Την κλήτευση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια στο δικαστήριο ζήτησαν συνήγοροι βουλευτών κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, προκειμένου να στηρίξουν τη βασική τους θέση ότι η δίωξη είναι πολιτική.
Το αίτημα διατυπώθηκε μετά την κατάθεση του μάρτυρα κ. Χρήστου Χρηστίδη, ιδιοκτήτη εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής επί της Παναγή Τσαλδάρη, σύμφωνα με την οποία την επόμενη του φόνου Φύσσα ο κ. Δένδιας -τότε αρμόδιος υπουργός- επισκέφθηκε το εργαστήριο με εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας και ρώτησε αν διέθετε κάμερες (σ.σ.: οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν ότι ήταν… απλά κουτιά). Εκπρόσωποι της υπεράσπισης, μάλιστα, όπως ο κ. Στ. Καρυδομμάτης, εκτίμησε ότι ο κ. Δένδιας «παρέστη και παρενέβη σε αστυνομική έρευνα», ως εκ τούτου το δικαστήριο θα πρέπει να τον καλέσει προκειμένου να έχει ήσυχη τη συνείδησή του.
Η κατάθεση του κ. Χρηστίδη δεν διαφώτισε πάντως το δικαστήριο, καθώς ο ίδιος δεν είχε ιδία αντίληψη του τι έγινε το μοιραίο βράδυ, στοιχείο που έκανε τον κ. Κώστα Παπαδάκη εκ της πολιτικής αγωγής να μιλήσει για εσφαλμένη επιλογή μαρτύρων, προκρίνοντας άλλους δύο μάρτυρες που μπορούν να εισφέρουν στοιχεία.
Εξέταση της αδελφής του Γ. Ρουπακιά
«Πλήγμα» κατά της ανακριτικής διαδικασίας από την εφέτη ανακρίτρια κυρία Ιωάννα Κλάπα επεχείρησε η υπεράσπιση κατηγορουμένων κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μάρτυρος Χρυσούλας Ρουπακιά, αδελφής του δράστη της δολοφονίας Φύσσα. Παρουσία μόνον δύο εκ των 68 κατηγορουμένων στο εδώλιο, Γιώργου Ρουπακιά και Βασίλειου Κομιανού, η μάρτυς με τις απαντήσεις της έριχνε νερό στον μύλο της υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καθοδηγήθηκε τεχνηέντως σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Τέλος στο εγχείρημα έθεσε η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Μαρία Λεπενιώτη, θυμίζοντας ότι η μάρτυς είναι ενήλικη και έξυπνη και είχε δικαίωμα προσφυγής αν είχε κρίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία.
Η αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά κατέθεσε στο δικαστήριο ότι έχει δεχθεί απειλές καθώς και επιθέσεις, της έχουν κάψει δύο μαγαζιά (το ένα μάλιστα καταστράφηκε ολοσχερώς) με «μολότοφ και γκαζάκια», τρεις ημέρες μετά την έναρξη της δίκης. Στην ερώτηση ποιος το έκανε, η μάρτυς απάντησε: «Δεν ξέρω, πάντως στο indymedia έχουν φωτογραφίες μας».
Σε ερώτηση για το αν πριν και μετά τη δολοφονία διατηρεί τις ίδιες θέσεις, η κυρία Ρουπακιά είπε: «Ναι, αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη».
Εξεταζόμενη από την πολιτική αγωγή, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τον ναζισμό –λίγο αργότερα θα απαντήσει στην υπεράσπιση ότι δεν γνωρίζει ούτε τον Στάλιν. Τόνισε ότι ο αδελφός της έπαιρνε μόνο «χαρτζιλίκι» από τη Χρυσή Αυγή, με το οποίο συντηρούσε οικογένεια με δύο παιδιά, αλλά και ότι ήταν απλό μέλος του κόμματος. Η ίδια δήλωσε μάλιστα συγκινημένη από τις διανομές τροφίμων σε Έλληνες από τη Χρυσή Αυγή, ενώ προσδιόρισε την προσχώρησή της στο κόμμα μετά τις εκλογές του 2012.
Η μάρτυς εξήγησε στους δικαστές ότι για ένα διάστημα δεν είχε κοινωνικές σχέσεις με τον αδελφό της, ενώ στάθηκε αδύνατο να απαντήσει ποιο κόμμα υποστήριζε εκείνος πριν από τη Χρυσή Αυγή, ακόμη και το αν ο ίδιος υπήρξε οδηγός υψηλών προσώπων κατά το παρελθόν, σύμφωνα με ερώτηση συνηγόρου. Άγνοια δήλωσε και στην ερώτηση «γνωρίζετε αν υπήρξε μέλος του κόμματος της Πολιτικής Άνοιξης;»
Αναλυτικότερα, κατά την εξέτασή της από την πολιτική αγωγή η κυρία Ρουπακιά είπε:
Παπαδάκης: Γνωρίζετε αν έκανε δήλωση ο Κασιδιάρης στη Βουλή αποδοκιμάζοντας τη δολοφονία;
Μάρτυς: Από την κουμπάρα μου το άκουσα.
Παπαδάκης: Πώς αξιολογείτε αυτή την πράξη;
Μάρτυς: Δεν την αξιολογώ.
(…)
Ζαφειρίου: Στα Ίμια ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι;
Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.
(…)
Ζαφειρίου: Είπατε ότι ο αδελφός σας δεν σας έλυσε απορίες· ποια συγκεκριμένη έχετε ακόμη;
Μάρτυς: Πώς βρέθηκε εκεί.
Ζαφειρίου: Πώς οι γρατσουνιές έγιναν θανάσιμες;
Πρόεδρος: Άλλη ερώτηση.
(…)
Ζαφειρίου: Το μαχαίρι πώς το πήρε από το ντουλαπάκι;
Μάρτυς: Την ώρα που τον ‘βγάζαν από το αμάξι… Δεν ήταν σε ντουλαπάκι.
Ζαφειρίου: Και πώς είχε αυτή την τάση να πάρει το μαχαίρι;
Μάρτυς: Δεν ξέρω.
(…)
Βρεττός: Αυτά που βλέπετε στην τηλεόραση είναι ορθό να συμβαίνουν;
Μάρτυς: Δεν ξέρω αν είναι αληθινά.
Βρεττός: Ο αδελφός σας ή άλλος σάς ανέφερε ποτέ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ;
Μάρτυς: Όχι.
Βρεττός: Έχετε ακούσει ομιλία του Λαγού στη Ζώνη;
Μάρτυς: Όχι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος έκανε αυστηρές παρατηρήσεις στην υπεράσπιση για σχόλια και παρεμβάσεις, εν γένει για «απαράδεκτη» συμπεριφορά.
Η «αποδόμηση» της ανάκρισης
Όταν τη σκυτάλη πήρε η υπεράσπιση, ο συνήγορος κ. Βασίλης Οπλαντζάκης επέμεινε στα της εκπαίδευσης της Χρυσής Αυγής.
Οπλαντζάκης: Έχετε ακούσει για σωματική εξάσκηση;
Μάρτυς: Έχω ακούσει για κατασκηνώσεις στη Νέδα, για σκοποβολή (…)
Οπλαντζάκης: Για ασκήσεις;
Μάρτυς: Δεν έχω πληροφορηθεί.
Οπλαντζάκης: Πολεμικές τέχνες ξέρετε αν έκαναν;
Μάρτυς: Όχι.
Οπλαντζάκης: Πυγμαχία;
Μάρτυς: Έχω δει μια φωτογραφία, νόμιζα ότι ήταν για πλάκα…
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η εξέταση της μάρτυρος από τη συνήγορο υπεράσπισης (του Ι. Καζαντζόγλου μεταξύ άλλων) κυρία Δήμητρα Βελέντζα, καθώς η τελευταία επεχείρησε να πλήξει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανάκριση της κυρίας Ρουπακιά από την εφέτη κυρία Ιωάννα Κλάπα.
Βελέντζα: (για Καζαντζόγλου) Θα έδινε το τσαντάκι του στον άνθρωπο (Ρουπακιά) που γνωρίζει ότι θα κάνει κάτι τέτοιο (φόνο);
Μάρτυς: Όχι βέβαια.
Βελέντζα: Εσείς πρώτη ή η ανακρίτρια αναφερθήκατε σε όρους όπως τάγματα εφόδου, συμμόρφωση στο μήνυμα…
Μάρτυς: Η ανακρίτρια.
Βελέντζα: Για τις ερωτήσεις που σας έκανε η κυρία Κλάπα είπατε ότι κάνατε μια κουβεντούλα…
Πρόεδρος: Κουβεντούλα στην ανάκριση;
Μάρτυς: Δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Μιλάγαμε στην αρχή προφορικά και μετά γραπτά.
Βελέντζα: Σας ρώτησε αν γνωρίζετε άτομα από την Τοπική και είπατε όχι (…) Αν γνωρίζετε τον «Τσιχ» (προσωνύμιο του Καζαντζόγλου), το είπατε μόνη σας ή η ανακρίτρια;
Πρόεδρος: Πού κατατείνουν αυτές οι ερωτήσεις;
Βελέντζα: Οι ερωτήσεις που τέθηκαν …
Πρόεδρος: Πού ξέρετε εσείς τι έγινε στην ανάκριση; (…) Η μόνη που θα μπορούσε να διατυπώσει αντιρρήσεις είναι η μάρτυρας.
Βελέντζα: Ενδεχομένως, να μην ήξερε κάποια πράγματα η μάρτυρας.
Μάρτυς: Ναι, δεν ήξερα, γι’ αυτό και απάντησα όπως μου τέθηκαν οι ερωτήσεις.
Όταν και έτερος συνήγορος ακολούθησε το ίδιο μοτίβο ερωτήσεων, με άξονα την ανάκριση, η πρόεδρος επενέβη ξανά.
Συνήγορος: Είπατε ότι σας έκαναν τις ίδιες ρωτήσεις με πολλούς τρόπους. Θα μπορούσατε να το εκλάβετε ως μέσο πίεσης;
Πρόεδρος: Η μάρτυς είναι ενήλικη, είναι έξυπνη… Είχε δικαίωμα να προσφύγει οπουδήποτε αν πίστευε όσα ρωτάτε…
Παπαδέλλης (συνήγορος Κασιδιάρη): Έχει πάντως ενδιαφέρον να καταλάβουμε πώς έγιναν αυτά.

Δένδιας: Ουδέποτε επισκέφθηκα τον τόπο της δολοφονίας Φύσσα

Σε κατηγορηματική διάψευση ισχυρισμών του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου, σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, προέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο Νίκος Μίχος υποστήριξε ότι ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, επισκέφθηκε τον τόπο του εγκλήματος και παρέλαβε υλικό από κάμερα παρακείμενου καταστήματος.

«Καiτοι θα είχα κάθε δικαίωμα να επισκεφθώ τη σκηνή του εγκλήματος, ουδέποτε επιθεώρησα, ουδέποτε πήγα παρ’ ότι ως αρμόδιος υπουργός είχα το δικαίωμα. Τα όσα ισχυρίζεται η Χρυσή Αυγή είναι ψευδή και συνήθως συκοφαντικά» δήλωσε ο τέως υπουργός.