
Η κατανάλωση καυσίμων κίνησης σημείωσε υποχώρηση λόγω της μείωσης στη ζήτηση βενζίνης κατά 5%, ενώ η ζήτηση για ντίζελ ενισχύθηκε κατά 1%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο επηρεάζεται και από την αυξημένη κατανάλωση που παρουσίασε ο Ιούνιος του 2015 λόγω επιβολής των capital controls.
Η υποχώρηση της ζήτησης για καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά και η διαμόρφωση χαμηλότερων περιθωρίων σε ορισμένες αγορές των Βαλκανίων επηρέασαν την κερδοφορία της λιανικής εμπορίας στην Ελλάδα και των θυγατρικών στο εξωτερικό.
Ειδικότερα για την εμπορία η εταιρεία κατέγραψε αύξηση μεριδίων αγοράς στους κλάδους λιανικής, αεροπορίας και ναυτιλίας. Από την άλλη, η μείωση των όγκων πωλήσεων στον βιομηχανικό τομέα και η μείωση στη ζήτηση καυσίμων κίνησης επηρέασαν την κερδοφορία της εγχώριας εμπορίας. Συνολικά το συγκρίσιμο EBITDA της εμπορίας σε Ελλάδα και εξωτερικό ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk