Δεν χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε μάγισσες και χαρτορίχτρες για να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που θα έχει στη βρετανική αγορά ακινήτων –και δη εκείνη του Λονδίνου –το Brexit, εφόσον ασφαλώς εν τέλει επισυμβεί, διότι όλο και πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν πιθανή και στο βρετανικό δημοψήφισμα την καταφυγή σε μια «λύση Τσίπρα». Ήδη παρατηρούνται εξελίξεις που προοιωνίζονται στην καλύτερη περίπτωση πάγωμα της αγοράς. Η πλέον ανησυχητική εξέλιξη είναι η ανακοίνωση της τρίτης σε ενεργητικό τράπεζας της Σιγκαπούρης ότι αναστέλλει τη χορήγηση νέων δανείων για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο.
Η United Overseas Bank ανακοίνωσε συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ότι σταματά προσωρινά τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις σε ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκύψει για την πορεία που θα ακολουθήσει η λονδρέζικη αγορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις εξελίξεις. Οι αποφάσεις μας έχουν ως γνώμονα το συμφέρον των πελατών μας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.
Αλλά και η μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα της Σιγκαπούρης, η DBS Group Holdings, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει μεν τις δανειοδοτήσεις για αγορά ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα, ωστόσο όπως διευκρίνισε στο BBC εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Τοκ Γκέοκ Πενγκ, «συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους σε ακίνητα του Λονδίνου, καθώς οι τιμές επηρεάζονται και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και από τους κινδύνους που ενέσκηψαν για τη βρετανική οικονομία».
Ο φόβος για ένα νέο κραχ στην αγορά ακινήτων της Βρετανίας και κυρίως του Λονδίνου, ενός κραχ ανάλογου με εκείνο του 2008 που ακολούθησε την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, κυριαρχεί στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. «Αρκετές μεγάλες συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα έχουν ανασταλεί καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές», γράφει το εξειδικευμένο περιοδικό «Property Week» και αναφέρει διάφορα παραδείγματα όπως την προσφορά των 200 εκατ. στερλινών (238,8 εκατ. ευρώ) της ελβετικής αλυσίδας καταστημάτων πολυτελείας Richemont για την εξαγορά του μεγάλου καταστήματος της Mulberry’s στη Νιου Μποντ Στριτ στο Ιστ Εντ του Λονδίνου ή την διαπραγμάτευση της πώλησης της Cannon Place στο Σίτι αντί 465 εκατ. στερλινών (555,6 εκατ. ευρώ).
Αλλά και μικρότερες συμφωνίες τίθενται υπό αίρεση. Το γραφείο ακινήτων Haart ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 11% του αριθμού των υποψηφίων αγοραστών που ζήτησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να παγώσουν οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει συγκριτικά με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου 2015.
«Το Brexit θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων από άλλες χώρες της Ευρώπης στη Βρετανία και η μικρότερη ζήτηση για στέγαση θα ρίξει τις τιμές», σημειώνει ο Ντέιβιντ Κινγκ της Winkworth. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αν πέσουν οι τιμές θα αυξηθεί η ζήτηση από την Άπω Ανατολή για βρετανικά ακίνητα. «Δεν θα με εξέπληττε αν έβλεπα Κινέζους και άλλους κεφαλαιούχους από τη Μέση Ανατολή να ενδιαφέρονται περισσότερο για τουρισμό και επενδύσεις στη Βρετανία. Οι Ασιάτες είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν αν ξέρουν ότι μπορούν να πετύχουν εκπτώσεις 10% ή 20% σε ο,τιδήποτε, είτε πρόκειται για ρούχο είτε για ρολόι είτε για ακίνητο», δήλωσε στο Bloomberg ο Εντουάρ Μεϊλάν, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ωρολογοποιίας H. Moser & Cie.