Εννέα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται το επίκαιρο θέμα της μετανάστευσης συνθέτουν το αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Κυριακή 29 Μαΐου ως την Τετάρτη 1η Ιουνίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Το αφιέρωμα θα ανοίξει απόψε στις 21.00 με την ταινία «Είμαι Δουβλίνο» των Ανα Πέρσον, Αχμέντ Αμπντουλαχί, Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ που αφορά τη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, νησί-κόμβο των μεταναστών. Η προβολή (μόνο με προσκλήσεις) θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών Ντ. Αρόνοβιτς και Σ. Μπινιουσούφ, που θα συνομιλήσουν με το κοινό.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβολή των σπουδαστικών ταινιών «Μέλισσες», «Ιχνη», «Μικρές πατρίδες». Είναι ταινίες μεταπτυχιακών φοιτητών του μαθήματος Πολιτισμικές Σπουδές και Ταινία-ντοκουμέντο, που διδάσκεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΤΕΑΠΗ (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) από τη Γιάννα Αθανασάτου, τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Μαρία Κομνηνού.
Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος» (20.00), που εκτυλίσσεται στις φυλακές ανηλίκων Βόλου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση της σκηνοθέτριας με το κοινό και στρογγυλή τράπεζα. Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη οι ομιλητές θα αναπτύξουν ιδέες πάνω στο θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες, λόγια, τεκμήρια». Στο πάνελ συμμετέχουν η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η σκηνοθέτρια Μ. Οικονόμου, η πρόεδρος τηςΜΕΤΑδρασης ΛώραΠαππά και ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι.
Η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του συμπαραγωγής Λίβανου / Ελβετίας ντοκιμαντέρ «Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» (23.00) όπου ο Μάνι Γ. Μπεντσελάχ παρουσιάζει τη φρίκη του πολέμου εστιάζοντας σε ανήλικους πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο.
Την Τρίτη οι προβολές θα αρχίσουν με το «Ονειρεύομαι τη Δανία» (21.00) του Μίκαελ Γκράβερσεν (Δανία), που είναι η ιστορία του νεαρού Αφγανού Βάσι που προσπαθεί να βρει άσυλο στην Ευρώπη. Στις 22.00 ακολουθεί το «Ενα σπίτι στον κόσμο» όπου ένας άλλος Δανός, ο Αντρέας Κοφόντ, καταγράφει το χρονικό πέντε παιδιών προσφύγων σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία, ενώ το νησί Λαμπεντούζα βρίσκεται στον θεματικό πυρήνα του «Η Λαμπεντούζα τον χειμώνα» (23.15) του Γιάκομπ Μπρόσμαν, μια συμπαραγωγή Αυστρίας, Ιταλίας, Ελβετίας.
Οι προβολές της Τετάρτης, τελευταίας ημέρας του αφιερώματος, θα αρχίσουν με την παρουσίαση του ελληνικού ντοκιμαντέρ «Ονειρο ζωής» (20.45) του Μορτέζα Τζαφάρι, ο οποίος αμέσως μετά θα συνομιλήσει με το κοινό. Λίγο αργότερα τη σκυτάλη θα πάρει ο Βλαντιμίρ Τόμιτς που με τη συμπαραγωγή Δανίας – Σερβίας «Flotel Europa» (22.15) υπέγραψε μια συγκλονιστική αυτοβιογραφία: το 1992 ο Τόμιτς βρέθηκε στο κύμα προσφύγων που γλίτωσαν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και διέφυγε με την οικογένειά του στη Δανία όπου έζησε για δύο χρόνια μέσα σε ένα πλοίο αραγμένο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης!
Η αυλαία του αφιερώματος θα πέσει με το «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί» (23.15), ένα τρίτο ντοκιμαντέρ για τη Λαμπεντούζα γυρισμένο από τον Βέλγο Τιμ Ντε Κέερσμεκερ.

info:

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός,

Μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612.046, 210 3609.695

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