Συγκέντρωση φορέων στον Πειραιά και πορεία στα γραφεία της Frontex

Σε κινητοποίηση για το προσφυγικό το Σάββατο το πρωί στον Πειραιά καλεί το ο συντονισμός για το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό σωματείων / φοιτητικών συλλόγων / συλλογικοτήτων.

Σε κινητοποίηση για το προσφυγικό το Σάββατο το πρωί στον Πειραιά καλεί το ο συντονισμός για το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό σωματείων / φοιτητικών συλλόγων / συλλογικοτήτων. Με σύνθημα «Έξω η Frontex – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Να επιτραπεί η νόμιμη και ασφαλής είσοδος και έξοδος προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ» θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του Frontex.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους για την κινητοποίηση οι φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, να κλείσει η Αμυγδαλέζα και τονίζουν ότι οι πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι θα αποτελέσουν την αφορμή για «την πολιτική των κλειστών συνόρων, του ρατσισμού και του φασισμού, της καταστολής και των επαναπροωθήσεων, να ορθώσουν νέους φράχτες στα σύνορα κάθε χώρας, στο όνομα του «εθνικού κινδύνου» και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Χαρακτηριστικά επισημαίνουν ότι «στις συνόδους της ΕΕ κυριαρχούν οι λέξεις «αποκλεισμός», «αναχαιτίσεις», «φυλακίσεις», «επαναπροωθήσεις», «ενίσχυση παρεμπόδισης διέλευσης», «στρατόπεδα συγκέντρωσης, hot spot», «περιπολίες στα σύνορα», «φράχτες»». Και βάζουν το Frontex στο στόχαστρο της κριτικής επειδή η ΕΕ «αποφάσισε να επιβάλει μέτρα ισχυρής «φύλαξης» των συνόρων της, με Frontex και Europol, φράχτες και hot spot, μέτρα καταγραφής, επιλογής, κατανομής και επαναπροώθησης προσφύγων».
Στη συνέχεια στρέφονται κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει «μεγάλες ευθύνες» επειδή: «Συμμετέχει στους πολέμους που εξελίσσονται στις περιοχές αυτές, διατηρεί και επεκτείνει τις βάσεις […] Συνεργάζεται με τα χειρότερα δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος…) και ταυτόχρονα παίζει το ρόλο του χωροφύλακα των συνόρων για το χατίρι και τα συμφέροντα της ΕΕ. Δεν επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο των προσφύγων από τα σύνορα, εξωθώντας τους στα χέρια των διακινητών και στους πνιγμούς στο Αιγαίο. […] Κρατά πρόσφυγες και μετανάστες σε απάνθρωπους χώρους καταγραφής και αποδέχεται την πολιτική των επαναπροωθήσεων. Διατηρεί υπό καθεστώς παρανομίας και υπό την απειλή της απέλασης πρόσφυγες και μετανάστες όμηρους για να μπορεί να τους εκμεταλλεύεται το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη σίτιση, στέγαση, περίθαλψη και δωρεάν μεταφορά προσφύγων και μεταναστών κι ακολουθεί τη γραμμή της ΕΕ για τον κατασταλτικό έλεγχο της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής».
Στα αιτήματα που κυριαρχούν είναι «Να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς είτε με στρατό είτε με τις βάσεις. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Φιλία και αλληλεγγύη των λαών. Κατάργηση των: Δουβλίνο Ι & ΙΙ, του Ευρωστρατού, της Frontex, και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Κλείσιμο κάθε στρατοπέδου συγκέντρωσης και των hotspot. Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Να δίνονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες/μετανάστες. Άνοιγμα των επίσημων συνόρων για τη διευκόλυνση της διέλευσης».
Στις άμεσες διεκδικήσεις περιλαμβάνονται: «Δωρεάν στέγαση / σίτιση / περίθαλψη. Τώρα άνοιγμα κτιρίων για αξιοπρεπή εγκατάσταση προσφύγων. Επαρκής χρηματοδότηση δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης. Ελεύθερη και δωρεάν μετακίνησή τους εντός της χώρας και προς τις χώρες προορισμού τους. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Χαρτιά για νομιμοποίηση των προσφύγων και μεταναστών. Αναπτύσσουμε δράσεις αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες. Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, κλινοσκεπάσματα. Ενισχύουμε τις προσπάθειες συλλογικοτήτων για κάλυψη αναγκών στέγασης, σίτισης και περίθαλψης των προσφύγων».
Τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση ανακοίνωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες – Γαλατσίου, η οποία μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωσή της αντιτίθεται και θεωρεί το κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο Παλέ «απολύτως αδικαιολόγητο. Περίπου 20.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από αυτό τους δύο τελευταίους μήνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα».
Και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση του Πειραιά τονίζοντας: «Να φράξουμε το δρόμο στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η προσπάθεια να καπηλευτούν την επίθεση στη Γαλλία με πανό που κρέμασαν έξω από τα γραφεία τους και με τακάκια στους δρόμους του Πειραιά την περασμένη Δευτέρα θα πέσει στο κενό».
Εκφράζοντας «την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες» η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καλεί και αυτή στη συγκέντρωση και στην πορεία στα γραφεία του Frontex.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk