Ο Μάρτιν Σκορσέζε και το ροκ εν ρολ; Είναι ένας έρωτας που κρατάει 60 χρόνια τώρα. Ξεκίνησε σε μια κινηματογραφική αίθουσα το 1955, όταν ο πατέρας τού έφηβου τότε σκηνοθέτη τον πήγε να δει τη «Ζούγκλα του Μαυροπίνακα», του Ρίτσαρντ Μπρουκς. Τα ηλεκτρικά ακόρντα του Rock Around the Clock (Bill Haley and the Comets), ενισχυμένα από τα ηχεία σε κάθε πλευρά της μεγάλης οθόνης, έκαναν το σινεμά να σείεται.
Αυτή την ανάμνηση που τον σφράγισε ο Σκορσέζε τη μεταφέρει ατόφια τώρα στον νέο αντι-ήρωά του, τον Ρίτσι Φινέστρα, διευθυντή δισκογραφικής εταιρείας και κεντρικό ήρωα της τηλεοπτικής σειράς «Vinyl» (HBO), που έκανε πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου στην Αμερική.
Παραγωγοί; Ο Σκορσέζε και ο γερόλυκος της ροκ Μικ Τζάγκερ, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα για τo «Vinyl». «Αν έχεις μεγαλώσει με το rock’n’roll, βλέπεις τη ζωή γύρω σου σαν να παίζεται σε αυτή τη μουσική» λέει ο Σκορσέζε. Σε συνεργασία με τον θρύλο των Rolling Stones μεταφέρει στη σειρά ατόφιους τους rock’n’roll ήχους, της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1970. Τότε που ο Φινέστρα «δεν είδε το μέλλον, το άκουσε».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται ο Σκορσέζε με τη ροκ. Φανατικός συλλέκτης βινυλίου, έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του κινηματογραφικού έργου του στη μουσική, όπως με το ροκ ντοκιμαντέρ «The Last Waltz» για τους The Band, και το «Shine a Light» για τους Rolling Stones.

«Η μουσική γίνεται μέρος της αφήγησης, αλλά ολόκληρη η αφήγηση είναι σαν ένα κομμάτι μουσικής» είπε ο Σκορσέζε στην αρχή των γυρισμάτων του «Vinyl». Η ιδέα στριφογύριζε στον νου του από το 2011, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία με τον Μικ Τζάγκερ να προχωρήσουν μαζί στη δημιουργία τηλεοπτικής σειράς.
Με άξονα την ιστορία του Φινέστρα (Μπόμπι Καναβάλε), ενός χαρισματικού μουσικού παραγωγού σε μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία, την American Century Records, στη Νέα Υόρκη, η σειρά ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή: τότε που η πανκ και η ντίσκο συνυπήρχαν, και το χιπ χοπ έκανε την πρώτη εμφάνισή του.

Με μόνιμη υπόκρουση έναν χείμαρρο από δυνατούς ήχους, με αχαλίνωτο σεξ, άφθονα ναρκωτικά, εύκολο χρήμα και σχεδόν μόνιμη τρέλα, ο Ρίτσι προσπαθεί να ανακαλύψει τον «μεγάλο επόμενο ήχο» και να σώσει την εταιρεία και την ψυχή του. Στη σειρά παίζει, μεταξύ άλλων, και ο Τζέιμς Τζάγκερ, γιος του Μικ, ο οποίος υποδύεται τον βασικό τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος «The Nasty Brits».

Το σενάριο είναι ένα μωσαϊκό από ξέφρενες ανατροπές και αναδρομές στο παρελθόν, επίκεντρο των οποίων παραμένει ο Ιταλο-αμερικανός από το Μπρούκλιν Ρίτσι Φινέστρα.

Αμερικανοί τηλεκριτικοί γράφουν ότι το «Vinyl» είναι ένα έργο ξέφρενου ρυθμού (ειδικά αν σκεφτεί κανείς την ηλικία του Σκορσέζε, 73 ετών), που υποστηρίζεται από μια ειρωνική νοσταλγία. «Η κοκαΐνη θολώνει την κρίση της πλειοψηφίας των χαρακτήρων της σειράς, η αναρχία βασιλεύει στους δρόμους του Μανχάταν, τα παρανοϊκά καπρίτσια των σουπερστάρ της ροκ, όλα έχουν γυριστεί με μια διαύγεια που δεν εμποδίζει την ενσυναίσθηση».
Αλλά δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι. Ο Μπράιαν Μόλαν του «Guardian» γράφει για τα «μοιραία λάθη του Vinyl: υπερφόρτωση από νοσταλγία και εξάρτηση από τον αντι-ήρωα». «Η νέα σειρά του HBO έχει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, αλλά παρουσιάζει τελικά την ιδέα ενός ηλικιωμένου μεσήλικου λευκού άνδρα για τις παλιές καλές χαμένες μέρες της δόξας του ροκ και της νιότης του –και θέλει απεγνωσμένα να μας κάνει να πιστέψουμε πόσο υπέροχα ήταν τότε και πόσο άτυχοι όλοι εμείς που δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή. Η δημιουργική ομάδα του “Vinyl” έχει μέσο όρο ηλικίας τα 62. Ο Μικ και ο Μάρτιν ήταν στην ακμή τους το 1973. Και επειδή εκείνοι πέρασαν τότε τόσο καλά, δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν μας να ξεχάσει εκείνη την εποχή του σεξ, των ναρκωτικών και του ροκ εν ρολ, που για να είμαστε ειλικρινείς, δεν φαίνεται και τόσο ζηλευτή στους περισσότερους ανθρώπους σήμερα» λέει ο βρετανός κριτικός.

HeliosPlus