Εψαχναν… οίκους ανοχής αντί για τζιχαντιστές

Ελέγχους σε οίκους ανοχής στο Τατόι (το 2013 και το 2014) έκαναν έπειτα από διαταγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. οι αξιωματικοί που είχαν αρμοδιότητα να ελέγχουν τις κινήσεις ύποπτων αλλοδαπών

Ελέγχους σε οίκους ανοχής στο Τατόι (το 2013 και το 2014) έκαναν έπειτα από διαταγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. οι αξιωματικοί που είχαν αρμοδιότητα να ελέγχουν τις κινήσεις ύποπτων αλλοδαπών, ανάμεσα σε αυτούς και τζιχαντιστών. Και όχι μόνο αυτό. Αλλοδαποί, αν και υπήρχε απόφαση να απελαθούν, απελευθερώνονταν με αναιτιολόγητες αποφάσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ υπήρξαν και αιτήματα για «εξυπηρετήσεις» ύποπτων λαθρομεταναστών.
Αυτά τα νεότερα στοιχεία για τις «μαύρες τρύπες» στον έλεγχο των αλλοδαπών, για τον οποίο η Ελλάδα δέχτηκε ισχυρή πίεση από την Ευρώπη μετά και το μακελειό στο Παρίσι, αποκαλύπτονται από καταθέσεις των ίδιων των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για φάκελο που έχουν σχηματίσει οι δικαστικές Αρχές σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και τον οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής» σχετικά με ελέγχους αλλοδαπών και τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο φάκελος αυτής της έρευνας για την περίοδο 2013 -2014μελετάται από την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, ενώ προ διμήνου απομακρύνθηκε περιέργως από τους «Αδιάφθορους» ο υπεύθυνος της εν λόγω έρευνας.
Ο έλεγχος ξεκίνησε αρχικά από το Λιμενικό και την ΕΥΠ, συνεχίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και κατέληξε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και στη Δικαιοσύνη. Ηδη έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε δύο αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, όμως η έρευνα συνεχίζεται σε ανώτατους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη.
Σημαντική για την εξέταση αυτή θεωρείται η κατάθεση που έδωσε στις 16 Μαΐου 2015 ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε θητεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών αλλά και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αποκάλυψε ότι από το καλοκαίρι του 2013 είχε ζητήσει έκτακτη έρευνα σε τμήματα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών που χειρίζονταν θέματα ελέγχου και απέλασης λαθρομεταναστών. Η αρχική εσωτερική έρευνα όμως φαίνεται να είχε αρχειοθετηθεί καθότι, όπως κατέθεσε, «με ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα εύρημα».
«Ροζ» έφοδοι στο Τατόι


Ακρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι εκείνο που κατέθεσε ο ίδιος ιδιαίτερα έμπειρος αξιωματικός σχετικά με τους ελέγχους που ζητούσε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από την υπηρεσία που θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τις κρίσιμες αναζητήσεις για ύποπτους αλλοδαπούς.
Οπως κατέθεσε, «έπειτα από εντολή μέλους της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. διέταξα υφιστάμενό μου να διενεργήσει έλεγχο σε κατάστημα με ηλεκτρονικά στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης η δεύτερη φορά που δέχτηκα να διενεργήσω ελέγχους σε οίκους ανοχής στην περιοχή του Τατοΐου (…) ήταν από τον τότε προϊστάμενό μου (σ.σ. μνημονεύει το όνομα αξιωματικού). Την επομένη του ανέφερα τα αποτελέσματα».
Ομως οι οίκοι ανοχής στο Τατόι φέρεται να είχαν αναδειχθεί σε… μείζον θέμα στο ζήτημα ελέγχου επικίνδυνων αλλοδαπών, λες και έκρυβαν «γιάφκα τζιχαντιστών». Οπως κατέθεσε ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «την ίδια εντολή για τους ίδιους οίκους ανοχής δέχτηκα από τον ίδιο υποστράτηγο έπειτα από περίπου έναν μήνα. Εξέφρασα αντιρρήσεις και του γνώρισα ότι δεν είναι αντικείμενο της υπηρεσίας μας και μπορούμε να κατηγορηθούμε για οτιδήποτε. Ομως ο στρατηγός επικοινώνησε με τον τμηματάρχη μου και τον διέταξε να κάνει τους ελέγχους στους εν λόγω οίκους ανοχής».
Τελικά ύστερα από σειρά αλληλοπαρεμβάσεων στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε η δυσεξήγητη εμμονή με τις επισκέψεις στα «ροζ» σπίτια του Τατοΐου. Και ως τώρα δεν έχει λυθεί το μυστήριο με τους αστυνομικούς που αναζητούσαν θύματα σωματεμπορίας στους πρόποδες της Πάρνηθας και όχι επικίνδυνους ισλαμιστές.
«Εξυπηρετήσεις»


Τα περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ. Αστυνομικός που υπηρετούσε στην αρμόδια Διεύθυνση Αλλοδαπών κατέθεσε στις 30 Απριλίου 2015: «Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που γινόταν ανακατανομή των κρατουμένων με τα προαναχωρησιακά κέντρα της επαρχίας προκειμένου να παραληφθούν από τη Διεύθυνσή μας αλλοδαποί που επιθυμούσαν να επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα καταγωγής τους, παρότι έπρεπε να γίνει η διαδικασία αναγνώρισης και στη συνέχεια απέλασης των συγκεκριμένων αλλοδαπών, ορισμένοι αφήνονταν ελεύθεροι ύστερα από δυο – τρεις ημέρες».
Αναφέρεται στις ενέργειες προϊσταμένου του – δεν είναι κατηγορούμενος ως τώρα – που «μας ζητούσε να του πάμε στο γραφείο τους φακέλους των αλλοδαπών που έρχονταν από την επαρχία. Για πολλούς από αυτούς τους αλλοδαπούς που μας ζητούσε τους φακέλους είχαμε παρατηρήσει ότι λίγες ημέρες αργότερα αφήνονταν ελεύθεροι».
Ενας άλλος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που κλήθηκε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κατέθεσε στις 5 Μαΐου 2015 σχετικά με τις περίεργες μετατροπές, έπειτα από άνωθεν παρεμβάσεις, των αποφάσεων απέλασης αλλοδαπών σε οικειοθελείς αναχωρήσεις και ακολούθως σε… εξαφανίσεις με άγνωστες προεκτάσεις ή συνέπειες για τη χώρα και τα θέματα ασφαλείας.
Οπως αναφέρει, «σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει έκθεση εγχείρισης, μάλλον δόθηκαν χέρι με χέρι σε κάποιον τμηματάρχη του Τμήματος Απελάσεων ή σε κάποιον ανώτερό του. Πιθανότατα αυτό να έγινε (σε μια συγκεκριμένη ερευνώμενη περίπτωση) στο πλαίσιο εξυπηρέτησης είτε άλλης υπηρεσίας είτε κάποιου προϊσταμένου μας είτε κάποιου ιδιώτη. Οπως και να έχει, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι αξιωματικοί υπηρεσίας δεν μαθαίναμε ποτέ ποιος ζητούσε την εξυπηρέτηση. Μιλούσαν είτε με τον τμηματάρχη ή με κάποιον από τους προϊσταμένους του. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συνέβαιναν μία φορά την εβδομάδα, ίσως και παραπάνω».


Κατάθεση αξιωματικού
Ελεγκτές αλλοδαπών εν… υπνώσει

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η κατάθεση πρώην ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., επίσης στις 5 Μαΐου 2015, που είχε και αυτός θέση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ανέφερε ότι υπήρχε άμεση επαφή αξιωματικών που σχετίζονταν με τα θέματα διαχείρισης αλλοδαπών, όχι με τον ίδιο – όπως θα ήταν προφανές με βάση τη δομή της ΕΛ.ΑΣ. – αλλά με ανώτατο αξιωματικό στη λεωφόρο Κατεχάκη που «όλα γίνονταν υπό τον έλεγχό του» και με επίκληση την «ταχύτερη διεκπεραίωση των θεμάτων».
Για τον ίδιο εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε απευθείας γραμμή με τους ύποπτους αξιωματικούς του Αλλοδαπών, έχει δοθεί κατάθεση προ ολίγων εβδομάδων από πρώην στενό συνεργάτη του που αναφέρθηκε στην εμπλοκή ιδιωτών-στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις εν λόγω συνεννοήσεις του. Αναφέρεται, τέλος, ότι στον ίδιο φάκελο υπάρχουν αναφορές για την «υποστελεχωμένη ομάδα ταυτοποιητών της Frontex (αυτή που αναλαμβάνει την ανίχνευση τζιχαντιστών) η οποία υπολειτουργούσε σε ανύπαρκτο επίπεδο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk