Χιόνι, πάγος και θερμοκρασίες που παραμένουν για μήνες κάτω από το μηδέν. Συνθήκες εφιαλτικές για τους περισσότερους από εμάς, μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα για όσους έχουν την τύχη ή την ατυχία να κατοικούν σε χώρες όπως η μακρινή Φινλανδία.
Σε αυτές τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, 170 χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού Κύκλου, κληθήκαμε να αξιολογήσουμε τη νέα σειρά χειμερινών ελαστικών της Continental.
Τα WinterContact TS 860, όπως είναι η πλήρης ονομασία τους, πρόκειται να διατεθούν στην ευρωπαϊκή αγορά το φθινόπωρο του επόμενου έτους εξασφαλίζοντας, χάρη στη νέα σύνθεση της γόμας και στον επίσης νέο σχεδιασμό του πέλματος, ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Σε σύγκριση με τη σημερινή γενιά χειμερινών ελαστικών της Continental, τα TS 860 υπόσχονται μικρότερες αποστάσεις πέδησης σε βρεγμένο οδόστρωμα και στον πάγο (κατά 5% και 4% αντιστοίχως), όπως άλλωστε και καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου στο χιόνι.
Τι είναι αυτό ωστόσο που κάνει τη χρήση των χειμερινών ελαστικών επιβεβλημένη σε συνθήκες που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν σπανίζουν ακόμη και στη χώρα μας;
Πρωτίστως η αδυναμία των θερινών ελαστικών να διαχειριστούν τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς κάτω από τους 7 βαθμούς Κέλσιου η γόμα τους σκληραίνει, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στη σταδιακή μείωση της πρόσφυσης.
Πέρα από τροποποιημένη σύσταση, τα χειμερινά ελαστικά διαθέτουν και πολύ διαφορετική χάραξη πέλματος. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος «τακούνια» και οι πολυάριθμες περιφερειακές αυλακώσεις τους επιτρέπουν να βρίσκουν πρόσφυση ακόμη και στον πάγο αλλά και να αποβάλλουν ταχύτερα το νερό, επιτρέποντας στον οδηγό να διατηρήσει ταχύτητες στεγνού οδοστρώματος σε ιδιαίτερα ολισθηρά «τερέν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