Εθνική στρατηγική γεωργίας και κτηνοτροφίας ζητούν οι αγρότες

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούν οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούν οι αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.

Περισσότεροι από 8.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς από όλη την Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο φορολογικό και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

«Αποτελούν ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θοδωρής Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ήδη εξαθλιωμένους αγρότες», επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ελληνική παραγωγή, ενώ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από το Συντονιστικό της Κρήτης, ζήτησε από τους βουλευτές της περιφέρειας «να μην τολμήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα».

Οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, καμία προκαταβολή φόρου, φορολογικό συντελεστή που ξεκινά από το 8% για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο προς το δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένου.

Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, να μην υπάρξει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, να δημιουργηθεί μια νέα ασφαλιστική κατηγορία η οποία να καλύπτει τους φτωχούς παραγωγούς και να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες για την καταγραφή των οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στην αγροτική παραγωγή, να τους δοθεί ετήσια άδεια εργασίας, η οποία θα ανανεώνεται και υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΓΑ ή ασφάλιση με εργόσημο ΟΓΑ. Κατά αυτόν τον τρόπο όπως αναφέρουν αφενός θα είναι ασφαλισμένοι οι οικονομικοί μετανάστες, αφετέρου θα εισρεύσουν έσοδα στο ταμείο.

Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, εκπρόσωποι των αγροτών γνωστοποίησαν ότι την Πέμπτη θα καταθέσουν αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης.

Νωρίτερα, αρνήθηκαν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσαγωγή συναδέλφου τους κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δυνάμεις των ΜΑΤ με χρήση χημικών απώθησαν αγρότες που προσπάθησαν να πλησιάσουν στον περίβολο της Βουλής. Αργά το μεσημέρι ο αγρότης από την Ιεράπετρα αφέθηκε ελεύθερος και οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk