Σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά σε παιδικό σταθμό των παιδιών των κρατούμενων γυναικών παρέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στη φυλακή Γυναικών Ελεώνα (Θηβών), συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη.

Τα παιδιά αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως και τα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού της περιοχής και έτσι επιδιώκεται διατήρηση της σχέσης τους με την ανοικτή κοινωνία, για όσο χρόνο οι κρατούμενες μητέρες τους ασκούν το δικαίωμά τους να τα έχουν μαζί τους».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει την περασμένη σχολική χρονιά στον παιδικό σταθμό του Αγίου Θωμά, στο δήμο Τανάγρας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκαινίασε και τον νέο χώρο παιδικού επισκεπτηρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη φυλακή γυναικών του Ελεώνα, για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τις μητέρες τους στη φυλακή ή δέχονται επίσκεψη από τον πατέρα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με τη δράση αυτή ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί των κρατουμένων με τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται χώρος βρεφονηπιακού σταθμού, όπου θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά των κρατουμένων, έως δύο ετών».

Να σημειωθεί, ότι το «παιδικό επισκεπτήριο» της φυλακής του Ελεώνα είναι ο τρίτος χώρος αυτού του τύπου που τίθεται σε λειτουργία και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη διατήρηση της επαφής γονέων -κρατουμένων και παιδιών σε «παιδικά δωμάτια βελτιώνονται οι δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, ενδυναμώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί και τελικά μειώνονται οι αναπόδραστες αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού, ενώ με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ομαλή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής, δηλαδή υλοποιείται η αληθινή αντεγκληματική πολιτική».

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε έπαινο και χρηματικό έπαθλο σε κρατούμενη που διακόσμησε το χώρο και επισκέφθηκε χώρους εργαστηρίων, το ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», τα ιατρεία καθώς και χώρους διαβίωσης των κρατουμένων, με τις οποίες συνομίλησε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα, βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο βουλευτής Νίκος Θηβαίος και ο δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου.