Κλιμακώνεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Δικαιοσύνη

Με παραλυτικές συνέπειες κινδυνεύει πλέον ο κόσμος της Δικαιοσύνης, καθώς η κρίση που έχει ξεσπάσει κλιμακώνεται, με τα ανοικτά μέτωπα να πολλαπλασιάζονται.

Με παραλυτικές συνέπειες κινδυνεύει πλέον ο κόσμος της Δικαιοσύνης, καθώς η κρίση που έχει ξεσπάσει κλιμακώνεται, με τα ανοικτά μέτωπα να πολλαπλασιάζονται. Η επικείμενη αλλαγή φρουράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς η νυν κάτοχος του θώκου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου, κάνει το τοπίο να διαφαίνεται ακόμη πιο ρευστό. Το στίγμα της επιδεινούμενης κατάστασης δίνει η επερώτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, με την οποία κάνουν λόγο για «αποσύνθεση», ζητώντας να μάθουν τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο υπουργός προκειμένου «να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος της Δικαιοσύνης».
Κατά την παρούσα φάση, εξάλλου, στον Αρειο Πάγο διενεργούνται τουλάχιστον τρεις έρευνες με φόντο καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές και πειθαρχικές διαδικασίες κατά δικαστικών λειτουργών, ενώ σαν βόμβα έσκασε την Παρασκευή 20 Μαΐου η ανακοίνωση της πειθαρχικής έρευνας που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε βάρος της κυρίας Κουτζαμάνη, με αφετηρία την αναφορά του εισαγγελέα Εφετών και τέως προϊσταμένου του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών κ. Ιωάννη Αγγελή για τους χειρισμούς που επεφύλαξαν πλείστοι όσοι συνάδελφοί του, δικαστικοί λειτουργοί, στην υπόθεση Βγενόπουλου. Δικαστικοί κύκλοι διαβεβαίωναν πάντως ότι η κυρία Κουτζαμάνη δεν έχει ενημερωθεί ακόμη επισήμως.
Εμφύλιος και παρενέργειες


Η υπόθεση που στάθηκε αφορμή για να πάρει ευρεία δημοσιότητα ο εμφύλιος στον χώρο της Δικαιοσύνης, αυτή της πειθαρχικής έρευνας της Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Βασιλικής Θάνου σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Γεωργίας Τσατάνη, η οποία αρχειοθέτησε την υπόθεση του επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλου και έχει καταγγείλει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο της, παραμένει στάσιμη.
Η κυρία Τσατάνη, η οποία έχει καταθέσει αίτηση εξαιρέσεως της κυρίας Θάνου, ζητεί να εξαιρεθεί και η κυρία Ασπασία Καρέλλου, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (στην οποία η κυρία Θάνου ανέθεσε την έρευνα), με βασικό επιχείρημα ότι η ανάθεση δεν είναι σύννομη: «Δεν είναι δυνατή η απευθείας ανάθεση από το πρόσωπο του οποίου ζητείται η εξαίρεσις» αναφέρει χαρακτηριστικά. Κομβικό σημείο στην ιστορία αυτή είναι ότι η κυρία Θάνου ανέθεσε την έρευνα στην κυρία Καρέλλου, πλην όμως έκρινε την αίτηση εξαιρέσεως στο πρόσωπό της «καταχρηστική». Δεν την έκανε δεκτή με άλλα λόγια, εξηγώντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο και αποφάσισε να τη δώσει σε άλλα χέρια είναι «η διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπιστίας τόσο της θεσμικής της θέσης όσο και της Δικαιοσύνης γενικότερα».
Παρά το γεγονός ότι η κυρία Τσατάνη αρνείται να «νομιμοποιήσει» απέναντί της την κυρία Καρέλλου, εν τούτοις έχει καταθέσει και μάλιστα δύο φορές ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Εμμανουήλ Ρασιδάκη, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική έρευνα με αφετηρία τις δύο αναφορές που έχει καταθέσει ο κ. Αγγελής. Το ενδιαφέρον στο σημείο αυτό είναι ότι ο κ. Αγγελής, παρότι έχει κληθεί δύο φορές να καταθέσει σχετικά, δεν έχει εμφανιστεί στον Αρειο Πάγο.
Ο επιχειρηματίας και η Πρόεδρος


