Προβολές ταινιών, σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες γύρω από την τέχνη του κινηματογράφου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου που εφέτος κλείνει τα έξι χρόνια λειτουργίας του και θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 21 ως και την Τετάρτη 27 Ιουλίου στο Νησί της Αποκάλυψης. Εξήντα ταινίες μεγάλου μήκους, τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και μικρού μήκους θα προβληθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού: στον υπαίθριο χώρο του Νεοκλασικού Σχολείου της Σκάλας όπου υπάρχει θερινό σινεμά 350 θέσεων, στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας και στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» όπου θα φιλοξενείται και το κέντρο media του φεστιβάλ.
Μερικές από τις ξένες ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν είναι οι «The Violin Teacher» του Σέρτζιο Ματσάντο, «The Fits» της Ανα Φαρέλο και η «Νεότητα» του Πάολο Σορεντίνο, ενώ στις ελληνικές θα βρούμε τις «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και «Το ξύπνημα της Ανοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Οι τρεις έλληνες σκηνοθέτες θα παρευρεθούν στη Πάτμο και θα μιλήσουν για τις ταινίες τους και για το ελληνικό σινεμά αυτής της εποχής.
Ενδιαφέρον όμως είναι και το πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ, με τις «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσάφτη, «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, «Finish line» της Ελιάνα Αμπραβανέλ, «My friend Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, «Lo and Behold Reveries of the Connected World» του Βέρνερ Χέρτσογκ και το πολυβραβευμένο «Fuocoammare» του Τζιανφράνκο Ρόσι που εφέτος κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.
Οι Οικονόμου, Αμπραβανέλ και Κατσούπης θα συμμετάσχουν στο πάνελ συζήτησης με θέμα το ελληνικό ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση θα γίνει στο ξενοδοχείο Patmos Aktis στον Γροίκο, όπου πραγματοποιούνται τα σεμινάρια, τα εργαστήρια και οι ομιλίες. Εκεί η Κάρολ Λ. Ντάισινγκερ, καθηγήτρια του NYU – TISCH και των Sundace Labs, θα παραδώσει σεμινάριο πάνω στο Documentary Storytelling και θα συμμετάσχει ως μέντορας στο Patmos Documentary Workshop και η παραγωγός Δήμητρα Κουζή θα μιλήσει για την προώθηση του ντοκιμαντέρ και την εξεύρεση νέων ακροατηρίων.
Οι κατηγορίες ταινιών μικρού μήκους έχουν ως εξής:
  • Best of Europe, ταινίες που μας προτείνουν τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης.
  • Search Light Germany, σε συνεργασία με AG Kurzfilm.
  • Επιλεγμένες ταινίες από εκείνες που κατατέθηκαν στο Φεστιβάλ.
  • Sundance Channel Shorts, με βραβευμένες ταινίες από τους διαγωνισμούς του Sundance Channel 2016.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου με την υποστήριξη και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV θα παρουσιάσει επίσης τον νικητή του περυσινού διαγωνισμού Σεναρίου Μικρού Μήκους για έλληνες σεναριογράφους, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης αφιέρωμα με τίτλο «Femina Libera» με ταινίες που καταπιάνονται με τα δικαιώματα και την υποστήριξη των γυναικών.
Το φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του σκηνοθέτη Νίκου Παναγιωτόπουλου με την προβολή της ταινίας του «Τα οπωροφόρα της Αθήνας», ενώ μία ακόμη ειδική προβολή της ταινίας τρόμου «Horror at Hora» θα γίνει μεταμεσονύκτια στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας.
Τέλος, στις παράπλευρες εκδηλώσεις που συνοδεύουν τα δρώμενα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία της Μαρίνας Πετσάλη – Μουσικό Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας με ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από κλασικές ελληνικές ταινίες, με τα τραγούδια του (20 Ιουλίου) και έκθεση του βραβευμένου βρετανού φωτογράφου Ντάραν Ρις στο Πνευματικό Κέντρο «Πάτμιον» του Δήμου Πάτμου (21 Ιουλίου).

HeliosPlus