ΕΛ.ΑΣ.: Ερευνά σχέση «μαφίας της Ζακύνθου» με ευρωπαϊκό κύκλωμα διακίνησης χασίς

Ποινικοί, ορισμένοι από τους οποίους εμπλέκονταν σε κυκλώματα εκβιάσεων, ληστειών αλλά και τοποθέτησης βομβών στη Ζάκυνθο αλλά και στην Αττική το 2011, φαίνεται να πρωταγωνιστούν στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εκατοντάδων κιλών χασίς που ερευνά τις τελευταίες ώρες η Ασφάλεια Αττικής. Ήδη έχει σχηματισθεί δικογραφία για 15 άτομα, από τους οποίους 12 είναι Έλληνες και τρεις υπήκοοι Αλβανίας.

Ποινικοί, ορισμένοι από τους οποίους εμπλέκονταν σε κυκλώματα εκβιάσεων, ληστειών αλλά και τοποθέτησης βομβών στη Ζάκυνθο αλλά και στην Αττική το 2011, φαίνεται να πρωταγωνιστούν στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εκατοντάδων κιλών χασίς που ερευνά τις τελευταίες ώρες η Ασφάλεια Αττικής. Ήδη έχει σχηματισθεί δικογραφία για 15 άτομα, από τους οποίους 12 είναι Έλληνες και τρεις υπήκοοι Αλβανίας.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας ενώ έρευνες πραγματοποιούνται στην Αλβανία και στο Βέλγιο. Μέλη της σπείρας εισήγαγαν από τη γειτονική Αλβανία μεγάλες ποσότητες χασίς, τις οποίες στη συνέχεια εξήγαγαν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη με κύριο προορισμό τη Νορβηγία. Η μεταφορά των ναρκωτικών από την Αλβανία στην Ελλάδα γινόταν με ταχύπλοα σκάφη και στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν νταλίκες που ανήκαν σε ελληνικών συμφερόντων εταιρεία διεθνών μεταφορών με «παραρτήματα» σε Βουλγαρία και Αυστρία.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «τη δράση ενός πολυεθνικού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών που επιχειρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να εξαρθρώσουν οι ευρωπαϊκές αρχές, χωρίς αποτέλεσμα. Το χασίς παραγόταν από διάφορες περιοχές της Αλβανίας μετά τον αφανισμό του “χασισοβολώνα” στο Λαζαράτι».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2011 είχε εξαρθρωθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κύκλωμα με τη συμμετοχή δεκάδων ατόμων –οι αρχικές συλλήψεις ήταν οκτώ– οι οποίοι εκβίαζαν καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων αφαιρώντας τους χρηματικά ποσά για «προστασία», ενώ φέρονται να σχετίζονται και με υποθέσεις τοκογλυφίας αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Τους αποδίδεται επίσης ότι οργάνωναν απόδραση συνεργού τους από τον Κορυδαλλό, ενώ δύο από αυτούς είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις εκρήξεων και ληστειών τραπεζών. Ακόμη κατηγορούνται για επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών οι οποίοι είχαν αποπειραθεί να περιορίσουν τη δράση τους ενώ «ξέπλεναν» τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες αγοράζοντας ταχύπλοα σκάφη και πολυτελή ΙΧ.

«Εγκέφαλος» του κυκλώματος θεωρείται από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής ένας 44χρονος από την Αλβανία ο οποίος ήταν βασικός χρηματοδότης σε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών αλλά και σε κόμμα της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα. Παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα που εξάρθρωσαν οι αστυνομικοί έχει ένας 46χρονος το όνομα του οποίου είχε συμπεριληφθεί σε ογκώδη δικογραφία το 2011 για υποθέσεις εκβιασμών και αποτελούσε μέλος ομάδας γνωστού «νονού» της νύχτας.

