Ηθοποιός, σκηνογράφος, ενδυματολόγος αλλά και ζωγράφος, η Χριστίνα Κουλουμπή από την Τρίτη 12 Ιουλίου ως και την Κυριακή 7 Αυγούστου παρουσιάζει στο Iδρυμα Μ. Κακογιάννης την έκθεση «Ηρακλής. Υπερβατική πορεία», μια δουλειά που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Αποτέλεσμα ενός δημιουργικού κύκλου δεκαετούς ενασχόλησης της Χριστίνας Κουλουμπή με τη μυθολογία του Ηρακλή (τον πυρήνα της, τις προεκτάσεις της, αλλά και τις ποικίλες αναγνώσεις της έτσι όπως η ίδια τις εξέλαβε μέσα από τη συνεχή τριβή με τη μυθολογική αφήγηση), τα έργα της έκθεσης είναι ακουαρέλες, σκίτσα και μελέτες της. Εξάλλου με αυτή τη συλλογή της η Κουλουμπή ευελπιστεί να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και αυτήν την καλλιτεχνική της πλευρά αλλά και τη μεθοδολογία της πίσω από αυτήν.
Η Χριστίνα Κουλουμπή γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου αρίστευσε (ήταν μέλος του Εθνικού για περίπου δέκα χρόνια). Εχει επίσης σπουδάσει χορό, πιάνο και τραγούδι.
Αλλωστε η τωρινή εικαστική δουλειά της έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ως σκηνογράφου και ενδυματολόγου στο ανέβασμα της παράστασης «Οι άθλοι του Ηρακλή» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Η εν λόγω παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί από τον προσεχή Νοέμβριο στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Κ. Ρουγγέρη και σκηνικά- κοστούμια της Κουλουμπή. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά συνεργασιών τους.
Σύμφωνα με το Ιδρυμα Κακογιάννη «οι μελέτες και οι δοκιμές χρόνων για την ενδυματολογική και σκηνογραφική προσέγγιση των παραστάσεων της Κάρμεν Ρουγγέρη αποκρυσταλλώθηκαν στην αυτόνομη συλλογή, η οποία θα εκτεθεί στο ΙΜΚ, όπου και αντανακλάται η ζωντάνια της θεατρικής απόδοσης των έργων για παιδιά, εντρυφώντας παράλληλα και στα «ενήλικα» μεγέθη της Υβρεως, του Αθλου και της Κάθαρσης».

Για την ακουαρέλα, το σήμα κατατεθέν της Χρ. Κουλουμπή, το ΙΜΚ επισημαίνει ότι «με την απλότητα, την «καθαρότητα» και τη διαφάνειά της προσδίδει φωτεινότητα και διαύγεια στην πολύπλοκη μυθολογία. Μια καθαρή, εικαστική προσέγγιση στην οποία δεν απλοποιούνται οι αντιφάσεις του μυθολογικού ήρωα αλλά φωτίζονται έτσι ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν το παιδικό και νεανικό φαντασιακό».

Ειδικά για τα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στις 20.00, ο χορογράφος και σκηνοθέτης Πέτρος Γάλλιας θα παρουσιάσει το δρώμενο «Ηρακλής», σε ερμηνεία της Χριστίνας Κουλουμπή, με τη συνοδεία του βιολοντσέλου του Μιχαήλ Πορφύρη και σε κείμενα από τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη.

πότε & πού:

Εκθεσιακός χώρος 1ου & 2ου ορόφου. Ωρες λειτουργίας: Δευτ. – Κυρ., 18.00-22.00. Είσοδος ελεύθερη. Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418.550.

HeliosPlus