Στον Αρειο Πάγο έχει φθάσει – καθώς αφορά ανώτατο δικαστικό λειτουργό – και η μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της κυρίας Θάνου. Την υπόθεση με τα «βιβλία», της απόπειρας δωροληψίας δηλαδή με την τακτική των χαρτονομισμάτων σε βιβλία, έχει αναλάβει να διερευνήσει με – μυστική – προκαταρκτική έρευνα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου (αρμόδια για τη διερεύνηση των αδικημάτων του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με πράξη της κυρίας Κουτζαμάνη από τον Μάρτιο του 2016, με αναπληρωτές τον κ. Παναγιώτη Καραγιάννη και την κυρία Αννα Ζαΐρη). Σε αυτό το στάδιο μάλιστα έχει επισήμως το δικαίωμα να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς και η ίδια η κυρία Θάνου. Η ίδια απάντησε άλλωστε στον κ. Βγενόπουλο, εμμέσως πλην σαφώς, κατά την ομιλία της για τη συμπλήρωση 21 ετών από την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, κάνοντας λόγο για μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού, ακόμη και ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Το παρασκήνιο και οι Ενώσεις


Ενδεικτικό, πάντως, των εύθραυστων ισορροπιών που επικρατούν στον Αρειο Πάγο είναι ακόμη και το παρασκήνιο για την ανάδειξη γενικού διευθυντή στην Εθνική Σχολή Δικαστών (θέση στην οποία ανεδείχθη τελικά ο αρεοπαγίτης κ. Δημήτρης Κράνης). Πρόσωπα με εμπειρία στον χώρο της Δικαιοσύνης μιλούν για «σενάρια που δεν ευοδώνονται», επισημαίνοντας την τουλάχιστον αμήχανη θέση στην οποία βρέθηκε η κυρία Θάνου όταν εμφανίστηκε να μειοψηφεί – μόνη, αυτή – στο αρμόδιο 11μελές συμβούλιο, καταψηφίζοντας τον κατά κοινή ομολογία αξιόλογο κ. Κράνη.
Η προσοχή, βεβαίως, των δικαστικών λειτουργών σήμερα είναι στραμμένη στις εκλογές – στην Αθήνα – της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος της οποίας ήταν μέχρι σήμερα η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, διάδοχος της κυρίας Θάνου. Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα αποτελέσει άλλη μία ψηφίδα στο μωσαϊκό που – σύμφωνα με αρκετούς δικαστές – θα έχει και τη χροιά μηνύματος προς πάσα κατεύθυνση.
Το δικό της μήνυμα έστειλε την Παρασκευή και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα. Οι εισαγγελείς, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνουν ότι ο επόμενος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προέρχεται από τη δεξαμενή των υπηρετούντων αντεισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου, και όχι των μελών του Αρείου Πάγου.

Αντιπαράθεση
«Οχι» Τσατάνη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αίσθηση προκάλεσε η άρνηση της εισαγγελέως Τσατάνη να στείλει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με βασικό επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ελέγχει δικαστικές αποφάσεις και να μετατρέπεται σε άτυπο όργανο ελέγχου της δικαιοδοτικής κρίσεως.
«Δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι η Επιτροπή έχει μετατραπεί, ad hoc, σε εξεταστική επιτροπή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θέμης Σοφός, συνήγορος της εισαγγελέως, διευκρινίζοντας ότι η κυρία Τσατάνη θα ήταν υποχρεωμένη να εμφανιστεί στη Βουλή, αποκλειστικά και μόνον στην περίπτωση σύστασης εξεταστικής. Ο κ. Σοφός αναφέρει πάντως και κάτι ακόμη: «Κοινοποίησα, ως πληρεξούσιος, στον υπουργό Δικαιοσύνης την αναφορά της κυρίας Τσατάνη προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (με την οποία ζητούσε πειθαρχική έρευνα μετά τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπαγγελόπουλος), και μου επεστράφη μία εβδομάδα αργότερα. Χωρίς κανένα σχόλιο, χωρίς καμία αιτιολογία, διερωτώμαι γιατί».
Ο κ. Παρασκευόπουλος πάντως με ανακοίνωσή του – αυτή τη φορά προς τον κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο οποίος τον κάλεσε να αντιδράσει απέναντι «στη χειρότερη διοικητική κρίση που έχει γνωρίσει η Δικαιοσύνη» – άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει προβεί σε κινήσεις που ο κ. Κουμουτσάκος δεν γνωρίζει.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ
Η κυρία Τσατάνη, η οποία έχει καταθέσει αίτηση εξαιρέσεως της κυρίας Θάνου, ζητεί να εξαιρεθεί και η κυρία Ασπασία Καρέλλου, αντιπρόεδρος του ΑΠ.

Η προσοχή ων δικαστικών λειτουργών σήμερα είναι στραμμένη στις εκλογές – στην Αθήνα – της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος της οποίας ήταν μέχρι σήμερα η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, διάδοχος της κυρίας Θάνου.

Οι εισαγγελείς με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο επόμενος Εισαγγελέας του AΠ θα πρέπει να προέρχεται από τη δεξαμενή των υπηρετούντων αντεισαγγελέων του ανώτατου δικαστηρίου, και όχι των μελών του Αρείου Πάγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk