Τα «αόρατα» μάτια και αφτιά των ποινικών

Από εφοριακούς έως… υπαλλήλους ψητοπωλείων και από τραπεζικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς έως παρκαδόρους σε μπαρ στο Κολωνάκι και στην παραλιακή λεωφόρο

Από εφοριακούς έως… υπαλλήλους ψητοπωλείων και από τραπεζικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς έως παρκαδόρους σε μπαρ στο Κολωνάκι και στην παραλιακή λεωφόρο βρίσκει κανείς στον «άγνωστο κόσμο» των πληροφοριοδοτών των κακοποιών. Το οργανωμένο έγκλημα πλέον έχει ανθρώπους παντού και μπορεί να μάθει οτιδήποτε για επιχειρηματίες, πολιτικούς, ιδιώτες και άλλα πρόσωπα, χωρίς κάποιο μέλος του να κάνει έστω και ένα βήμα για να παρακολουθήσει τον «στόχο» του. Η αποκάλυψη της λίστας των 25 παρακολουθούμενων επιχειρηματιών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε οπλαποθήκη των «ληστών του Διστόμου» στον Μαραθώνα, όπως και οι λεπτομέρειες άλλων εγκληματικών επιθέσεων φέρνουν στο φως το σύστημα των ανθρώπων της «διπλανής πόρτας» που βοηθούν τους ποινικούς.
Οι… ανοιχτές πηγές


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τις κινήσεις των ενόπλων αναφέρουν ότι «είναι αφελές όποιος διαβάσει τη λίστα των δεκάδων στόχων των απαγωγέων και των στοιχείων που τα συνόδευαν να πιστεύει ότι άντλησαν στοιχεία από… χιλιάδες ώρες φυσικής παρακολούθησης όλων αυτών. Και ότι ύστερα από αυτόν τον τεράστιο κόπο επέλεξαν τους τρεις-τέσσερις στους οποίους προχώρησαν, στη δεύτερη φάση, το σχέδιό τους. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική και, όπως πάντα, πιο απλή. Αρχικά εκμεταλλεύονται τις ανοικτές πηγές. Οι ποινικοί είναι οι καλύτεροι χρήστες του Διαδικτύου και αναγνώστες των εφημερίδων με ειδικό ενδιαφέρον στις κοσμικές ειδήσεις ή στα επιχειρηματικά νέα όπου περιέχονται και αναφορές για οικονομικές συναλλαγές, εξαγορές εταιρειών κ.ά. Εχουμε διαπιστώσει ότι εισέρχονται και στο site του Εθνικού Τυπογραφείου ή αναζητούν τα σχετικά έντυπα προκειμένου να μαθαίνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στους στόχους των απαγωγέων του Διστόμου ήταν ένας επιχειρηματίας, το περιβάλλον του οποίου, εν όψει διαζυγίου, θέλησε να δημοσιοποιήσει τεράστιες λεπτομέρειες για την περιουσία του, τα πολυτελή σπίτια του, τα μέρη όπου σύχναζε και τι σκόπευε να εκχωρήσει στη σύζυγό του. Και αυτό ήταν μοιραίο λάθος. Στην κατοχή του Βασίλη Παλαιοκώστα αλλά και άλλων ποινικών έχουμε βρει ολόκληρα τεύχη και αποκόμματα οικονομικών και κοσμικών περιοδικών με στόχευση σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες».
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αγγελος Αγραφιώτης, σύμβουλος Διαχείρισης Κινδύνου σε εταιρείες ασφαλείας, «είναι ιδιαίτερα συχνές οι προστριβές των υπευθύνων φρούρησης των επιχειρηματιών – και όχι μόνο – με αρμοδίους υπαλλήλους των εταιρειών για να αποφεύγονται φωτογραφίσεις των ιδίων και συγγενών τους σε κοσμικές εκδηλώσεις ή σε «επιστημονικά» συνέδρια που θα δώσουν αφορμή και κρίσιμο υλικό στους ποινικούς. Ζητούνται χαμηλοί τόνοι και… αφάνεια. Τις περισσότερες φορές ωστόσο δεν εισακούγονται καθότι η δημοσιότητα θεωρείται ότι προωθεί τα συμφέροντα των εταιρειών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας υπήρξε προσφάτως πίεση και διαμαρτυρίες από τις «μητρικές» εταιρείες επειδή προηγήθηκε μαζική δημοσίευση φωτογραφιών ελλήνων και ξένων διευθυνόντων συμβούλων για τους οποίους ήθελαν πλήρη, γενική άγνοια των προσωπικών δεδομένων τους για λόγους ασφαλείας.
Ολα… εν Taxis


