Με το βυζαντινό ορατόριο «Αποκάλυψη του Ιωάννου» το επετειακό 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα ανοίξει το Σάββατο 27 Αυγούστου με ημερομηνία λήξης την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά θα ακουστούν μελοποιημένα χωρία στηριγμένα στους οκτώ ήχους-τρόπους της βυζαντινής μουσικής από το αυθεντικό κείμενο που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε στα τέλη του 1ου αι. μ.Χ. (20 αιώνες μετά) και μάλιστα στον ίδιο τον χώρο όπου το έγραψε.
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον μαέστρο Αλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου είναι έτοιμο για να αναδείξει μουσικές που αρμόζουν στην παράδοση του νησιού, που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Στον ανοιχτό αμφιθεατρικό του χώρο εδώ και 15 χρόνια έχει φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών και πολλά από τα ωραιότερα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης.
Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου περιλαμβάνει πέντε μουσικές βραδιές με έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικής μουσικής δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επίσης μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές χορωδίες. Δύο είναι από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία. Συμμετέχουν επίσης η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου με μαέστρο τον Αλ. Μπαλτά και ερμηνευτές της βυζαντινής μουσικής, μονωδοί, σύνολα λαϊκών οργάνων και άλλοι μουσικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές.
Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις από 27 ως 29 Αυγούστου 2016
Σάββατο 27 Αυγούστου, 20.30


Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία Δομέστικοι Δράμας, σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής.
Στην αρχή της συναυλίας θα ακουστεί το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου». Πρόκειται για αποσπάσματα από την «Αποκάλυψη του Ιωάννη» μελοποιημένα από τον Αρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κορυφαίο ερμηνευτή της βυζαντινής μουσικής.
Θα ακολουθήσουν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου και τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς.
Κυριακή 28 Αυγούστου, 20.30



Η χορωδία κοριτσιών από το Ερεβάν της Αρμενίας θα ερμηνεύσει θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων αρμένιων συνθετών. Τη Χορωδία διευθύνει η μαέστρος Αναΐτ Παπαγιάν.
Δευτέρα 29 Αυγούστου, 20.30



«Ο βασιλιάς τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών» Μια μουσικο-θεατρική παράσταση στο θέατρο Πάτμιον του Πνευματικού Κέντρου με εφαλτήριο τον γνωστό μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας». Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – σκηνοθεσία: Γιώργος Χατζής. Κείμενο – στίχοι τραγουδιών – σύλληψη: Πελαγία Πλαγιανάκου, Γιώργος Χατζής. Παίζουν: Γιώργος Χατζής, Πελαγία Πλαγιανάκου, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Σοφία Παπουλάκου, Απόστολος Παπαπέτρος.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

πότε & πού:

15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, Πάτμος, 27 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2016. Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

HeliosPlus