Στη Θεσσαλονίκη ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου από την ομάδα BorderHACK ένα τριήμερο με τίτλο «όταν η Τεχνολογία Ξεπερνάει τα Σύνορα για την Υποστήριξη των Προσφύγων» στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν προγραμματιστές και άνθρωποι «ειδικών γνώσεων» στο τομέα της τεχνολογίας και όχι μόνο προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω στο πως μπορεί να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πρόσφυγες είτε στο ταξίδι τους είτε στις χώρες διαμονής τους. Κυρίως πώς να ενημερώνονται για το που μπορούν να μείνουν, να εργαστούν, πως και ποια είναι η αρμόδια υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν για κάποιο ζήτημα κλπ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι διοργανωτές «το 2015, περισσότεροι από 530.000 πρόσφυγες διακινδύνευσαν τη ζωή τους προκειμένου να διασχίσουν τη θάλασσα για να φθάσουν στην Ευρώπη. Τις προηγούμενες εβδομάδες, μόνο η Ελλάδα υποδέχθηκε έναν αριθμό-ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών, μία εξέλιξη που δεν φαίνεται να επιβραδύνεται. Οι ανάγκες των προσφύγων συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς η Ευρώπη αδυνατεί να δώσει λύσεις.»
Αναφέρουν ακόμη ότι «ως ενεργοί πολίτες και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, πώς μπορούμε από την πλευρά μας να σκεφτούμε καινοτόμες λύσεις, με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια; Τα σύνορα και τα εμπόδια μπορεί να μην «πέσουν» ποτέ, αλλά οι καλές ιδέες, οι έξυπνες λύσεις και ο ανθρωπισμός μας, τα διαπερνά όλα: έθνη και σύνορα.»

Και εξηγούν ότι: «Αυτό είναι το όραμα πίσω από το BorderHACK, έναν τριήμερο hackathon για ιδέες που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους και σε μία ομαλή μετάβαση στο νέο τους σπίτι, όπου κι αν είναι αυτό. Στις 20-22 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες του BorderHACK θα συγκεντρωθούν στο co-working space COHO, προκειμένου να συζητήσουν ιδέες για πιθανούς πόρους και εργαλεία για τους πρόσφυγες, όπως διαδικτυακές πλατφόρμες, εφαρμογές και άλλες πρωτοβουλίες, με βάση τις τεχνολογικές τους δεξιότητες.»
Τονίζουν επιπλέον ότι: «Η ομάδα του BorderHACK αποτελείται από δύο ανθρώπους που πιστεύουν ότι σπουδαία πράγματα μπορούν να προκύψουν όταν σπουδαία μυαλά συναντώνται για έναν σημαντικό και αξιόλογο σκοπό. Το όραμά μας στο BorderHACK είναι να ενώσουμε στον ίδιο χώρο ευφυείς ανθρώπους με κίνητρο, να αυξήσουμε την επίγνωση για τις ανάγκες που υπάρχουν και να δημιουργήσουμε καινοτόμες λύσεις μέσω της ομαδικής δουλειάς.»

Και συμπληρώνουν: «Το BorderHACK θα φιλοξενήσει περίπου 40 συμμετέχοντες, οι οποίοι θέλουν να χτίσουν τεχνολογικές λύσεις για το προσφυγικό ζήτημα. Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά, ενώ το 3ήμερο θα περιλαμβάνει ορισμό του προβλήματος, επίσκεψη στο πεδίο και πολύ δουλειά, προκειμένου να συνεισφέρουμε στην ανακούφιση των προσφύγων».
To κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 20 ευρώ και το 25% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά προμηθειών που θα διανεμηθούν στους πρόσφυγες που παραμένουν στο σύνορο της Ειδομένης.