Οι πηγές πληροφόρησης των κακοποιών όμως δεν σταματούν εδώ. Από αναλύσεις σχεδίων επιθέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς αλλά και σωφρονιστικούς υπαλλήλους από βαρυποινίτες και άλλους ποινικούς είχε διαπιστωθεί η συνεργασία τους με δύο-τρεις υπαλλήλους της Εφορίας. Οι υπάλληλοι εισέρχονταν στο Taxis και έδιναν κρίσιμες πληροφορίες για τον τόπο διαμονής, τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι κρατικοί λειτουργοί και άλλοι που βεβαίως κρατούσαν μυστικά τα σχετικά στοιχεία.
Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, σε πόλη της Θεσσαλίας, συντάχθηκε και σχετική δικογραφία. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 είχε αναδειχθεί εμπλοκή τριών υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών σε υφαρπαγή στοιχείων εννέα εκατομμυρίων φορολογουμένων τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή 35χρονου ιδιώτη. Μια υπόθεση που δεν έχει διερευνηθεί πλήρως.
Πληροφορίες φέρεται να αντλούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις από υπαλλήλους κοινωφελών οργανισμών, εταιρειών τηλεφωνίας, ασφαλιστές αλλά και από τραπεζικούς υπαλλήλους που λαμβάνουν ενημερώσεις από τα σχετικά συστήματα καταγραφής πελατών και δεδομένων. Και αυτό παρότι μπορεί να υπάρξει έλεγχος της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά συστήματα συναλλαγών των περισσότερων τραπεζικών καταστημάτων και άλλων φορέων.
Οπως απέδειξαν και δύο πρόσφατες υποθέσεις δράσης «νονών της νύχτας» και διακίνησης ναρκωτικών, «μεθοδικοί» πληροφοριοδότες είναι αστυνομικοί από τις κεντρικές υπηρεσίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Δίνουν πληροφορίες στους κακοποιούς για τηλεφωνικές και φυσικές παρακολουθήσεις, «πωλούν» με το αζημίωτο γνωριμίες και προσβάσεις στον αστυνομικό μηχανισμό. Οταν είχε γίνει προγενέστερη προσπάθεια για ορισμένους από αυτούς να εκδιωχθούν, είχαν παρέμβει συνεργάτες πολιτικών προσώπων.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «κακοποιούς με αστυνομική στολή, που έχουν την Αστυνομία ως πάρεργο και τη χρησιμοποιούν για να αντλούν πληροφορίες. Το σημαντικό είναι όμως ότι μερικές φορές δεν ξέρουμε ποιοι τους έχουν ενημερώσει για κρίσιμα στοιχεία ερευνών τα οποία γνωρίζουν μόνο ανώτεροι αξιωματικοί». Τουλάχιστον δέκα τέτοιου είδους υποθέσεις εμπλοκής αστυνομικών στην πληροφόρηση δραστήριων ποινικών έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.


«Απίθανες» λίστες
Το «δίκτυο» των παρκαδόρων και των ντελιβεράδων

Ο «αόρατος κόσμος» των καλοθελητών που δίνουν κρίσιμες πληροφορίες δεν σταματά εδώ. Στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009 – αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από καταβολή λύτρων 30 εκατ. ευρώ – οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ερευνήσει το ενδεχόμενο να είχε στοχευθεί από γόνο άλλης οικογένειας επιχειρηματιών ο οποίος διατηρούσε επαφές και με ποινικούς. Πληροφορίες μπορεί να συγκεντρωθούν – ακουσίως κυρίως- και από ορισμένους από τους 3.000 φρουρούς επιχειρηματιών οι οποίοι μπορεί να αφήσουν να διαρρεύσουν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επιλογές των «αφεντικών» τους.
Ωστόσο εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ροή πληροφοριών για τις κινήσεις επιχειρηματιών και άλλων ιδιωτών που λαμβάνουν οι κακοποιοί από ορισμένους «παρατηρητές» υπαλλήλους νυχτερινών κέντρων και παρκαδόρους.
Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «με το δεδομένο ότι η διαχείριση αρκετών κέντρων διασκέδασης αλλά και ιδιωτικών πάρκινγκ σχετίζεται με ποινικούς – πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή – δημιουργείται πυκνό δίκτυο πληροφόρησης. Πολλοί εξ αυτών είναι αλλοδαποί, ορισμένοι διακινούν στον μικρόκοσμό τους αναφορές για κινήσεις νεαρών επιχειρηματιών, τα ΙΧ που χρησιμοποιούν, τη φρούρηση που έχουν, τα άλλα στέκια τους, τις συνήθειές τους κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να δίνουν πληροφορίες για άτομα χωρίς γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα που ξοδεύουν μεγάλα ποσά. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις πληροφορίες αντλούνται από τις ηλεκτρονικές λίστες πελατών σε καταστήματα για την αποστολή φαγητού αλλά και από μερικούς μεμονωμένους delivery που εργάζονται στις ίδιες γειτονιές. Μερικές φορές έχει διαπιστωθεί συνεργασία με διακινητές κοκαΐνης και άλλους που ξέρουν αρκετά μυστικά κάποιων επώνυμων πελατών τους ή προχωρούν σε κατ’ οίκον διανομές».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk