Ο Μάο, ο Κάστρο, ο Τσίπρας, η Μέρκελ…

Για όσους έχουν αίσθηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απλά και καθαρά. Και οι επιλογές επίσης δεν είναι πολλές.

Ο Μάο, ο Κάστρο, ο Τσίπρας, η Μέρκελ… | tovima.gr
Για όσους έχουν αίσθηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα τα πράγματα είναι απλά και καθαρά. Και οι επιλογές επίσης δεν είναι πολλές.
Η χώρα μας ζει τούτα τα χρόνια σε έναν κόσμο απόλυτα αλληλοεξαρτώμενο και αλληλοεπηρεαζόμενο, ο οποίος στο ορατό μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει.
Επιπλέον, η Ελλάδα τυχαίνει να εξαρτάται νομισματικά και οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς είναι ενταγμένη στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να εκτυπώσει νόμισμα και η οικονομία της είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη και επιβιώνει με τη βοήθεια των άλλων.
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κατά βάση χρηματοδοτικό και παραγωγικό μαζί και αποτυπώνεται πλήρως μέσω της αποταμίευσης και των επενδύσεων.
Η αποταμίευση έχει καταστεί αρνητική την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη αποταμιεύει σχεδόν το 20% του εθνικού εισοδήματος. Εξ αυτού του γεγονότος λείπουν αυτόματα από την ελληνική οικονομία περισσότερα από 30 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει, έχοντας υποχωρήσει από το 13% στο 1% του ΑΕΠ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι λείπουν τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από την οικονομία μας.
Μια χώρα λοιπόν που δεν έχει δικό της νόμισμα, δεν μπορεί δηλαδή να τυπώσει χρήματα και αντιμετωπίζει αποταμιευτικό και επενδυτικό κενό δεν έχει πολλούς τρόπους να προκόψει στον παρόντα κόσμο.
Είτε την κυβερνάει ο Μάο, είτε ο Κάστρο, είτε ο Τσίπρας, είτε η Μέρκελ, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μόνο με την εισροή ξένων κεφαλαίων και την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων μπορεί να υπάρξει ασφαλής διέξοδος για τη χώρα.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο ωστόσο, χρειάζεται οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σταθερότητας, ασφάλειας και περιβάλλον ευκαιριών.
Και εδώ υπεισέρχεται η ευθύνη της πολιτικής, η οποία καλείται να λάβει τις δέουσες αποφάσεις ώστε να εξασφαλιστούν τα παραπάνω.
Κακά τα ψέματα, αρέσει, δεν αρέσει, η μόνη επιλογή για την Ελλάδα, στον παρόντα κόσμο επαναλαμβάνουμε, είναι η φιλελεύθερη επιλογή.
Η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσοι τέλος πάντων έχουν ευθύνη για την πορεία της χώρας, οφείλουν στις παρούσες συνθήκες να υιοθετήσουν πλήρως το φιλελεύθερο δόγμα, να ελευθερώσουν την οικονομία, να αποδεχθούν τις μεταρρυθμίσεις που αυτή η στροφή επιβάλλει και να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις ένα κύμα παραγωγής και δημιουργίας, που θα επιτρέψει στους ξένους να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν τα κεφάλαια που λείπουν.
Η ελληνική πολιτική οφείλει με άλλα λόγια να υπερβεί ιδεολογίες και ιδεοληψίες και να λάβει μια γενναία απόφαση προκειμένου να ορίσει το αύριο και να ξαναγεννήσει την ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Αν γίνει κτήμα της πολιτικής η φιλελεύθερη επιλογή, μπορούν να προωθηθούν ειδικές ζώνες για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, να διαμορφωθεί ειδικό φορολογικό καθεστώς για ξένους υπηκόους και διεθνείς επενδυτικές εταιρείες, να προσφερθούν κίνητρα για τουριστική ανάπτυξη στις παράκτιες ζώνες, να αξιοποιηθούν όλες οι λιμενικές ζώνες εμπορίου, να μεταβληθεί η Ελλάδα σε ένα διεθνές κέντρο χρήματος, εμπορίου και συνάντησης των πάντων.
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό που μπορεί όμως να κάνει είναι να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που της προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος. Η Ελλάδα μπορεί να ευημερήσει ξανά. Δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι ζήτημα επιλογής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk