Θα είναι το 2016 καλύτερο από το 2015;

Μπορεί να είναι το 2016 μια καλή χρονιά;

Θα είναι το 2016 καλύτερο από το 2015; | tovima.gr

Μπορεί να είναι το 2016 μια καλή χρονιά;

Υπάρχει πιθανότητα να διαμορφωθούν συνθήκες εξόδου από την πολύχρονη οικονομική κρίση;
Στα παραπάνω εύλογα και αγωνιώδη για πολλούς ερωτήματα οι πλέον καχύποπτοι δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προηγούμενες πολλές κακές εμπειρίες θεωρούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πνιγεί στις αντιφάσεις της και στα αδιέξοδα μιας πολιτικής που δεν πιστεύει, με αποτέλεσμα τη μετάπτωση και πάλι σε μια ακόμη πολιτική κρίση, ικανή να υπονομεύσει την όποια πρόοδο επιτεύχθηκε μετά πολλών βασάνων, κόπων και άπειρων θυσιών.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ.Τσίπρας και το κόμμα του δεν έχουν επιλογή και είναι υποχρεωμένοι εκ των συνθηκών, αλλά και έχουν συμφέρον πολιτικό, να «τρέξουν» τη συμφωνία του καλοκαιριού και να διαμορφώσουν περιβάλλον προόδου για την ελληνική οικονομία.
Τραπεζίτες και επιχειρηματίες φέρουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και τους δανειστές, υπολογίζοντας σε οικονομικά οφέλη για τη χώρα και σε πολιτικά για τον ίδιο.
Η πορεία λοιπόν της χώρας το 2016 θα κριθεί από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει το κυβερνών κόμμα στην προώθηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και της αλλαγής του καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών. Και οι δύο καθοριστικές για την πορεία του προγράμματος μεταρρυθμίσεις θα κριθούν τον προσεχή Ιανουάριο.
Αν επιμείνει η κυβέρνηση και καταφέρει να υπερβεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, τότε λογικά θα ακολουθήσει μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία που θα επιτρέψει στον κ.Τσίπρα να δηλώνει ότι εξασφαλίζει την έξοδο από την κρίση.
Και είναι ακριβές ότι ενδεχόμενη ψήφιση τον προσεχή Ιανουάριο μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης θα επιτρέψει την έναρξη διαδικασιών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ίσως το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την επαναρύθμιση του χρέους.
Γεγονός που αν επισυμβεί θα διευκολύνει τη σταδιακή άρση των capital controls και μαζί την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από το ευρωσύστημα.
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω με μια καλή τουριστική σεζόν μπορεί να επιτρέψουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο που 2016.
Υπό τον όρο λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα αντέξει και δεν θα κιοτέψει μπροστά στις αντιδράσεις που θα ορθωθούν και υπερψηφίσει τις μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στη φορολογία των αγροτών, τότε εύλογα μπορεί να αναμένει κανείς ότι το 2016 μπορεί να είναι καλύτερο από το τρικυμιώδες 2015.
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τις δυνάμεις και τις αντοχές που διατηρούν ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk