Το Χάρβαρντ στηρίζει το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο

Την Κυριακή 10 Ιουλίου αρχίζουν στην Ανδρο οι εργασίες και τα μαθήματα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 10 Ιουλίου αρχίζουν στην Ανδρο οι εργασίες και τα μαθήματα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα». Πρόκειται για συνέχεια της περσινής ακαδημαϊκής δράσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, επίσης στην Ανδρο. Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών και δημοσιογραφικών φορέων.
Εφέτος μάλιστα διευρύνεται με δύο κύκλους και υποστηρίζεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνδιοργανωτές είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ακαδημαϊκή διευθύντρια της δράσης είναι η επίκoυρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.


Ο κύκλος της Ανδρου

Ο πρώτος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Γλώσσα, Εξουσία και ΜΜΕ – Από τα κλασικά κείμενα στον σύγχρονο δημόσιο λόγο» θα πραγματοποιηθεί στο Γαύριο της Ανδρου από τις 10 ως και τη 17η Ιουλίου 2016. Οργανώνεται σε συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ανδρου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θεοδόση Σουσούδη, και υποστηρίζεται από τον Φιλοπρόοδο Ομιλο «Το Γαύριο» και τον πρόεδρό του Γιάννη Μαμάη, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού/πολιτιστικού προγράμματος και του έντυπου υλικού. Καθηγητές και ακαδημαϊκοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί από ελληνικά ΑΕΙ πρόκειται να διδάξουν. Ανάμεσά τους ο Νικόλας Πρεβελάκης, λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, οι καθηγητές Γλωσσολογίας Διονύσης Γούτσος, Ζωή Γαβριηλίδου, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη και οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης, Αλεξία Τασούλη και Δημήτρης Μιχαλέλης. Με εισήγηση του Στ. Βερνίκου, επιστημoνικού υπεύθυνου του Εθνικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων ΠΡΟΤΕΚΤΑ του ΥΠΕΠΘ, θα γίνει ειδική αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθεί συναυλία του γνωστού καλλιτέχνη Βασίλη Λέκκα. Το πρόγραμμα θα καλύψει τις θεματικές της Αρχαιοελληνικής Γραμματείας και Δημοσιογραφίας, της έννοιας της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, καθώς και της μεταμνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ και των απεικονίσεων της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Τη δράση θα παρακολουθήσουν πενήντα σπουδαστές με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που επελέγησαν έπειτα από αξιολόγηση. Σημαντική είναι η παρουσία φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διδακτόρων από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων.


Ο κύκλος της Κρήτης

Ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων», θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 ως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές της υποστήριξης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, της πολιτισμικής εγγραμματοσύνης αλλά και της χρήσης των δημοσιογραφικών κειμένων ως αυθεντικού γλωσσικού υλικού στην τάξη. Μεταξύ των διδασκόντων σε αυτόν τον κύκλο είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Γιώργος Καψάλης, ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, δρ Κώστας Ζορμπάς, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι ομότιμοι καθηγητές Α. Παπαϊωάννου και Π. Μιχαήλ, ο γνωστός ελληνιστής Gareth Alun Owens, καθηγητής Ιστορίας, Γλώσσας και Πολιτισμού, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Μ. Σακελλαρίου, η πρ. κοσμήτορας, καθηγήτρια Τζ. Παγγέ κ.ά.
Ευρύτατο είναι εφέτος και το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό πρόγραμμα με επισκέψεις και ξεναγήσεις των συμμετεχόντων σπουδαστών σε μουσεία και κέντρα πολιτισμού, παρακολούθηση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων, συναντήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν και εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας Γαρεδάκη, για την αισθητική του βιβλίου.
Οι εγγραφές στο πρόγραμμα συνεχίζονται (για τον κύκλο της Κρήτης). Πληροφορίες: κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, nitsi@cc.uoi.gr. Το αναλυτικό πρόγραμμα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου, summerschool.ac.uoi.gr

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk