Με τη συμμετοχή περίπου 8.000 αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Σύνταγμα συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή προκλήθηκε ένταση και η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών. Όλα ξεκίνησαν όταν μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προσεγγίσει το κτίριο της Βουλής από τη αριστερή πλαϊνή είσοδο που οδηγεί προς το προαύλιο και εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ. Οι αγρότες πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Στη συνέχεια το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω επί της λεωφόρου Αμαλίας κοντά στο ξενοδοχείο Μεγ.Βρετάνια.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών.

Αντιπροσωπεία τους, αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

Νωρίτερα, συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη -έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- βρέθηκαν παραγωγοί λαϊκών αγορών οι οποίοι και θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών.

Οπως επισημαίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή της κινητοποίησης, η οποία αποτελείται από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αγροκτηνοτρόφων και αλιέων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και των Αγροτικών Συλλόγων Νέων Αγροτών και Βιοκαλλιεργητών,

«Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μην διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια».

Εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, χαρακτηρίζουν την συμμέτοχη των αγροτών ως μαζική, υποστηρίζουν ότι δεν θα κάνουν πίσω αναμένοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αφού εκτιμούν ότι με τα νέα μέτρα θα επέλθει οριστική καταστροφή της υπαίθρου, σημειώνοντας ότι ξεκληρίζουν τον αγροτικό χώρο.

Ηδη από την Τρίτη το βράδι παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση αγορτών και κτηνοτρόφων από την Κρήτη με τα πλοία της γραμμής, ενώ μαζική είναι και η παρουσία αγροτών από Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Μακεδονία