«Είδα φροντισμένους χώρους και ανθρώπους χαρούμενους που είχαν φθάσει στην Ελλάδα, ειδικά αυτοί που είχαν κάποια μορφή αναπηρίας και οι συγγενείς τους». Ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης, ταμίας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) και αντιπρόεδρος του Τμήματος Αττικής, επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τον χώρο όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Πήγε εκεί ύστερα από ένα σύντομο μήνυμα που έφθασε στον σύλλογο από μια βρετανίδα εθελόντρια φαρμακοποιό του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), η οποία προσφέρει υπηρεσία σε πρόσφυγες. Η φαρμακοποιός ζητούσε υποστήριξη από εθελοντές φυσικοθεραπευτές για δύο άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ζητήσει άσυλο από την ΕΕ. Την επομένη, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου 2016, ομάδα του ΠΣΦ μετέβη στον Ελαιώνα για να δει τον 14χρονο Γιουσέφ και τον 28χρονο Κουσάι.
Επιστολή για όσα είδαν

Την εμπειρία που αποκόμισε από την επίσκεψή του στον Ελαιώνα ο κ. Μπουρνουσούζης την περιέγραψε σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα. Οπως αναφέρει, ο Κουσάι πάσχει από ατελή οστεογένεση τύπου ΙΙΙ, είναι καθηλωμένος από παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο και τώρα προσπαθεί να ξεπεράσει πολλαπλά οστεοπορωτικά κατάγματα σε χέρια και πόδια, τα οποία έπαθε από πτώση κατά τη διαδικασία διάσωσής του στις ακτές της Σάμου.
Δυστυχώς ο Κουσάι είναι μόνιμα καθηλωμένος στο αναπηρικό αμαξίδιο. Ο κ. Μπουρνουσούζης ζήτησε από το προσωπικό της δομής να γίνουν λίγες μετατροπές στο δωμάτιό του, να αποκτήσει ένα κρεβάτι για να μπορέσει να μετακινηθεί από το αμαξίδιο όπου είναι καθηλωμένος από τον Νοέμβριο. Υποσχέθηκαν πως θα το ρυθμίσουν και θα του βρουν και ένα στρώμα.
«Ο Κουσάι αντιμετωπίζει ένα ακόμα πρόβλημα: αν και ελεύθερος, είναι κλεισμένος στο κοντέινερ επειδή είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη η κάθοδος με τη μικρή φορητή ράμπα. Για την επίλυση του ζητήματος απευθυνθήκαμε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στον διευθυντή κτιριακών έργων του Δήμου Αθηναίων κ. Πουλούδη. Δεν γνώριζε το θέμα αλλά αμέσως με ευαισθησία έδωσε τις απαραίτητες εντολές για την κατασκευή μιας πιο σταθερής κατασκευής ώστε να μπορούν να βγαίνουν στην αυλή άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο» σημειώνει ο κ. Μπουρνουσούζης. Μάλιστα, στις 14 Ιανουαρίου ενημερώθηκε ότι κατασκευάστηκε η ράμπα έτσι ώστε ο Κουσάι να κατεβαίνει στην αυλή.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρνουσούζη, ο Κουσάι, παρά τα όσα έχει περάσει, έχει εκπληκτικά καλή διάθεση, είναι πολύ ευχαριστημένος από τη φροντίδα που έχει από τις ιατρικές δομές του Ελαιώνα και έδειξε πρόθυμος να ακολουθήσει το πρόγραμμα αναπνευστικής φυσικοθεραπείας που του επεδείχθη. Ελπίζει πως θα είναι σύντομα ικανός για να ολοκληρώσει το ταξίδι του σε συγγενείς του στην Ολλανδία.
Υποστήριξη νεαρού

Την ίδια ημέρα οι φυσικοθεραπευτές συνάντησαν τον μικρό Γιουσέφ και την οικογένειά του στο ξενοδοχείο Candia όπου φιλοξενούνται στο πλαίσιο του προγράμματος προσωρινής διαμονής. «Με τη βοήθεια μεταφραστή» συνεχίζει ο κ. Μπουρνουσούζης «έμαθα πως ύστερα από πολλά χρόνια φυσικοθεραπείας μπορούσε να περπατά μόνος του χωρίς βοήθεια. Τώρα μπορεί να μετακινείται μόνο με την υποστήριξη του πατέρα του. Ο Γιουσέφ μπορεί να βοηθηθεί με ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης παιδιατρικής φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με εργοθεραπεία. Υστερα από έρευνα των λιγοστών διαθέσιμων δομών απευθυνθήκαμε στο Κέντρο Αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας παιδιών του «Αγλαΐα Κυριακού». Η επιστημονικά υπεύθυνη κυρία Ζωή Π. Δαληβίγκα, γιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, αμέσως αποδέχθηκε το αίτημά μας για υποστήριξη του νέου για το μεσοδιάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να μετεγκατασταθεί η οικογένεια στο εξωτερικό». Συνομιλώντας οι πρόσφυγες που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών αποκάλυψαν τον φόβο που είχαν στη Συρία, τα προβλήματα και τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. «Φοβούνται ακόμη για τη ζωή τους επειδή έχουν αναπηρία. Και όχι μόνο για τη δική τους, αλλά και των μελών της οικογένειάς τους» αναφέρει ο κ. Μπουρνουσούζης.
Προτάσεις

Στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής προτείνει τα ακόλουθα για τη βελτίωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες με αναπηρία:
  • Καταγραφή των προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας κατά την είσοδό τους.
  • Ελεγχο προσβασιμότητας των αμαξιδίων στους ξενώνες και στα κοντέινερ και μεταφορά των αναπήρων στις πιο προσβάσιμες δομές.
  • Κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση των αιτήσεών τους για μεταφορά σε άλλες χώρες.
  • Πληροφόρησή τους για χρήση υπηρεσιών Υγείας από δημόσιες κρατικές δομές και συνεργασία με ιδιωτικές δομές όταν αυτό δεν είναι εφικτό.
  • Ιδρυση γραφείου συνδέσμου που θα συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας και θα κατευθύνει την πρόσβασή τους σε υγειονομικές δομές.
  • Συνεργασία των κρατικών δομών υποδοχής με εθελοντικές οργανώσεις ή με δίκτυα εθελοντών από υγειονομικούς φορείς.
Τέλος, ενημερώνει τον κ. Μουζάλα ότι ο ΠΣΦ έχει ένα μικρό δίκτυο εθελοντών που προσφέρει υπηρεσίες σε απόρους, σε ανασφάλιστους και σε προνοιακά ιδρύματα που δεν απασχολούν φυσικοθεραπευτές. «Η ομάδα των εθελοντών» προσθέτει «είναι στη διάθεση της Πολιτείας».

HeliosPlus