Όπως έγινε γνωστό από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής τελικά από τους 15 συλληφθέντες είναι 13 έλληνες (ανάμεσα τους μια γυναίκα) και δυο υπήκοοι Αλβανίας ενώ κατασχέθηκαν 678 κιλά και 500,8 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 57 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης καθώς επίσης ένα ταχύπλοο σκάφος, πέντε φορτηγά, τρεις επισυρόμενοι θάλαμοι, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, μια καραμπίνα, ένα πιστόλι κρότου, 21 φυσίγγια, 14.940 ευρώ, 39 κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός υπολογιστής και πολλά έγγραφα που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπερνά την 10ετία ενώ τα κέρδη ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλλήψεις έγιναν σε παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αφίδνες, Ασπρόπυργο, Γλυκά Νερά, Υμηττό, Κορυδαλλό, Σαλαμίνα, Καλλιθέα, Κηφισιά), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια.

Όπως διαπιστώθηκε το κύκλωμα κινούνταν σε δυο άξονες, τον βαλκανικό και τον ευρωπαϊκό.

Ειδικότερα η ηγετική ομάδα είχε δημιουργήσει μεταφορικές εταιρείες στα ονόματα «αχυράνθρωπων» σε Βουλγαρία και Αυστρία κυρίως όπου ταξινομούνταν τα φορτηγά διεθνών μεταφορών, ούτως ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίηση τους σε περίπτωση κατασχέσεως μεταφερόμενων ναρκωτικών και να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η συσχέτιση τους με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα για να υπάρχει «συνέχεια» στη δράση του κυκλώματος φρόντιζαν να συντηρούν οικονομικά τις οικογένειες οδηγών που συλλαμβάνονταν.

Σχετικά με τη διακίνηση της ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και τη δυτική Ευρώπη, ο 44χρονος ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη από την Αλβανία, οδικώς με φορτηγά αλλά και δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη με άμεσο συνεργάτη και συντονιστή της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και διαμετακόμισης μέσω Ελλάδας έναν 46χρονο έλληνα που έχει συλληφθεί και ήταν υπεύθυνος και με την παραλαβή των χρημάτων για την χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση – στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών, καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια.

Τη μετασκευή μερών των φορτηγών με ειδικές κρύπτες αποκρύψεως είχαν αναλάβει δυο έλληνες οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις ειδικές κατασκευές σε συνεργεία φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα κατασκευάζονταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να εντοπιστούν εύκολα ενώ άνοιγαν με ειδικό μηχανισμό.

Επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο της διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών «βιτρίνα» και της ταξινόμησης εγγραφής σε αυτές των φορτηγών επ΄ ονόματι «αχυράνθρωπων» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σχετική υπόθεση με την εξάρθρωση του κυκλώματος ήταν στις 8 Μαΐου η σύλληψη πέντε ατόμων στη Ζάκυνθο και η κατάσχεση των 678 κιλών ακατέργαστης κάνναβης ενώ με τη συνδρομή των λιμενικών ερευνήθηκε η βραχονησίδα που είχαν αποθηκευτεί τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά επρόκειτο να μεταφερθούν στο Όσλο της Νορβηγίας όπου είναι υψηλή τιμή ζήτησης. Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν ναρκωτικά και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία.

Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται ενώ στο Βέλγιο συνελήφθησαν δυο υπήκοοι Αλβανίας (αδέλφια) και κατασχέθηκαν 100 κιλά κάνναβης σε μορφή σοκολάτας.

Επιπρόσθετα αστυνομικοί συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας έναν 48χρονο υπήκοο Τανζανίας ο οποίος προερχόμενος από Βρυξέλλες μετέφερε 65 ωοειδείς συσκευασίες με 1 κιλό και 60 γραμμάρια ηρωίνης και μια 25χρονη από την Βραζιλία η οποία ταξίδευε από Σάο Πάολο μέσο Ζυρίχης και μετέφερε τέσσερις συσκευασίες με 1.576 γραμμάρια κοκαΐνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk