Περίοδο δημιουργικής έξαρσης ο Τομ Χανκς του οποίου η ταινία «Ένα ολόγραμμα για τον Βασιλιά» προβάλλεται ήδη στις αίθουσες από την περασμένη Πέμπτη. O Αμερικανός ηθοποιός που σήμερα γίνεται 60 χρονών (9 Ιουλίου 1956, Κόνκορντ Καλιφόρνια) ολοκλήρωσε δυο ταινίες που αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλο θόρυβο όταν θα προβληθούν στην ερχόμενη σεζόν, ενώ βρίσκεται στην προπαρασκευή του «Κύκλου» στο οποίο είναι συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής.
Η μία από τις δυο ταινίες είναι το «Inferno» του Ρον Χάουαρντ όπου ο Χανκς παίζει για τρίτη φορά μετά τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» και το «Illuminati» τον επιστήμονα Ρόμπερτ Λάνγκτον που αναλαμβάνει την λύση δύσκολων υποθέσεων μυστηρίου που σχετίζονται με αινίγματα και γρίφους. Σχετικά προβλέψιμα εδώ τα πράγματα αν και δεν θα λέγαμε το ίδιο για την δεύτερη ταινία, το «Σάλι» που επίσης σηματοδοτεί την επιστροφή του Κλιντ Ιστγουντ στην σκηνοθεσία δύο χρόνια μετά τον «Ελεύθερο σκοπευτή».
Πρόκειται για την μεταφορά στο σινεμά ενός δραματικού περιστατικού που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη Νέα Υόρκη όταν ο κυβερνήτης της U.S. Airlines Τσέσλι ‘Σάλι’ Σάλενμπέργκερ, έγινε εθνικός ήρωας έχοντας προσγειώσει ένα τζετ με μηχανική βλάβη στον ποταμό Χάντσον. Το περιστατικό συνέβη στις 15 Ιανουαρίου του 2009 και το σκάφος ήταν ένα Airbus 320 της US Airways.
Αν και ο Σάλενμπέργκερ κατάφερε να σώσει τις ζωές όλων των επιβατών του αεροσκάφους (155 ψυχές για την ακρίβεια), η συνέχεια δεν ήταν και τόσο ρόδινη για εκείνον. Στις ανακρίσεις που ακολούθησαν υπήρξαν υπόνοιες ότι ο Σάλενμπέργκερ προλάβαινε να προσγειώσει το αεροσκάφος σε πίστα αεροδρομίου από το να το προσθαλασσώσει στον ποταμό.
Το τρέιλερ του «Σάλι» που παρουσιάζουμε εδώ προδιαθέτει για μια συναρπαστική περιπέτεια στην οποία βεβαίως ο Ιστγουντ θα θέτει σίγουρα ερωτηματικά για την έννοια του ήρωα, όπως συνηθίζει να κάνει στις ταινίες του. «Δεν νιώθω ήρωας» ακούμε χαρακτηριστικά να λέει Σάλενμπέργκερ όταν μια δημοσιογράφος που του παίρνει συνέντευξη του αναφέρει ότι ο κόσμος τον αποκαλεί ήρωα. Η ταινία αναμένεται να έχει περισσότερο ενδιαφέρον «ξεδιπλώνοντας» το παρασκήνιο που δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ.
Ο ίδιος ο Χανκς πάντως, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας. Με τα λευκά μαλλιά και το ταραγμένο ύφος, δείχνει πολύ μεγαλύτερος από τα 60 χρόνια του σε έναν ρόλο που πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει για έκτη φορά στην καριέρα του στις υποψηφιότητες των Οσκαρ. Όλα αυτά όμως θα τα ξέρουμε αρκετά μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία Α προβολής της ταινία στην Ελλάδα.